Fotografija: Vježbanje bitno doprinosi zdravlju organizma i zato ne bi smjelo biti iznimka ni u trudnoći/Foto: Freepik
Vježbanje bitno doprinosi zdravlju organizma i zato ne bi smjelo biti iznimka ni u trudnoći/Foto: Freepik

Vježbanje u trudnoći: "Fizička aktivnost pozitivno utječe na psihu trudnice i poboljšava probavu"

Prilikom naglih promjena položaja može doći i do vrtoglavica, stoga je sve pokrete potrebno izvoditi polako, s oprezom i pritom pravilno disati, što često u trudnoći zna biti pravi izazovZašto trudnice trebaju biti posebno oprezne kod vježbanja? Vježbanje bitno doprinosi zdravlju organizma i zato ne bi smjelo biti iznimka ni u trudnoći.

Redovito vježbanje i neki oblik fizičke aktivnosti pozitivno će utjecati na psihu trudnice, te će bitno olakšati trudnoću kada počnu primjetnije fizičke promjene na tijelu. Osim aktivnosti i boravak na svježem zraku svaki dan blagotvorno će utjecati na to kako se trudnica osjeća.

Prije početka vježbanja u trudnoći poželjno je razgovarati sa liječnikom i dobiti njegovu dozvolu za vježbanje, što je normalna praksa kod urednih trudnoća bez komplikacija. Vrlo je važno posavjetovati se sa stručnjakom oko toga koje vježbe su dobre za trudnicu, a koje bi svakako trebali izbjegavati, savjetuje Mamin kutak.

Aktivacija mišića i crijeva

Preporuke za vježbanje u trudnoći u prvom redu dolaze zbog poboljšanja općeg stanja organizma dok je primarni cilj vježbanja u trudnoći da se trudnica osjeća dobro. Vježbanjem, osim mišića, aktiviramo i crijeva i time pomažemo rješavanju problema sa probavom. 

Neke vježbe koje stvaraju pritisak na trup svakako je poželjno izbjegavati, osim uz nadzor kvalificirane osobe. Mišići i ligamenti se istežu i opuštaju zbog djelovanja hormona, pa osim klecanja koljena i slučajnog zapinjanja za stvari prilikom kretanja, ovo može biti dodatni razlog za oprez kod vježbanja kako bi se izbjegle ozljede.

Pravilno disanje

Zbog promjena u tlaku, prilikom naglih promjena položaja može doći i do vrtoglavica, stoga je sve pokrete potrebno izvoditi polako, s oprezom i pritom pravilno disati, što često u trudnoći zna biti pravi izazov.

Prilikom vježbanja treba voditi računa i o otkucajima srca koji ne bi smjeli prelaziti 140 otkucaja u minuti. Premda je vježbanje u trudnoći zdravo i poželjno, s njime ne valja pretjerivati. Upravo zato liječnici savjetuju da vježbanje sa zagrijavanjem i istezanjem traje do 45 minuta, dok se u trećem tromjesečju taj period smanjuje na pola sata, piše Mamin kutak.