Fotografija: Luka Modrić/Foto: Božidar Vukičević/CROPIX
Galerija
Luka Modrić/Foto: Božidar Vukičević/CROPIX

Modrić o budućnosti: "Dogovorio sam se s Dalićem i počeo školovati za trenera..."

Hrvatski kapetan predvodit će suigrače u petak protiv Latvije, a u subotu će proslaviti 38. rođendan. Nakon dugo vremena dao je veliki intervju...



U posljednjem intervjuu koji je dao Sportkim novostima, a bilo je to na Silvestrovo 2022., bilo je puno naslovnih tema. Svečani stavovi (dojam nove bronce), neizvjesnosti (pitanje nastavka za reprezentaciju), važne najave (Final Four) i smjerovi karijere (novi ugovor Real). Luka Modrić rijetko istupa u medijima, a kako mu je nogometni život maksimalno intenzivan, na najvišim razinama, nakupi se mnoštvo tema, dilema, drama i svekolikih galama.

Dejan Lovren i Luka Modrić/Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Dejan Lovren i Luka Modrić/Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Ostavio je mogućnost rezimea sezone odmah nakon Final Foura. No, razočaranje što se nije osvojio naslov bilo mu je veliko. Odgoda, pa potom promišljanje bliže perspektive, pa odmor i stigli smo tako do rujanskih svečanosti. Uobičajeno, reprezentativno okupljanje i još jedan rođendan daleko od obitelji, ali unutar druge mu najdraže, vatrene obitelji. Prenosimo nazanimljivije detalje koje je Luka Modrić ispričao za Sportske novosti njihovom novinaru Robertu Matteoniju.

Dakle, subota je u znaku 38. Lijepe godine za aktivnog igrača?

- Prelijepe! Da mi je netko prije 10-ak godina govorio da ću još uživati u nogometu i svemu što donosi igra, treninzi, druženje sa suigračima, podrška navijača, iskreno ne bih povjerovao. Doista sam sretan čovjek. Uz obitelj koja mi je smisao života, uživam punim plućima u nogometu, s Hrvatskom, s Realom i nadasve s istovrsnom strašću koje me drži još od najmlađih dana s loptom...

Teško je onda nešto više poželjeti uz rođendansku tortu?

- Jedino što si želim za poklon to su dvije pobjede, protiv Latvije i Armenije.

Nikako da pred postoljem bude drugi nastavak, u korist Hrvatske. Što to fali da se to ipak dogodi, pitali smo više puta...

- Stvar se može postaviti i drugačije kad je Hrvatska u pitanju. Dakle, što to imamo da smo sposobni ostvariti plasman na velike turnire u kontinuitetu, biti dio elite toliko godina, osvojimo dvije medalje uzastopno na Mundijalu, rušimo najveće i prkosimo svim logikama koje nameću veliki. Mi smo postali dio velikih i trebamo to njegovati kao kontinuitet. Zato je uspjeh u Ligi nacija za mene potvrda tog kontinuiteta, da 2018. i 2022. nisu slučajnost i bljesak. Ako treba istaknuti glavnu vrlinu, pored određene kvalitete koju se mora imati kao tim, onda je to naše zajedništvo! 

Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Na tome Hrvatskoj zavide i najjače reprezentacije?

- I razumljivo mi je, jer znam kako te strasti i osjećaja “jedva čekam”, nedostaje mnogim igračima u različitim i najjačim reprezentacijama. Zajedništvo nije floskula, to je iznimno važno stanje odnosa u momčadi i oko nje. Bez toga, možete imati i najvišu kvalitetu, ali nema se kompletnost za rezultatske iskorake. Na tom temelju Hrvatska, iako je mala država i u relaciji s drugima ima jako malo stanovništva, stvara sportska čuda, ne samo u nogometu.

Dalić vjerojatno ne može zamisliti sebe kao izbornika, a bez vašeg prisustva. Sigurno ste ga razveselili stavom o nastavku, jer je iznova istakao koliko ste važni na terenu ali i izvan njega?

- S izbornikom imam uskoro šest godina zajedničke suradnje i ona je zbilja vrlo korektna te u odnosu trener-kapetan iskrena. Bilo je nekih trenutaka kada su mi neke stvari u reprezentaciji smetale, jer sam ih držao neumjesnim te limitom za natjecateljske iskorake. Porazgovarao sam na tu temu vrlo otvoreno s Dalićem prije dvije godine i kasniji slijed događanja pokazao je da je izbornik bio iskren kada je rekao da se slaže da se neke stvari moraju promijeniti. To je učinjeno, a po meni, važan je to detalj u kontekstu kasnijeg još jednog uspješnog mundijalskog hoda, odnosno ulaska u finale Lige nacija...

Što se tiče ponuda…

- Bez lažne skromnosti, ponuda je bilo i prije, kao što su interesi stalni. No, moja je temeljna vizija bila, od 2012. do danas, prvo i uvijek Real. Tek kada bi se dogodilo da Real ima drugačiju ideju o meni, tek tada bih uzeo u obzir druge opcije. Moje ponašanje u tom smislu proteklih 11 godina to jasno potvrđuje.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Je li i vas strah, kao i mnoge, kako će se život nastaviti kada zaključite igračku karijeru?

- Svi kažu da nije nimalo jednostavno prilagoditi se novoj stvarnosti nakon što ste cijeli život igrali nogomet. Ne bojim se za sebe, jer sam u životu prolazio razna teška iskušenja, ali sam itekako svjestan da će to biti vrlo zahtjevna prilagodba. Bit će vremena kasnije za ta razmišljanja.

Ionako ćete igrati tko zna do kad...

- Ha, ha, u mojim godinama ne gledaj vrijeme, nego ga maksimalno živi dok igra ide...

Kad narastete, bit ćete?

- Jedino znam da želim ostati u nogometu, a u kojoj ulozi nije mi se još nametnula ideja. Upisao sam Akademiju trenera i nadam se da ću je u Hrvatskoj završiti.

Cijeli veliki intervju s Lukom Modrićem možete pročitati OVDJE.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!