Fotografija: Alkarski vojvoda Bosko Ramljak na prošlogodišnjoj Sinjskoj alci/Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Galerija
Alkarski vojvoda Bosko Ramljak na prošlogodišnjoj Sinjskoj alci/Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Ovogodišnju Terezijanu svojim dolaskom uveličat će i alkarski vojvoda Boško Ramljak

Prvi put u sklopu Terezijane održat će se Znanstveni kolokvij na temu povijesne povezanosti Bjelovara i kraljice Marije TerezijeVeliku podršku i čast ovogodišnjoj jubilarnoj 25. Terezijani svojim dolaskom ukazat će alkarski vojvoda Boško Ramljak, potvrdio nam je zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić.

Svečana postrojavanja

Riječ je o nastavku uspješne suradnje s povijesnom postrojbom Bjelovarski graničari Husari, koji su prije tri godine sudjelovali na svečanim postrojavanjima i defileu najpoznatije viteške igre Sinjske alke. 

Dogradonačelnik Bjelovar Igor Brajdić/Foto: Martina Čapo
Dogradonačelnik Bjelovar Igor Brajdić/Foto: Martina Čapo

- U Sinju je naša povijesna postrojba vrlo dobro prihvaćena , a u lijepom sjećanju ostala je i anegdota kako se po Sinju već u jutarnjim satima pričalo o dolasku Bjelovarčana i njihovim gidranima. Boško Ramljak bit će počasni uzvanik 25. Terezijane te će kao jedan od sudaca sudjelovati i u Nacionalnoj izložbi konja pasmine gidran, istaknuo je Brajdić.

Bogat kulturno-umjetnički program

Ovogodišnja, jubilarna 25. Terezijana bit će bogata kulturno-umjetničkim programom, ali i brojnim drugim sadržajima, o čemu smo više pisali ovdje. Prvi put će se održati Znanstveni kolokvij na temu povijesne povezanosti Bjelovara i kraljice Marije Terezije koje organizira Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, uz podršku Bjelovarsko-križevačke biskupije, Gradskog  muzeja Bjelovar te brojnih znanstvenika koji svakako imaju što reći o ovoj zanimljivoj, i možda, manje poznatoj povijesti našeg grada. 

Babutočka vojna

Također, ove godine ponovno će biti izveden scenski prikaz Babutočka vojna koja će nas zanimljivom pričom vratiti u davna vremena kad su hrabrost i ljubav uz pomoć vjere i bilogorske mitologije obranili naše krajeve pred neprijateljem.

Boško Ramljak bit će jedan od sudaca na Nacionalnoj izložbi konja pasmine gidran/Foto: TZ Bilogora Bjelovar
Boško Ramljak bit će jedan od sudaca na Nacionalnoj izložbi konja pasmine gidran/Foto: TZ Bilogora Bjelovar

- Želja nam je bila da u organizacijom ovogodišnje Terezijane počnemo stvarati kulturni identitet same manifestacije, ali i Bjelovara i Bilogore. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka planiramo ponuditi brojne zabavne sadržaje namijenjene svim uzrastima. Za sada ne možemo otkriti sve detalje, ali sigurni smo kako će svatko pronaći nešto za sebe na 25. Terezijani - zaključila ja Ana Kelek, direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar.

Ana Kelek direktorica je TZ Bilogora Bjelovar/Foto: Martina Čapo
Ana Kelek direktorica je TZ Bilogora Bjelovar/Foto: Martina Čapo