Fotografija: Preporuka je da se kod žena nakon 35 godine počnu redovito testirati hormoni štinjtče svake godine kako bi se bolest otkrila u početku kada ju je puno lakše liječiti/Foto: Getty Images/iStockphoto
Galerija
Preporuka je da se kod žena nakon 35 godine počnu redovito testirati hormoni štinjtče svake godine kako bi se bolest otkrila u početku kada ju je puno lakše liječiti/Foto: Getty Images/iStockphoto

Čemu služe hormoni štitnjače i kako ćemo prepoznati kada loše utječu na organizam?

Štitnjača može biti potpuno zdrava, a da imamo poremećaj u razini njezinih hormona. Stanja koja mogu dovesti do toga su: teška bolest, stres, lijekovi, bolesti jetre i bubrega, pothranjenost...Hormoni štitnjače zovu se tiroksin (T4) i trijodtironin (T3).

Oba ova hormona izlučuju se iz štitnjače u krv i prvenstveno utječu na metabolizam tijela tako što povećavaju stvaranje topline, iskoristivost kisika, potiču apsorpciju i sintezu glukoze, razgradnju masti, stvaranje proteina. Potiču srčanu aktivnost (povećanje pulsa i tlaka) te rast i sazrijevanje kostiju. 

Autoimuni uzrok

Neophodan mineral za nastanak hormona štitnjače je jod, stoga je nekad upravo nedostatak joda bio glavni uzrok bolesti štitnjače. Danas, kada je sol jodirana i kada nema nedostataka joda u populaciji, najčešći uzrok bolesti štitnjače je autoimuni kod kojeg naše tijelo greškom prepozna neke svoje stanice i tkiva kao strane i počne proizvoditi protutijela kojima uništava te stanice ili njihove dijelove.

U slučaju štitnjače, najčešća autoimuna bolest koja se danas javlja je Hashimotov tireoiditis, a rjeđe Gravesova bolest. 

Bolesti štitnjače mogu dovesti do dva sindroma: hipotireoze kada su sniženi hormoni štitnjače i hipertireoze kod koje su povišeni hormoni štitnjače.

Kako štitnjača utječe na metabolizam, tako su i simptomi odraz smanjenog ili povišenog rada metabolizma. 

Stoga u hipotireozi kada nam je metabolizam usporen imamo sljedeće simptome: dobitak na težini, povećana potreba za spavanjem, osjećaj hladnoće, umor, bezvoljnost. Usporava se rad crijeva pa se može javiti opstipacija. Kosa je suha, koža je blijeda, može se javiti promuklost, poremećaj menstrualnog ciklusa pa i neplodnost.

Nesanica, znojenje...

Kod hipertireoze imat ćemo suprotne simptome: gubitak težine unatoč pojačanom apetitu, ubrzan rad srca, povišen krvni tlak, proljev, pojačano znojenje, nesanica, nepodnošenje vrućine, tresavica, nervoza i razdražljivost.

Hormone koje testiramo u slučaju sumnje na bolest štitnjače su TSH, T4 i rjeđe T3.

Kada postoji nedovoljna proizvodnja hormona štitnjače (T4 i T3), to je signal hipofizi (crveni kružić) da počne stvarati više TSH koji potiče štitnjaču na povećanu proizvodnju hormona/Foto: Getty Images/iStockphoto
Kada postoji nedovoljna proizvodnja hormona štitnjače (T4 i T3), to je signal hipofizi (crveni kružić) da počne stvarati više TSH koji potiče štitnjaču na povećanu proizvodnju hormona/Foto: Getty Images/iStockphoto

TSH je svojevrsni "šef" štitnjači, njega izlučuje hipofiza, žlijezda koja se nalazi na bazi mozga. Pa tako, primjerice, kada postoji nedovoljna proizvodnja hormona štitnjače, to je signal hipofizi da počne stvarati više TSH koji potiče štitnjaču na povećanu proizvodnju hormona. Ako je proizvodnja hormona štitnjače povećana, TSH se smanjuje i na taj način usporava rad štitnjače. 

Upravo iz tih razloga TSH nam je najčešće prvi pokazatelj rada štitnjače.

Dodatni testovi koji se danas često uključuju u dijagnostiku bolesti štitnjače su antitijela vezana za štitnjaču. Ona su nam pokazatelj postoji li autoimuna bolest štitnjače. Njih najčešće mjerimo samo jednom kako bismo dokazali autoimunu podlogu bolesti, no kasnije ih nije potrebno ponavljati jer njihova razina nema veće značenje u primjeni terapije.

Razina hormona

Štitnjača može biti potpuno zdrava, a da imamo poremećaj u razini njezinih hormona. Stanja koja mogu dovesti do toga su: teška bolest ili operacija, stres, lijekovi, bolesti jetre i bubrega, pothranjenost.

Obzirom da se bolesti štitnjače daleko najčešće javljaju u žena, preporuka je da se kod žena nakon 35 godine počnu redovito testirati hormoni štitnjače svake godine kako bi se bolest otkrila u početku kada ju je puno lakše liječiti. U Poliklinici Arcadia možete obaviti sve testove vezane za hormone štitnjače, zajedno s ultrazvučnim pregledom, a ujedno se i posavjetovati s endokrinologom ako je potrebna daljnja obrada i terapija.

_________________________________________________________________

_________________________________________________________________

Vrhunski tretmani uz punu diskreciju

Poliklinika Arcadia/Foto: Violeta Juras
Poliklinika Arcadia/Foto: Violeta Juras

Poliklinika Arcadia Daruvar d.o.o. je privatna obiteljska poliklinika osnovana 1992. godine kao prva ordinacija za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju u Hrvatskoj.

Medicinski stručnjaci (liječnici) poliklinike za plastičnu kirurgiju i ginekologiju nude Vam kvalitetno izvođenje estetskih i plastičnih operacija, kao i ostalih tretmana, te ugodan smještaj poslije operacijskih zahvata uz punu diskreciju. O Vama se brinu educirane medicinske sestre s dugogodišnjim iskustvom u estetskoj i plastičnoj kirurgiji.

Ekipa medicinskih stručnjaka obavlja stručne preglede, konzultacije i liječenja iz područja opće, plastične i estetske kirurgije.

Osim plastične kirurgije, Poliklinika Arcadia pruža usluge vrhunskih stručnih suradnika iz područja ginekologije, dermatologije, kardiologije i ultrazvuka, te mnoge laboratorijske pretrage, alergološko testiranje i neinvazivni prenatalni test Nifty.

U odjelu poliklinike za estetsku i plastičnu kirurgiju omogućen je smještaj u udobnim jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama s domaćim i stranim programom te wifi, dostava hrane prema vašim prehrambenim navikama. Iz sobe se vidi prekrasan pogled na park Rimske šume u kojemu se nalaze šetnice i prirodni izvori vode.