Fotografija: Najbolje vrijeme za pregled dječjih kukova je između 4. i 12. tjedna djetetovog života / Foto: Getty Images/iStockphoto
Galerija
Najbolje vrijeme za pregled dječjih kukova je između 4. i 12. tjedna djetetovog života / Foto: Getty Images/iStockphoto

Zašto je važno na vrijeme učiniti ultrazvučni pregled dječjih kukova?

Ultrazvučni pregled kukova jednostavna je i neškodljiva metoda, potpuno bezbolna za dijete, kojom otkrivamo poremećaje razvoja kukića...Dječji kukovi sastoje se od zglobne čašice koja pripada zdjeličnim kostima te zglobne glavice koja je dio natkoljenične kosti i nalazi se unutar zglobne čašice. Kod razvoja dječjih kukića važno je da je čašica dovoljno duboka kako bi glavica u njoj stabilno ležala. 

Ako postoji nedovoljan razvoj zglobne čašice, ili je zglobna glavica izvan zglobne čašice, govorimo o razvojnom poremećaju kukova.

Iščašenje kuka

Postoji nekoliko stupnjeva ovog razvojnog poremećaja, a to su nedovoljno duboka zglobna čašica, ali unutar koje se još nalazi zglobna glavica, zatim djelomično iščašenje kuka gdje je zglobna glavica tek parcijalno u svom ležištu, ili potpuno iščašenje kuka pri čemu je zglobna glavica u potpunosti izvan zglobne čašice. 

Točan uzrok nastanka ovog razvojnog poremećaja nije do kraja jasan, ali znamo da određeni čimbenici povećavaju vjerojatnost, a to su: postojanje ovog poremećaja u obitelji, namještaj bebe na zadak u maternici, žensko dijete, prvorođeno dijete, prerano rođena djeca, blizanačke trudnoće...

Ukoliko postoje blaža odstupanja, bit će vam preporučene vježbe i kontrola za 3-4 tjedna / Foto: Getty Images/iStockphoto
Ukoliko postoje blaža odstupanja, bit će vam preporučene vježbe i kontrola za 3-4 tjedna / Foto: Getty Images/iStockphoto

Ultrazvučni pregled kukova jednostavna je i neškodljiva metoda, potpuno bezbolna za dijete, kojom otkrivamo poremećaje razvoja kukića. Svaki poremećaj potrebno je dijagnosticirati prije 3. mjeseca djetetovog života kako bi se na vrijeme krenulo s terapijama (Pavlikovi remenčići) i kako bi se izbjegao operativni zahvat. Ako se na vrijeme krene s liječenjem, šansa da se kukići uredno razviju je vrlo velika. Do 3. mjeseca života blaži poremećaji često se i sami korigiraju.

Kako izgleda pregled?

U Poliklinici Arcadia pregled se obavlja uz prisustvo majke i/ili oca. Beba se polegne u poseban jastuk koji joj omogućava da stabilno leži na boku. Pregled je vrlo brzo gotov, nije traumatičan za bebu, a nalaz se dobije odmah. 

Ako postoje blaža odstupanja, bit će vam preporučene vježbe i kontrola za 3-4 tjedna. Ako su odstupanja izraženija, naša liječnica će vam osobno dogovoriti pregled ortopeda u Klaićevoj bolnici.

Najbolje vrijeme za pregled dječjih kukova je između 4. i 12. tjedna djetetovog života.

___________________________________________________________________

___________________________________________________________________

Vrhunski tretmani uz punu diskreciju

Poliklinika Arcadia/Foto: Violeta Juras
Poliklinika Arcadia/Foto: Violeta Juras

Poliklinika Arcadia Daruvar d.o.o. je privatna obiteljska poliklinika osnovana 1992. godine kao prva ordinacija za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju u Hrvatskoj.

Medicinski stručnjaci (liječnici) poliklinike za plastičnu kirurgiju i ginekologiju nude Vam kvalitetno izvođenje estetskih i plastičnih operacija, kao i ostalih tretmana, te ugodan smještaj poslije operacijskih zahvata uz punu diskreciju. O Vama se brinu educirane medicinske sestre s dugogodišnjim iskustvom u estetskoj i plastičnoj kirurgiji.

Ekipa medicinskih stručnjaka obavlja stručne preglede, konzultacije i liječenja iz područja opće, plastične i estetske kirurgije.

Osim plastične kirurgije, Poliklinika Arcadia pruža usluge vrhunskih stručnih suradnika iz područja ginekologije, dermatologije, kardiologije i ultrazvuka, te mnoge laboratorijske pretrage, alergološko testiranje i neinvazivni prenatalni test Nifty.

U odjelu poliklinike za estetsku i plastičnu kirurgiju omogućen je smještaj u udobnim jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama s domaćim i stranim programom te wifi, dostava hrane prema vašim prehrambenim navikama. Iz sobe se vidi prekrasan pogled na park Rimske šume u kojemu se nalaze šetnice i prirodni izvori vode.