Fotografija: Štitnjača se bezbolno, brzo i bez ikakvih štetnih posljedica može pregledati ultrazvukom/Foto: Getty Images/iStockphoto
Galerija
Štitnjača se bezbolno, brzo i bez ikakvih štetnih posljedica može pregledati ultrazvukom/Foto: Getty Images/iStockphoto

Uplašili ste se jer ste napipali čvor na štitnjači? Često nisu opasni, ali evo kad ih treba pregledati...

Postoji nekoliko pretraga uz pomoć kojih možemo dobiti odgovor. Na prvom mjestu tu je ultrazvuk štitnjače...Oko 50 posto ljudi ima jedan ili više čvorova u štitnjači, a najčešće se radi o ženama. Deset posto tih čvorova dovoljno je veliko da ih možemo i sami napipati.

Srećom, najveći dio čvorova u štitnjači su dobroćudni, njih čak 95 posto. Uzrok nastanka još uvijek je većim dijelom nepoznat, no u pojedinim stanjima su ipak učestaliji kao što je Hashimotov tireoiditis. Dobroćudni čvorovi nisu opasni, ali mogu imati neke neugodne karakteristike.

Nelagoda u vratu

Primjerice, pojedini čvorovi mogu postati samostalni u proizvodnji hormona štitnjače i uzrokovati njihov suvišak u organizmu što dovodi do stanja koje zovemo hipertireoza.

Trodimenzionalna ilustracija čvorova na površini štitnjače/Foto: Getty Images/iStockphoto
Trodimenzionalna ilustracija čvorova na površini štitnjače/Foto: Getty Images/iStockphoto

S druge strane, mogu biti iznimno veliki i uzrokovati nelagodu u vratnoj regiji, poteškoće s gutanjem, pa čak i disanjem, izazivati kašalj ili promuklost. U tim slučajevima ih je potrebno odstraniti operativnim zahvatom.

Mogu se pojaviti i ciste štitnjače, to su zapravo šupljine ispunjene tekućinom i uglavnom ne izazivaju ozbiljnije probleme.

Postoje i maligni čvorovi u štitnjači. Iako su iznimno rijetki, treba ih biti svjestan. To su najčešće čvorovi koji ne proizvode hormone štitnjače, nepravilni su, ponekada i kalcificirani, i uglavnom ne daju nikakve simptome.

Postoji nekoliko pretraga uz pomoć kojih možemo dobiti odgovor na pitanje vezano za vrstu čvora u štitnjači. Na prvom mjestu tu je ultrazvuk štitnjače. Ovom pretragom, osim strukture tkiva štitnjače i njezine veličine, dobivamo najviše informacija vezanih za benigne ili maligne karakteristike čvora. Ako postoji sumnja, nakon ultrazvučne pretrage, koja se brzo, povoljno i bez čekanja može obaviti u daruvarskoj Poliklinici Arcadia, preporuči se citološka punkcija. Ovo je pretraga u kojoj se pod kontrolom ultrazvuka tankom iglom ulazi u čvor štitnjače, uzima se uzorak i mikroskopski se određuje vrsta čvora u štitnjači.

Aktivan čvor

Ako osoba s čvorovima u štitnjači ima i povišene hormone štitnjače, moguće je da se radi o aktivnom čvoru koji je odgovoran za ovo stanje. U tom slučaju potrebno je učiniti scintigrafiju – pretragu kojom se prati koliko joda (koji je štitnjači nužan za proizvodnju hormona) pojedini čvor uzima iz krvi i, ako je čvor aktivan, u njemu će se nakupljati veća količina joda. Takve čvorove zovemo vrući čvorovi. Ako je čvor neaktivan, zovemo ga hladni čvor i takav čvor zahtijeva citološku punkciju.

Srećom, maligne bolesti štitnjače, kako smo i spomenuli, iznimno su rijetke, a ako se i radi o malignom procesu, daleko su najčešći oni tipovi karcinoma koji imaju dobru prognozu.

________________________________________________________________

_____________________________________________

Vrhunski tretmani uz punu diskreciju

Poliklinika Arcadia/Foto: Violeta Juras
Poliklinika Arcadia/Foto: Violeta Juras

Poliklinika Arcadia Daruvar d.o.o. je privatna obiteljska poliklinika osnovana 1992. godine kao prva ordinacija za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju u Hrvatskoj.

Medicinski stručnjaci (liječnici) poliklinike za plastičnu kirurgiju i ginekologiju nude Vam kvalitetno izvođenje estetskih i plastičnih operacija, kao i ostalih tretmana, te ugodan smještaj poslije operacijskih zahvata uz punu diskreciju. O Vama se brinu educirane medicinske sestre s dugogodišnjim iskustvom u estetskoj i plastičnoj kirurgiji.

Ekipa medicinskih stručnjaka obavlja stručne preglede, konzultacije i liječenja iz područja opće, plastične i estetske kirurgije.

Osim plastične kirurgije, Poliklinika Arcadia pruža usluge vrhunskih stručnih suradnika iz područja ginekologije, dermatologije, kardiologije i ultrazvuka, te mnoge laboratorijske pretrage, alergološko testiranje i neinvazivni prenatalni test Nifty.

U odjelu poliklinike za estetsku i plastičnu kirurgiju omogućen je smještaj u udobnim jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama s domaćim i stranim programom te wifi, dostava hrane prema vašim prehrambenim navikama. Iz sobe se vidi prekrasan pogled na park Rimske šume u kojemu se nalaze šetnice i prirodni izvori vode.