Fotografija: Dario Hrebak, Luka Markešić, Danijel Kovačec, Silvestar Štefović i Marko Kutanjac/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Dario Hrebak, Luka Markešić, Danijel Kovačec, Silvestar Štefović i Marko Kutanjac/ Foto: Deni Marčinković

Suradnjom Grada Bjelovara i četiri općine stvoreni preduvjeti za povlačenje dodatnih milijuna

Cilj ovog sporazuma nije samo jačanje Grada Bjelovara, već cijelog urbanog područja, stoga nas ovo udruživanje čini jačima te povećava broj stanovnika, poručio je Hrebak
Sredinom kolovoza Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prihvatilo je prijedlog Grada Bjelovar o obuhvatu Većeg urbanog područja Bjelovar, kojeg nakon današnjeg potpisa Sporazuma, uz Grad čine i općine Rovišće, Kapela, Štefanje i Veliko Trojstvo.

Dodatni prihodi

- Ovim sporazumom želi se veće gradove usmjeriti kao nositelje aktivnosti u cilju decentralizacije gospodarstva, a ujedno i manjim sredinama omogućiti veće ovlasti. Bjelovar je sada ušao među 14 hrvatskih gradova koji čine ITU mehanizam za naredno financijsko razdoblje, odnosno za period od 2021. do 2027. godine. Drugim riječima, pored redovnih izvora financiranja, kroz koje godinama realiziramo naše projekte, zahvaljujući Integriranim teritorijalnim ulaganjima otvaraju nam se dodatna sredstva, otvorena samo za tih 14 gradova, između ostalog kazao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

<p>Zadovoljstvo postignutom suradnjom, pored gradonačelnika, iskazali su i predstavnici okolnih općina/ Foto: Deni Marčinković</p>

Zadovoljstvo postignutom suradnjom, pored gradonačelnika, iskazali su i predstavnici okolnih općina/ Foto: Deni Marčinković

U prošlom proračunskom razdoblju sedam gradova, koji su tada spadali pod ITU mehanizam, na raspolaganju su imali oko 350 milijuna eura. Otprilike podjednak iznos trebao bi biti osiguran i za novo razdoblje, a prema Hrebakovim riječima, u ovoj godini trebale bi se pripremiti projektne dokumentacije za sve projekte koji se planiraju aplicirati putem ITU mehanizma.

Jačanje cijelog područja

- Vjerujem da će krajem 2022. godine ići prvi natječaji, koje trebamo dočekati spremni. Cilj ovog sporazuma nije samo jačanje Grada Bjelovara, već cijelog urbanog područja, stoga nas ovo udruživanje čini jačima te povećava broj stanovnika. Neki od projekata na koje će se Grad koncentrirati, a koji se referiraju na sve općine, svakako su zelena tržnica s podzemnom garažom i malom hladnjačom, Poslovna zona Korenovo te ulaganja u naše Veleučilište. Možda i najveći naglasak bit će na poljoprivredi, kao strateškoj grani naše županije, dodao je Hrebak.

Bolji standard općina

Uvjet za ostvarivanje Većeg urbanog područja bio je da minimalno 30 posto stanovništva okolnih općina, dnevno migrira prema Bjelovaru, bilo zbog poslovnih ili drugih obveza. Pored Hrebaka, sporazum su danas potpisali načelnici Silvestar Štefović, Marko Kutanjac i Danijel Kovačec te predsjednik Općinskog vijeća Rovišće Luka Markešić.

<p>Sklopljena suradnja omogućit će realizaciju dodatnih projekta/ Foto: Deni Marčinković</p>

Sklopljena suradnja omogućit će realizaciju dodatnih projekta/ Foto: Deni Marčinković

- Mještani naše općine oduvijek gravitiraju Bjelovaru stoga podržavamo sve projekte od zajedničkog interesa. Smatram da je služenje građanima najvažnija uloga općinskih samouprava, poručio je Markešić.

Spremnost projekata njegove općine istaknuo je i načelnik Kapele Danijel Kovačec.

Bolja kvaliteta života

- Nadamo se da ćemo u suradnji s Bjelovarom i ostalim općinama realizirati brojne projekte. Naši projekti su spremni, a čekamo i Nacionalni plan oporavka i otpornosti, jer nam je svaka kuna dobro došla, kazao je Kovačec.

Načelnik Općine Štefanje Silvestar Štefović smatra da će na ovaj način potaknuti ljude da ostanu živjeti na ovom području.

- Veseli me što je i Štefanje dio ove priče te vjerujem da ćemo sada moći iskoristiti sredstva koja do sada nismo mogli, a sve u cilju poboljšanja kvalitete života u našim sredinama. Upravo je to način da potaknemo ljude na ostanak, a neke možda čak i na povratak u svoja rodna mjesta, naglasio je Štefović.

Zadovoljstvo potpisanim sporazumom iskazao je i načelnik Velikog Trojstva Marko Kutanjac.

- Naša suradnja s Gradom i ranije je bila dobro, što se moglo vidjeti na projektima poput sanacije odlagališta otpada u Grgincu te asfaltiranju brojnih cesta koje gravitiraju prema našoj općini. Nadam se da će u buduće ta suradnja biti još bolja te se još jednom zahvaljujem gradonačelniku i svim načelnicima, zaključio je Kutanjac.