Fotografija: Foto: Freepik
Foto: Freepik

Kakva je to bolest endometrioza i može li dovesti do neplodnosti?

Do endometrioze dolazi najčešće zbog kombinacije pada imuniteta i genetike i tijelo se iz nekog još uvijek nerazjašnjenog razloga počinje boriti samo protiv sebeEndometrioza je bolest kod koje dolazi do rasta tkiva maternice i izvan same maternice. S vremenom se tkivo može proširiti čak i na ostale organe i stvoriti velike zdravstvene probleme, piše Mamin kutak.

Tkivo i eventualne priraslice u zdravom organizmu se izbacuju iz tijela tijekom svakog ciklusa, odnosno kod menstruacije. Kako kod endometrioze najčešće dolazi do neredovitih ciklusa ili potpunog izostanka menstruacije, tako to tkivo koje bi inače tijelo odbacilo sada ostaje tu.

Kako izgledaju simptomi?

Do endometrioze dolazi najčešće zbog kombinacije pada imuniteta i genetike i tijelo se iz nekog još uvijek nerazjašnjenog razloga počinje boriti samo protiv sebe. Bolest najčešće pogađa žene koje još uvijek nisu rodile, osobito ako su imale česte infekcije ili imaju određene urođene deformitete maternice. Ovisno o tome koliko se endometrijsko tkivo raširilo izvan maternice, ovisi i kakvi i koliko izraženi će biti simptomi. Što je endometrijskog tkiva više, simptomi su snažniji.

Kao prvi simptomi endometrioze najčešće se javljaju sve bolnije mjesečnice. Krvarenja postaju nepravilna, ciklusi neredoviti ili izostaju, a krvarenje ponekad može biti i vrlo obilno. Još jedan jako velik rizik endometrioze jest nemogućnost izbacivanja krvi tijekom menstruacije. Ako su ciklusi redoviti, no zbog endometrijskog tkiva se menstrualna krv ne može izbaciti iz tijela, to može dovesti do ozbiljne infekcije. Zajedno s rastom endometrijskog tkiva rastu i bolovi i krvarenja postaju sve obilnija, a može doći i do probavnih tegoba i kronične boli u zdjelici.

Liječenje endometrioze

Kako je kod osoba sa simptomima dijagnostika bolesti vrlo jednostavna, važno je s liječenjem krenuti na vrijeme jer kako se endometrijsko tkivo nekontrolirano širi, tako su i simptomi sve snažniji i izraženiji iz ciklusa u ciklus. Zajedno sa simptomi povećavaju se i rizici da dugoročne posljedice kao što su oštećene jajovoda, ali i drugih organa što dovodi do neplodnosti.

Srećom, kod osoba s malo endometrijskog tkiva moguće je ukloniti ga već prilikom laparoskopskog pregleda kada se uzima uzorak tkiva za patohistološku analizu. Kod žena s puno endometrijskog tkiva najčešće je potrebna operacija kako bi se svo tkivo uklonilo. Ako se pritom radi o ženi koja planira zatrudnjeti, savjetuje se raditi na tome odmah jer se i nakon operacije endometrijsko tkivo ponovno pojavljuje i ako je ono prepreka trudnoći, već nekoliko mjeseci nakon operacije bi se mogao ponoviti isti scenarij, otkriva Mamin kutak.

No, postoji i jedna dobra vijest za sve žene s endometriozom! Sve više istraživanja pokazuje da je promjenom životnog stila, uz zdravu prehranu, fizičku aktivnost i odricanje nezdravih navika put ka povlačenju endometrijskog tkiva, pa čak i do potpunog izlječenja.