Fotografija: Vladimir Bilek i Dario Hrebak/Foto: Predrag Uskoković i Damjan Tadić/CROPIX
Vladimir Bilek i Dario Hrebak/Foto: Predrag Uskoković i Damjan Tadić/CROPIX

Bilek prešao Hrebaku i spasio Klub HSLS-a: "Imamo dugogodišnju suradnju i srodne smjernice"

Izlaskom Reformista postojala je opasnost da HSLS izgubi klub pa me Hrebak zamolio da im se priključim, uz projektnu potporu za češku i slovačku manjinu, kao i za Daruvar, kaže BilekNakon dva mjeseca stanke, zastupnici Hrvatskog sabora jučer su se vratili u svoje klupe. Iako su imali prilično dugu pauzu, slučaj iz naše županije potvrđuje kako nisu svi mogli u potpunosti odmarati. Naime, uoči početka ljetne stanke predsjednik Reformista Radimir Čačić najavio je da njegova stranka izlazi iz vladajuće koalicije. 

Projektna suradnja

Takav splet okolnosti bio je potencijalna prijetnja da HSLS-ov klub, kojeg su do tada činili predsjednik liberala Dario Hrebak, stranački mu kolega Darko Klasić te predstavnica Reformista Natalija Martinčević, ostane bez kluba, jer za isti je, kao što je poznato, potrebno tri zastupnika. Međutim, HSLS-ovce je spasio Vladimir Bilek, nezavisni zastupnik za češku nacionalnu manjinu.

- Moja suradnja s gospodinom Hrebakom je dugogodišnja, prvenstveno oko određenih projekata i njegovog podupiranja češke nacionalne manjine. Izlaskom Reformista postojala je opasnost da HSLS izgubi klub, stoga me Hrebak zamolio da se priključim kao podupirući član, uz naravno projektnu potporu za češku i slovačku nacionalnu manjinu, kao i za projekte vezane za Daruvar. Sagledavši sve njihove smjernice, koje su srodne s mojim djelovanjem, donijeli smo zajednički zaključak o suradnji, o čemu smo informirali i savjetnička tijela za češku i slovačku nacionalnu manjinu, poručio je Vladimir Bilek.

Predsjednik manjinskog kluba

Inače, Vladimir Bilek već drugi mandat predsjednik je Kluba nacionalnih manjina, jer prema pravilniku, zastupnici manjina imaju pravo biti članovi dva kluba, od kojih jedan mora biti upravo manjinski klub. Naravno, članstvo u političkom klubu ne obvezuje ih i na članstvo u manjinskom klubu. Recimo i to da prije je prije ovog prelaska Bilek je, uz manjinski, bio član kluba HNS LD-a, HSU-a i nezavisnih zastupnika. 

Prelaskom županijskom kolegi Hrebaku, novi klub sada se zove Klub HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka.