Fotografija: Roditelji se često sa strahom javljaju logopedu, a za to ne postoji opravdan razlog/ Foto: Freepik
Galerija
Roditelji se često sa strahom javljaju logopedu, a za to ne postoji opravdan razlog/ Foto: Freepik

Kada i zašto treba posjetiti logopeda? Evo svih potrebnih informacija

Logoped je rješenje vaših problema ako kod djeteta uočavate govorne teškoće ili potpuni izostanak verbalne komunikacijeLogoped je stručnjak koji pomaže riješiti probleme komunikacijskog razvoja, najčešće kod male djece, ali često pomaže i djeci školskog uzrasta.

Tko je logoped?

Logoped je rješenje vaših problema ako kod djeteta uočavate govorne teškoće ili potpuni izostanak verbalne komunikacije, piše Mamin kutak. Logopedi su stručnjaci specijalizirani za prepoznavanje i rješavanje jezično-govornih teškoća i ranom intervencijom najčešće u potpunosti uspijevaju riješiti probleme kod djece.

Kada se obratiti logopedu?

Ovo je pitanje koje najčešće muči roditelje jer je vrlo teško procijeniti je li dijete samo jedno od onih koje kasnije progovori ili postoji problem zbog kojeg komunikacija izostaje. Problem je moguće uočiti već prije izgovora prve riječi jer dijete rijetko govori specifičnim, samo djeci razumljivim jezikom, na sva vaša pitanja reagira isljučivo pokazivanjem ručicama na ono što želi i ne pokazuje nikakvu zainteresiranost za verbalnom komunikacijom. Stoga se ne libite potražiti savjet liječnika i tražiti da vas uputi logopedu kako biste bili sigurni da se razvoj odvija urednim tokom ili je ipak potreban neki oblik intervencije, ponekad već i prije izgovorene riječi. Roditelji se često sa strahom javljaju logopedu, a za to ne postoji opravdan razlog. Kod uočenih blažih oblika poteškoća u komunikaciji prije samih terapija, roditeljima se često savjetuje kako vježbati s djetetom i problemi možda nestanu vrlo brzo uz pravilan pristup.

Zašto posjetiti logopeda?

Donosimo popis najčešćih razloga zbog kojih bi bilo dobro što prije posjetiti logopeda:

- Vi kao roditelj najbolje poznajete svoje dijete i kada počnete sumnjati da nešto s razvojem komunikacije nije u redu, to je obično prvi znak da bi trebalo posjetiti logopeda.

- Dijete koje još ne govori ne reagira na majčin glas ili poznate zvukove iz okoline.

- Dijete ne prati pogledom kada mu pokazujete prstom na neki objekt.

- Dijete se ne odaziva na svoje ime.

- Dijete ne reagira na svakodnevne fraze koje koristitite. (Idemo se kupati, idemo jesti i slično)

- Dijete ne donosi predmet/igračku koju ste ga zamolili da donese.

- Dijete se izražava premalo, teško ili nerazumljivo u odnosu na svoje vršnjake.

- Primjećujete da se dijete izražava pogrešno, odnosno ne uspijeva verbalizirati ono što želi izreći na pravilan način.

Logopedi često rade u suradnji sa psiholozima/ Foto: Freepik
Logopedi često rade u suradnji sa psiholozima/ Foto: Freepik

- Dijete vrtićke dobi koje duži period ne proširuje svoj dotada stečen vokabular.

- Dijete muca.

- Dijete se izražava brzopleto i pogrešno (i to se učestalo ponavlja).

- Dijete starije od 3 godine trebalo bi moći izgovoriti glasove p, b, t, d, k, g, m, n,j, f, v, h, l, a, e, i, o, u.

- Dijete starije od 5 godina trebalo bi moći izgovoriti i glasove s, z, c, š, ž, č, ć, dž, đ, r, lj i nj

Kako logoped može pomoći djetetu?

Vrlo je važno da logoped usmjeri roditelje u pravom smjeru, jer upravo roditelji su ti koji s djetetom provode najviše vremena i mogu biti najveća pomoć djetetu u savladavanju problema.

Logoped na prvom pregledu procjenjuje fazu komunikacijskog razvoja kod djeteta i postoje li određena odstupanja za dob djeteta. Ako odstupanja postoje, procjenjuje se i u kojoj mjeri su ona zastupljena. Ako se pojavi sumnja na određeni problem, logoped će roditeljima savjetovati daljnje korake, kako postupati s djetetom u komunikaciji, ali i koje sljedeće preglede obaviti. Upravo tim prvim pregledima mogu se ukloniti sve sumnje i utvrditi postoji li problem ili ne. 

Logopedi često rade u suradnji sa psiholozima koji će pomoći procijeniti neverbalnu inteligenciju kod djeteta, ali i otorinlaringolozima kako bi se utvrdilo je li možda krivac za probleme u komunikaciji problem sa sluhom.

Što ako je dijete premalo za terapiju?

Ako je dijete još premaleno za terapiju, logoped će vas savjetovati kako ispravno reagirati na govorne teškoće i kako pravilno usmjeravati dijete. Pravilan pristup može bitno olakšati napredak jer osuđujući ili grdeći dijete možete napraviti još veću štetu, a mirnim, staloženim tonom istovremeno pružajući djetetu potporu možete biti glavni faktor u rješavanju teškoća.

Već u vrtićkoj dobi dijete s govornim teškoćama uočit će da je drugačije od ostale djece, pa je potrebno posjetiti logopeda prije nego se kod djeteta javi frustracija zbog nemogućnosti dvostrane razumljive komunikacije kod djeteta sa njegovim vršnjacima.

Logoped na prvom pregledu procjenjuje fazu komunikacijskog razvoja kod djeteta/ Foto: Freepik
Logoped na prvom pregledu procjenjuje fazu komunikacijskog razvoja kod djeteta/ Foto: Freepik

Ako se problemi pojave tek kod djeteta predškolske ili rane školske dobi, a do tada ih nije bilo, važno je reagirati kako nerazumijevanje napisanog/izgovorenog ne bi počelo stvarati još veće probleme, što može dovesti do disgrafije i disleksije. U terapiju je tada uz dijete, roditelje i logopeda potrebno uključiti i učitelja, piše Mamin kutak.

Ako je dijete dovoljno zrelo za početak terapije, a isključivo savjetovanje s roditeljima nije dovoljno za ispravljanje poteškoća, s djetetom će se krenuti raditi na glasovnim vježbama. Ako se dijete na vrijeme uključi u prilagođenu govornu terapiju, teškoće će prije nestati, a spriječit će se i djetetova frustracija zbog nelagode koju bi moglo doživjeti od strane druge djece. 

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!