Fotografija: Pet jahača sudjelovalo je na ovogodišnjem Maratonu arapskih konja/Foto: Compas
Galerija
Pet jahača sudjelovalo je na ovogodišnjem Maratonu arapskih konja/Foto: Compas

Tradicionalni Maraton arapskih konja koji putuje kroz tri županije prošao i kroz Lipik!

"Maraton je posvećen svim stradalima u Domovinskom ratu, a njegove dionice prolaze kroz tri županije. Svih ovih godina ujedno promoviramo i naš kraj", istaknuli su jahači.
LIPIK - Udruga uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera i ove je godine nastavila kontinuitet svojeg poznatog projekta Konjaničkog maratona arapskih konja. Obilježavajući 26. obljetnicu vojno-redarstvene operacije „Oluja“, a pod sloganom „Tradicija prošlosti – potreba budućnosti“, na 25.  maraton krenulo je pet jahača, među kojima i članovi obitelji Željka Pettersa, uzgajivača arapskih konja iz Volodera i pokretača maratona, piše Compas.

Kroz tri županije

Maraton će trajati pet dana i posvećen je svim stradalima u Domovinskom ratu, a njegove dionice, koje su kružnog tijeka, prolaze dijelovima Sisačko-moslavačke, Požeško-slavonske i Bjelovarsko-bilogorske županije (Voloder, Kutina, Bujavica, Lovska, Trokut, Korita, Lipik, Pakrac, Kusonje, Bučje, Garešnica i Voloder).

<p>Sudionici, odnosno jahači naklonili su se poginulim braniteljima/Foto: Compas</p>

Sudionici, odnosno jahači naklonili su se poginulim braniteljima/Foto: Compas

Maraton je započeo u četvrtak, 5. kolovoza u 6 sati ispred Vatrogasnog doma u Donjem Krivaju, a završetak prve dionice puta bio je Lipik u kojem su jahače dočekali gradonačelnik Vinko Kasana, predsjednik Gradskog vijeća Slobodan Katunar i gradski vijećnik Bore Tutić, koji je ujedno i predsjednik lipičkog Mjesnog odbora. Tom su prigodom položili vijenac te zapalili svijeće i time odali počast hrvatskim braniteljima kod spomen obilježja na lipičkom groblju.

Promoviraju kraj

-Svih ovih godina konjaničkim maratonom promovirali smo svoj kraj, kao i konje koji u njima godinama obitavaju. Ovogodišnjih pet dana maratona s nama u mislima je i naš preminuli glasnogovornik i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Kutini, Dragutin Pasarić - istaknuli su jahači.

Put nastavljaju u petak, prema Pakracu, Kusonju i Bučju, gdje će se zaustaviti kod spomen mjesta kako bi iskazali poštovanje hrabrim hrvatskim vitezovima, donosi Compas.

<p>Na svom proputovanju jahači su prošli kroz čak tri županije/Foto: Compas</p>

Na svom proputovanju jahači su prošli kroz čak tri županije/Foto: Compas

Jahači i konji: Željko Petters - Gips (kastrat), Deni Stanić - Isa (kobila), Tanja Petters - El Paša (kastrat), Sanja Petters - Isan (kastrat). Logistika: Stjepan Hrastnik- Maks, Željko Junković, Vlado Bujić.