Fotografija: Foto: Freepik
Foto: Freepik

Brzo i jednostavno: Tri preukusne salate gotove za manje od 20 minuta!

Iako se ljeto lagano bliži svome kraju, još uvijek ima puno sezonskih namirnica koje ne trebaju termičku obradu, a nude osvježenje



“Što danas jesti?” često je pitanje koje izaziva puno nervoze oko nas. Jeste li i vi jedni od onih koji žele jesti laganu hranu, a koja ne traži puno vremena za pripremu? Još uvijek smo u periodu godine kada ima puno sezonskih namirnica koje ne trebaju termičku obradu, a nude osvježenje. Povrće je uvijek odličan izbor, a salate lagan i hranjiv obrok.

Za vas smo odabrali 3 salate koje možete pripremiti vrlo jednostavno i to u vrlo kratkom roku. Uživajte!

Meksička salata

Priprema meksičke salate je vrlo jednostavna a i ne traje dugo - svega 10-ak minuta!

Trebat ćete sljedeće namirnice:

- 300 grama crvenog graha

- 100 grama kukuruza šećerca

- 3 zelene paprike

- 3 crvene paprike

- 2 luka

- jedan mladi luk

- ulje i ocat

Kroz cjediljku procijedite grah i kukuruz iz konzerve. Polijte vodom, dobro isperite i ocijedite. Paprike isto tako operite, a zatim narežite na male kockice, dimenzija otprilike 1x1 centimetar. Slično kao što se narezali papriku, sada narežite luk - dakle isto na male kockice. Sve sastojke zatim pomiještajte u zdjeli. Meksička salata poznata je po tome da smije biti i ljuta pa ukoliko volite ljuti, slobodno u salatu dodajte malo tabasco umaka ili kajenskog papra.

Kako bi vas salata maksimalno osvježila, preporučujemo da ju ostavite u hladnjaku barem 30 minuta i poslužite nakon toga!

Šopska salata

Ukoliko ste spremni odvojiti 15-ak minuta za pripremu ukusne salate, predlažemo da probate šopsku salatu! Ova salata idealno se slaže uz meso, pa je mnogima prvi favorit kada je roštilj u pitanju.

Za pripremu šopske salate trebat će vam:

- 5 rajčica

- 3 mala krastavca

- 3 svježe paprike

- 1 glavica crvenog luka

- 1 peršin

- 20 dkg feta sira ili grabancijaša

- sol, ulje i ocat

Odstranite sve sjemenke iz povrća, a krastavce zatim ogulite. Svo povrće zatim narežite na kockice. Luk isto tako narežite, ali na tanke kolute. Povrće zatim pomiještajte u zdjeli. Zdjelu ostavite u hladnjaku da se povrće ohladi. Ako ste koristili hladno povrće iz hladnjaka, ovaj korak možete preskočiti.

Prije posluživanja salatu začinite sa soli, paprom, uljem (najbolje maslinovim) i octom te sve dobro promiješajte. Nakon što ste salatu začinili, na nju naribajte sir i poslužite. Dobar tek!

Cezar salata

Zadnja na ovom popisu je cezar salata samo zato što će vam za nju trebati najviše vremena - oko 20 minuta. Isto tako, za pripremu ove salate trebat ćete upaliti i štednjak, kako biste pržili meso.

Sastojci potrebni za pripremu cezar salate su sljedeći:

- 350 grama pilećih prsa

- 350 grama zelene salate

- 300 ml ulja

- 100 ml vrhnja za kuhanje

- 100 grama tosta

- 50 grama slanine

- 30 grama sira

- 20 grama češnjaka

- 20 grama senfa

- 10 grama inćuna

- dva jaja i jedan limun, piše Mamin kutak.

Spremni? Krenimo! U veću zdjelu dodajte žumanjke, senf, sok pola limuna i sol. Dodajte ulje i sve promiješajte. Inćune i češnjak izmještajte u pastu i dodajte u zdjelu a zatim dodajte i nekoliko kapi vrhnja. Umak je gotov. Piletinu izrežite na trakice, malo posolite i dodajte malo limunovog soka. Dok pripremate piletinu, zagrijte tavu na kojoj ćete ju pržiti. Stavite piletinu na tavu i pržite dok ne poprimi zlatnožutu boju. Tost narežite na manje kockice a slaninu na trakice. Slaninu zatim kratko prepržite na istoj tavi, a kada je ona gotova, izvadite ju iz tave. Dodajte tost na tavu i isto tako kratko prepecite.

Na manje komade istrgajte zelenu salatu te ih složite na tanjur. Zelenu salatu zatim prelijte umakom. Na vrh salate stavite piletinu, slaninu i tost. I na kraju - prije samog posluživanja - na vrh naribajte malo sira!