Fotografija: Daruvarska Liga protiv raka s predstavnicima Grada Daruvara/Foto: Vladimir Bilek
Galerija
Daruvarska Liga protiv raka s predstavnicima Grada Daruvara/Foto: Vladimir Bilek

Liga protiv raka Daruvar: "Sve je više oboljelih, osvijestimo se, prevenirajmo bolest"

Daruvarska Liga protiv raka 9. veljače organizira predavanje za onkološke bolesnike s temom kako se nositi s emocijama koje prate dijagnozu karcinomaDARUVAR – Danas, 4. veljače, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka. Na sve veći broj oboljelih, kao i na sve ozbiljnije posljedice bolesti upozorili su i iz daruvarske Lige protiv raka.

- Rak je, uz kardiovaskularne bolesti, vodeći globalni javnozdravstveni problem te predstavlja znatan zdravstveni, ekonomski i društveni teret većini zemalja diljem svijeta. Procjenjuje se da ekonomski gubitci povezani s rakom iznose oko 1,16 trilijuna američkih dolara. Prema procjenama iz globalne zdravstvene statistike o raku, broj novooboljelih od raka u 2020. u svijetu dosegao je 19,3 milijuna, dok je broj umrlih od raka porastao na 10 milijuna.

Bolest se može izbjeći

Smatra se da se gotovo 40 posto slučajeva raka može spriječiti i to učinkovitim prevencijskim strategijama. Kada govorimo o smrtnosti od raka, ECL navodi kako se gotovo polovica smrti od raka u Europi može izbjeći i to pridržavanjem 12 jednostavnih preporuka Europskog kodeksa protiv raka.

Daruvarska Liga protiv raka na svom štandu prije dvije godine/Foto: Predrag Uskoković
Daruvarska Liga protiv raka na svom štandu prije dvije godine/Foto: Predrag Uskoković

Svjetski dan borbe protiv raka vrijedna je globalna inicijativa pokrenuta od strane Unije za međunarodnu kontrolu raka. Obilježava se s ciljem podizanja svijesti, poboljšanjem razine informiranosti i poticanja osobnih, kolektivnih i vladinih aktivnosti iz područja kontrole raka diljem svijeta.

Inicijativa je pokrenuta još 2000. godine i danas predstavlja prepoznat i vrijedan pokret u koji se mogu uključiti svi. Svake godine kampanja se sastoji od niza aktivnosti kojima se nastoji naglasiti kako svi imamo važnu ulogu u suočavanju s jednim od najznačajnijih izazova današnjice.

Smanjenje broja prerane smrti

Naglasak je na ulozi svakog pojedinca – svatko od nas može nekako doprinijeti u borbi protiv raka. Stoga se od 2019. do 2021. godine Svjetski dan borbe protiv raka obilježava krilaticom „Jesam i hoću“. Svi možemo svojim djelovanjem doprinijeti zajedničkom cilju – smanjenju broja prerane smrti od raka i ostalih nezaraznih bolesti za jednu trećinu do 2030. godine, poručili su iz daruvarske lige svim svojim članovima.

O tom globalnom zdravstvenom problemu porazgovarali smo s Miladom Sofka, predsjednicom Lige protiv raka Daruvar koja nam je istaknula kako je i na daruvarskom području sve veći broj oboljelih.

Predavanje 09. veljače namijenjeno je onkološkim bolesnicima/Foto: Liga protiv raka Daruvar
Predavanje 09. veljače namijenjeno je onkološkim bolesnicima/Foto: Liga protiv raka Daruvar

- Želimo da se naši ljudi podsjete i osvijeste na ono što se danas obilježava budući da uistinu ima jako puno oboljelih. Niti naše područje nije iznimka, kazala je Sofka i ujedno najavila predavanje i radionicu koja je usko povezana s današnjim obilježavanjem.

Radionica za onkološke bolesnike

Naime, 9. veljače Liga protiv rak organizira interaktivno predavanje/radionicu na temu osobnog razvoja pod nazivom „Kako si – budimo jedni drugima podrška“. Predavanje će održati Kristina Kanis Uldrijan, a govorit će o tome kako se nositi s emocijama koje prate dijagnozu karcinoma.

-Predavanje će biti održano 09. veljače, u Društveno - kulturnom centru Daruvar s početkom u 17 i 30 sati. Voljeli bismo da nam se pridruži što veći broj onkoloških bolesnika jer upravo za njih organiziramo ovakvu radionicu, istaknula je Sofka i dodala kako će korisne informacije moći doznati i članovi obitelji oboljelih kako bi i oni znali na koji način mogu najviše pomoći.

Donacija lijekova i potrepština

Inače, ovih dana Liga protiv raka Daruvar dobila je jednu donaciju namijenjenu oboljelima.

Donacija u vidu lijekova i potrepština koja je stigla iz Njemačke dobro će doći onkološkim bolesnicima/Foto: Liga protiv raka Daruvar
Donacija u vidu lijekova i potrepština koja je stigla iz Njemačke dobro će doći onkološkim bolesnicima/Foto: Liga protiv raka Daruvar

- Naša članica Višnja Kašpar koja je ovih dana došla iz Njemačke dobila je iz bolnice u kojoj je radila donaciju lijekova i sanitetskog materijala za potrebe onkoloških bolesnika. Ako je netko zainteresiran, može nam se javiti. Baš je danas jedna žena nazvala tako da smo krenuli s podjelom. Naši onkološki bolesnici inače, dobije većinu tih potrepština, no u nedovoljnim količinama, tako da su ove donacije i više nego dobrodošle, zaključuje Sofka.