Fotografija: Riječ je o međunarodno priznatom folklornom vojničkom umjetničkom ansamblu Ondraš/Foto: Vladimir Ivanov/CROPIX
Galerija
Riječ je o međunarodno priznatom folklornom vojničkom umjetničkom ansamblu Ondraš/Foto: Vladimir Ivanov/CROPIX

Vojni ansambl Ondráš stiže u Daruvar: "Predstavit će folklor najviše umjetničke vrijednosti"

"Osim što se bavi tradicionalnom folklornom baštinom, Ondráš u svoj umjetnički izričaj uključuje i druge glazbeno-plesne žanrove te stvara originalne autorske programe", kažu iz POU Daruvar



U Daruvar stiže jedan od najreprezentativnijih folklornih sastava Češke republike - Vojni umjetnički ansambl Ondráš. Ovo gostovanje dogovoreno je u daruvarskoj kinodvorani "30. svibnja" sutra, 26. rujna 2023. s početkom u 19 sati.

Do njega je došlo suradnjom više ustanova i institucija, odnosno zahvaljujući Ministarstvu obrane Republike Češke, Vojnom fondu solidarnosti Ministarstva obrane Republike Češke, Južnomoravskom regionu, Veleposlanstvu Republike Češke u Zagrebu, Savezu Čeha u Republici Hrvatskoj, saborskom zastupniku za Češku i Slovačku nacionalnu manjinu Vladimiru Bileku, a zatim i Gradu Daruvaru, Turističkoj zajednici Daruvar- Papuk te Pučkom otvorenom učilištu Daruvar. 

Stilizirani folklor

- Profesionalni je to umjetnički ansambl sa sjedištem u Brnu koji je osnovalo Ministarstvo obrane Republike Češke. Glazbom, pjesmom i plesom publici predstavlja stilizirani folklor najviše umjetničke vrijednosti. Ansambl se trenutno sastoji od orkestra narodnih instrumenata, plesne skupine i djevojačkog zbora.

Foto: POU Daruvar
Foto: POU Daruvar

Osim što se bavi tradicionalnom folklornom baštinom, Ondráš u svoj umjetnički izričaj uključuje i druge glazbeno- plesne žanrove te stvara originalne autorske programe. U predvorju kinodvorane posjetitelji će moći vidjeti i malu izložbu dijelova ženskih nošnji (kapice, poculice, tiare) i fotografije cijelih ženskih nošnji raznih regija, kažu iz POU Daruvar.

Svi su dobrodošli

- Program "Šetnja regijama" (Z kraje do kraje) kojim će se predstaviti u Daruvaru je dinamičan mozaik plesnih i glazbenih brojeva koji predstavljaju narodnu kulturu različitih etnografskih regija ne samo Češke i Moravske, već i susjedne Slovačke i drugih područja Karpatskog luka. Ova veza je jedinstvena i nudi nesvakidašnji umjetnički doživljaj, poručuju iz POU.

Valja napomenuti kako će program u kojem nastupa profesionalni dio ansambla, trajati 70 minuta, a ulaz na ovaj jedinstveni događaj je besplatan.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!