Fotografija: Kreativno rješavanje problema u Inkubatoru ideja/Foto: Inkubator ideja
Galerija
Kreativno rješavanje problema u Inkubatoru ideja/Foto: Inkubator ideja

Radionica o kreativnom rješavanju problema oduševila Bjelovarčane: "Izuzetno korisno i zabavno"

Obradili smo brojne načine, alate i tehnike za poticanje kreativnog razmišljanja, kaže Dunja DudaInkubator ideja
Inkubator ideja

Interaktivna radionica "Kreativno rješavanje problema" održana je u dinamičnoj atmosferi u četvrtak, 24. veljače u Inkubatoru ideja.

Sudionici su imali prilike čuti velik broj inovativnih mogućnosti za rješavanje problema, a dio njih isprobali su na radionici pod vodstvom psihologinje s višegodišnjim iskustvom u psihologiji zajednice, Dunje Dunda iz ACT Grupe.

Foto: Inkubator ideja
Foto: Inkubator ideja

Okupljeni su zajednički dolazili do rješenja problema, a zanimljive ideje Dunja je okupljenima prezentirala na pristupačan i zabavan način.

Foto: Inkubator ideja
Foto: Inkubator ideja

- Sudionici su bili izuzetno zainteresirani saznati na koji način razvijati kreativni proces. Kreativnost je potrebno vježbati i razvijati jer o razini kreativnosti ovisi mnogo faktora – s kakvim ljudima smo okruženi, u kakvom okruženju se krećemo i živimo, na koji način smo odgajani i slično. Obradili smo brojne načine, alate i tehnike za poticanje kreativnog razmišljanja poput Brainstorminga, Brainwrittinga, Delphi metodu, Mind Mapping, inovativni dijalog tehnika i slično. Kroz dijeljenje s drugim ljudima, kreativnost se može konstantno razvijati, no to ovisi i o vlastitom trudu i motivaciji – rekla je Dunja Dunda.

Različiti pristupi rješavanju problema

Kreativnost ne uključuje količinu znanja, nego znanje i informacije koje pojedinci povezuju te koriste.

- Tehnike kreativnog načina razmišljanja koje su bile prezentirane mogu se jednostavno implementirati u svakodnevno razmišljanje i ideje. S obzirom na to da sam se upustio u poduzetničke aktivnosti, razlog mog dolaska na radionicu bila je dodatna edukacija, nova poznanstva i kontakti što se i ostvarilo. Samostalno sam razmišljao o pojedinim segmentima ove teme, no drugačije je i svakako korisnije kada kroz radionicu i stručnu osobu dobijete cijelu sliku o pojedinoj temi – rekao je Damir Oros, sudionik radionice.

Foto: Inkubator ideja
Foto: Inkubator ideja

Sudionici su osim teorijskog dijela, sudjelovali i u praktičnom, gdje su rješavali različite zadatke koji su im pomogli u osvještavanju barijera koje stoje na putu do kreativnog rješavanja problema.

- Inkubator ideja je odličan projekt, a današnji koncept radionice praktičnog dijela sa zadacima je bio izuzetno koristan i zabavan. Uvijek treba tražiti nove načine za rješavanje problema s kojima se suočavamo na svakodnevnoj bazi i poboljšati se u tom području, bilo privatno ili poslovno. Vjerujem da će me metode koje sam čula na radionici potaknuti na djelovanje i da ću ih primjenjivati u praksi – zaključila je sudionica predavanja, Antonija Mamić.

Foto: Inkubator ideja
Foto: Inkubator ideja

S obzirom na velik interes sudionika za prezentiranu temu, Dunja je otvorila mogućnost prisutnima da ju kontaktiraju i nakon radionice i tako dobiju priliku za odgovore na sva pitanja koja tijekom radionice nisu stigli postaviti što je prisutne posebno obradovalo.

Inkubator ideja - EU projekt

Bjelovarski centar za razvoj civilnoga društva nositelj je EU projekta pod nazivom Inkubator ideja čija je ukupna vrijednost 1.994.857,17 kn. Projekt je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda iznosom od 1.695.628,59 kn te iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (na pozicijama Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske) iznosom od 299.228,58 kn.  Sadržaj objave isključiva je odgovornost Bjelovarskog centra za razvoj civilnoga društva.

Više informacija o fondovima možete dobiti OVDJE.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz europskog socijalnog fonda
Projekt je sufinancirala Europska unija iz europskog socijalnog fonda