Fotografija: Pregled neurologa spada među najkompleksnije preglede u medicini/Foto: Getty Images/iStockphoto
Galerija
Pregled neurologa spada među najkompleksnije preglede u medicini/Foto: Getty Images/iStockphoto

Glavobolja, poremećaj ravnoteže, bolovi... Kada je vrijeme za neurološki pregled?

U Poliklinici Arcadia sada se nudi nova važna usluga - neurološki pregled koji se smatra jednim od najkompleksnijih pregleda u medicini...Neka od najčešćih stanja zbog kojih se pacijenti obraćaju neurologu su razni oblici glavobolja, poremećaja ravnoteže, poremećaja pokreta i/ili pokretljivosti, poremećaja svijesti, naglijih poremećaja ponašanja, poremećaja osjeta, raznih bolnih stanja. 

Anamneza (povijest bolesti) je kamen temeljac svake aktivnosti koja je usmjerena na postizanje, održavanje i/ili unapređenje zdravlja, kao i usporavanje progresije (napredovanja) bolesti. 

Somatski pregled

Pregled neurologa spada među najkompleksnije preglede u medicini. 

Uključuje, među ostalim, procjenu stanja svijesti, procjenu samostalne pokretljivosti, funkcije govora, orijentaciju osobe prema sebi, drugima, kao i vremensku i prostornu orijentaciju, funkciju kranijskih živaca uključujući i temeljno ispitivanje funkcije vida, temeljnu pokretljivost kralježnice, motoričku funkciju ekstremiteta (ruku i nogu), procjenu funkcije ravnoteže, ispitivanje refleksa i senzibiliteta. 

Klasični pregled neurologa često treba upotpuniti i temeljnim somatskim pregledom koji uključuje auskultaciju srca ("slušanje stetoskopom"), ispitivanje centralnog i perifernog pulsa te bazično utvrđivanje srčanog ritma ("pravilan – nepravilan" te procjenu broja otkucaja srca u minuti),  auskultaciju pluća ("slušanje pluća stetoskopom") kao i perkusiju pluća, zatim palpaciju, perkusiju i auskultaciju abdomena (fizikalni pregled trbuha) itd. 

Dogovor s pacijentom

Nakon uzimanja anamneze i detaljnog pregleda daju se preporuke o daljnjim dijagnostičko – terapijskim postupcima (odnosno, koje sve pretrage treba učiniti i kako treba započeti liječenje) te se  u dogovoru s pacijentom kreće u realizaciju istih.

U Poliklinici Arcadia uz laboratorijsku obradu sada se mogu učiniti neke od osnovnih pretraga u neurologiji, a to s CDFI karotida i vertebralnih arterija (dopler karotida, UZV krvnih žila vrata) te TCD VB (vertebrobazilarnog sliva), a po potrebi i TCD circulus arteriosus Willisi (TCD Willisovog kruga), koje uz standardni neurološki pregled obavlja sam neurolog.

Kako većina bolesti ne nastupi "preko noći", tako je i u neurologiji najčešće potrebno praćenje bolesnika te korekcija terapije u svrhu čega se provode redovite indicirane kontrole neurologa i ostalih odnosnih specijalnosti kako bi se za bolesnika učinilo najviše što je moguće u realnim okvirima današnjih dosega medicinskih znanosti i tehnologije. 

___________________________________

___________________________________

Vrhunski tretmani uz punu diskreciju

Poliklinika Arcadia/Foto: Violeta Juras
Poliklinika Arcadia/Foto: Violeta Juras

Poliklinika Arcadia Daruvar d.o.o. je privatna obiteljska poliklinika osnovana 1992. godine kao prva ordinacija za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju u Hrvatskoj.

Medicinski stručnjaci (liječnici) poliklinike za plastičnu kirurgiju i ginekologiju nude Vam kvalitetno izvođenje estetskih i plastičnih operacija, kao i ostalih tretmana, te ugodan smještaj poslije operacijskih zahvata uz punu diskreciju. O Vama se brinu educirane medicinske sestre s dugogodišnjim iskustvom u estetskoj i plastičnoj kirurgiji.

Ekipa medicinskih stručnjaka obavlja stručne preglede, konzultacije i liječenja iz područja opće, plastične i estetske kirurgije.

Osim plastične kirurgije, Poliklinika Arcadia pruža usluge vrhunskih stručnih suradnika iz područja ginekologije, dermatologije, kardiologije i ultrazvuka, te mnoge laboratorijske pretrage, alergološko testiranje i neinvazivni prenatalni test Nifty.

U odjelu poliklinike za estetsku i plastičnu kirurgiju omogućen je smještaj u udobnim jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama s domaćim i stranim programom te wifi, dostava hrane prema vašim prehrambenim navikama. Iz sobe se vidi prekrasan pogled na park Rimske šume u kojemu se nalaze šetnice i prirodni izvori vode.