Fotografija: Umor, malaksalost, debljanje, mršavljenje, žeđanje, nepodnošenje topline ili hladnoće najčešći su razlozi za pregled kod endokrinologa/Foto: Getty Images/iStockphoto
Galerija
Umor, malaksalost, debljanje, mršavljenje, žeđanje, nepodnošenje topline ili hladnoće najčešći su razlozi za pregled kod endokrinologa/Foto: Getty Images/iStockphoto

Umor, malaksalost, poremećeni srčani ritam... Jedan pregled vam može brzo ponuditi rješenje

Normalna funkcija endokrinog sustava važna je za rast i razvoj, urednu mijenu tvari, spolnu funkciju, plodnost i trudnoću, a za procjenu stanja treba gledati sustav u cjeliniNeka od najčešćih stanja zbog kojih pacijenti traže pregled endokrinologa su umor, malaksalost, debljanje, mršavljenje, žeđanje, nepodnošenje topline ili hladnoće, poremećaji srčanog ritma, spolni poremećaji.

Endokrinologija je struka koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem i poremećajima metabolizma: 

> Debljina

Bolesti štitnjače

Metabolički sindrom

Poremećaji metabolizma lipida

Šećerna bolest

Giht

> Poremećaj rasta

> Bolesti koštanog sustava ( osteoporoza, osteomalacija )

> Bolesti hipofize

> Bolesti nadbubrežne žlijezde

> Poremećaj funkcije spolnih žlijezda

> Druge rjeđe bolesti

Endokrini sustav (sustav žlijezda koje luče hormone) izrazito je složen. Postoji međusobna komunikacija među žlijezdama pa klinička slika bolesti pojedine žlijezde može biti vrlo raznolika. Na poremećaj funkcije endokrine žlijezde se ne može gledati izolirano, za procjenu stanja odnosno težine bolesti izuzetno je važno promatrati sustav u cjelini. 

Normalna funkcija endokrinog sustava važna je za rast i razvoj, urednu mijenu tvari, spolnu funkciju, plodnost i trudnoću. 

Pregled endokrinologa, koji se može bez čekanja obaviti u Poliklinici Arcadia, započinje uzimanjem anamneze koja je ujedno i prvi korak u postavljanju dijagnoze. Pregled obuhvaća razgovor sa specijalistom endokrinologom o bolestima članova obitelji, vašim bolestima od rođenja te eventualnim sadašnjim tegobama i pregledom kompletne medicinske dokumentacije.

Također, radi se fizikalni pregled s posebnim naglaskom na moguće promjene koje su tipične za poremećeni rad pojedine žlijezde. To su: visina, težina, indeks tjelesne mase, izgled kose, očiju, štitnjače, kože, udova, vrijednost krvnog tlaka. 

Nakon pregleda i uvida u sve nalaze, postavlja se radna ili konačna dijagnozu. Ukoliko je potrebno, preporučuje se napraviti dodatne pretrage kao što su biokemijska analiza, određivanje razine hormona te ultrazvučne pretrage koje također možete obaviti kod nas u Poliklinici Arcadia.

Dodatno se može napraviti citološka punkcija, MR, CT te na osnovu svega navedenog postavlja se dijagnoza te se planira liječenje.

___________________________________________

___________________________________________

Vrhunski tretmani uz punu diskreciju

Poliklinika Arcadia/Foto: Violeta Juras
Poliklinika Arcadia/Foto: Violeta Juras

Poliklinika Arcadia Daruvar d.o.o. je privatna obiteljska poliklinika osnovana 1992. godine kao prva ordinacija za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju u Hrvatskoj.

Medicinski stručnjaci (liječnici) poliklinike za plastičnu kirurgiju i ginekologiju nude Vam kvalitetno izvođenje estetskih i plastičnih operacija, kao i ostalih tretmana, te ugodan smještaj poslije operacijskih zahvata uz punu diskreciju. O Vama se brinu educirane medicinske sestre s dugogodišnjim iskustvom u estetskoj i plastičnoj kirurgiji.

Ekipa medicinskih stručnjaka obavlja stručne preglede, konzultacije i liječenja iz područja opće, plastične i estetske kirurgije.

Osim plastične kirurgije, Poliklinika Arcadia pruža usluge vrhunskih stručnih suradnika iz područja ginekologije, dermatologije, kardiologije i ultrazvuka, te mnoge laboratorijske pretrage, alergološko testiranje i neinvazivni prenatalni test Nifty.

U odjelu poliklinike za estetsku i plastičnu kirurgiju omogućen je smještaj u udobnim jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama s domaćim i stranim programom te wifi, dostava hrane prema vašim prehrambenim navikama. Iz sobe se vidi prekrasan pogled na park Rimske šume u kojemu se nalaze šetnice i prirodni izvori vode.