Fotografija: Foto: Freepik
Foto: Freepik

Sve što trebate znati o jednoj od najpopularnijih dijeta na svijetu - keto dijeti

Ketogena dijeta i dalje je jedna od najpopularnijih dijeta koje provode žene i muškarci diljem svijetaKetogena dijeta provodi se na način da smanjenim unosom ugljikohidrata tijelo energiju traži iz drugih izvora, a to su slobodne masne kiseline iz masnih stanica. Na taj način se iz tijela troše masni viškovi. Kao posljedica sagorijevanja masnih stanica u jetri nastaju ketoni, prema kojima je i ova dijeta dobila ime. 

Donosimo vam nekoliko najčešćih pitanja i odgovora vezanih za ketogenu dijetu.

Koliko vremena je potrebno organizmu da uđe u stanje ketoze?

Ovisno o vašem tjelesnom tipu, trebat će vam od 2 do 7 dana kako bi vaš organizam ušao u stanje ketoze. Nakon toga možete očekivati rezultate. Ako želite ubrzati ulazak organizma u stanje ketoze, smanjite unos ugljikohidrata ispod 20 grama te unosite dovoljno vode.

Koliko kilograma se može izgubiti s ketogenom dijetom?

Kod ketogene dijete teško je dati odgovor na ovo pitanje, jer ovo ovisi o puno faktora. Pravo mršavljenje kreće nakon što tijelo uđe u stanje ketoze a većinu gubitka kilograma do tada možete pripisati gubitku vode iz organizma.

Što je ketoza i kako ona funkcionira?

Riječ je o stanju u koje organizam ulazi kada dobiva manje ugljikohidrata iz prehrane. Tada organizam koristi masti kao izvor energije. Jetra u stanju ketoze razbija stanice masti koje tijelu osiguravaju potrebnu energiju. Na taj način dolazi do gubitka tjelesne mase, piše Mamin kutak.

Hoću li se osjećati loše dok sam na ketogenoj dijeti?

Prilikom provođenja ketogene dijete moguće je da ćete osjećati manjak energije, vrtoglavicu, nervozu i pospanost. Kako biste izbjegli ove simptome potrebno je piti dovoljno tekućine te tijelu osigurati potrebne nutrijente koji se gube prilikom provođenja ketogene dijete. 

Izvor: Dijete za mršavljenje