Fotografija: Projektom je predviđeno više od 700 raznih društvenih i rekreativnih aktivnosti koje su pomno odabrane i prilagođene sudionicima/Foto: Damir Krajač/CROPIX
Projektom je predviđeno više od 700 raznih društvenih i rekreativnih aktivnosti koje su pomno odabrane i prilagođene sudionicima/Foto: Damir Krajač/CROPIX

Bjelovar i Daruvar dobivaju "Kutak za trenutak" za svoje umirovljenike

Projektom će biti obuhvaćeno minimalno 250 umirovljenika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije koji će u svim aktivnostima poput nordijskog hodanja, pikada, stolnog tenisa, rekreacijskog plesa, viseće kuglana i brojnih kreativnih radionica moći sudjelovati potpuno besplatnoBjelovarski centar za razvoj civilnoga društva provodi EU projekt Moje vrijeme koji je namijenjen umirovljenicima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Voditeljica projekta je Ivona Bogović, a projekt se provodi u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, Domom za starije osobe Bjelovar, Udrugom za promicanje običaja bilogorskog kraja Kremen, Udrugom Zadovoljna žena i Gradom Daruvarom. 

Društvene aktivnosti

Cilj projekta je ojačati provedbene kapacitete organizacija civilnog društva za provođenje programa aktivnog starenja i povećanje kvalitete života umirovljenika na području Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Projektom će biti obuhvaćeno minimalno 250 umirovljenika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije koji će u svim aktivnostima moći sudjelovati potpuno besplatno. Projektom će se doprinijeti stvaranju pozitivnog okruženja za uključivanje umirovljenika u zajednicu. To će se postići organiziranjem raznih društvenih i rekreativnih aktivnosti koje su pomno odabrane i prilagođene sudionicima istih, a predviđeno je više od 700 aktivnosti. Neke od aktivnosti su nordijsko hodanje, pikado, stolni tenis, rekreacijski ples, viseća kuglana te razne druge kreativne radionice. 

Veselo i aktivno

Aktivnosti će se održavati na području Bjelovara i Daruvara.

U Daruvaru će to biti u dnevnom boravku „Kutak za trenutak“ u ulici Stjepana Radića 7. Aktivnosti u Daruvaru održavat će se uz prisutnost voditeljice dnevnog boravka Brankice Mlinarić. Prostor će korisnicima biti dostupan osam sati dnevno tijekom radnih dana.

- Kao voditeljica dnevnog boravka u Daruvaru pod slatkim imenom "Kutak za trenutak" mogu reći da jedva čekam kraj epidemioloških mjera, odnosno povratak u životnu normalu i da zajedno s vama, našim dragim umirovljenicima krenem sa aktivnostima koje su planirane u našem dnevnom boravku. Bit će nam veselo i aktivno, rekla nam je Brankica Mlinarić i dodala kako će umirovljenike dočekati sa svojim prepoznatljivim zaraznim smijehom i jarkom crvenom kosom, a onda po dobroj staroj "u zdravom tijelu, zdrav duh", mogu početi s nordijskim hodanjem.

To je vaše mjesto

- To vam je ono čudnovato hodanje s pomoću dva štapa. Čudnovato, ali zdravo. Ako je nekome to prenaporno ili preaktivno jednostavno ćemo slušati o zdravoj prehrani, pogledati TV, odigrati partiju šaha, pročitati dnevne novine i nadam se da će me netko konačno naučiti igrati belu. Uz kineziologa, bit će tu i mladi volonteri, koji će pomagati vama, ali ćete i vi njih naučiti nešto, jer ste puni životnog iskustva. Zato dragi umirovljenici, imajte na umu ovo mjesto, to je vaše mjesto gdje će glazba svirati po vašim željama. Dođite u Radićevu 7 (preko puta Faruka) u mali "Kutak za trenutak" i budite sretni, poručuje Brankica.

U Bjelovaru će se unutarnje aktivnosti provoditi u prostoru Park sporta u Ulici Andrije Mohorovičića 69. Za provođenje aktivnosti s umirovljenicima bit će zadužena Antonija Radonić. U edukacije o zdravlju i aktivnosti nordijskog hodanja bit će uključeno stručno osoblje.

Zahvaljujući volonterima ostvarit će se međugeneracijska suradnja i to kroz edukativne radionice o zdravlju. Tako će osobe različitih generacija imati prilike zbližiti se i postati više uključeni u zajednicu.

Pozitivno okruženje

Uz brojne aktivnosti koje će se provoditi tijekom projekta, stvorit će se pozitivno okruženje koje će omogućiti umirovljenicima da budu više uključeni u društveni život i povezani sa zajednicom. Sve radionice, rekreacije i ostale aktivnosti doprinijet će povećanju i kvaliteti psihičke i fizičke aktivnosti kod umirovljenika.

Detalje o aktivnostima koje će se provoditi možete pronaći na službenoj Facebook stranici projekta Moje vrijeme, internetskoj stranici Bjelovarskog centra za razvoj civilnoga društva, a možete ih zatražiti i na brojeve telefona u Bjelovaru ( 043/246-259) i Daruvaru (043/636-230). 

- Pozivamo sve umirovljenike s područja Bjelovarsko-bilogorske županije da se uključe u projektne aktivnosti koje su zbilja raznolike i aktivno provedu slobodno vrijeme. Očekuje ih pozitivno okruženje i ugodno druženje – poručila je voditeljica projekta Ivona Bogović.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.595.364,06 kune.