Fotografija: Sve je spremno za 18. MASKU/ Foto: MASKA
Galerija
Sve je spremno za 18. MASKU/ Foto: MASKA

U ponedjeljak starta MASKA: "Na repertoaru 11 sjajnih predstava i još mnoštvo sadržaja"

"Pored predstava dobro nam poznatih kazališta za potpunu zabavu pobrinut će se klaunovi, žongleri, štulari, gutači vatre i ulični zabavljači", kažu organizatori



Pod sloganom "Na početku svake školske godine, nova MASKA u svijet mašte vodi me!" u ponedjeljak će u Daruvaru početi 18. izdanje Malog sajma kazališta - MASKA. U šest dana trajanja festivala daruvarski mališani, ali i svi ostali gosti, imat će priliku uživati u 11 predstava te mnoštvu popratnog sadržaja po gradu.

- I ovoga puta očekuje nas puno novih kazališnih predstava dobro nam poznatih kazališta, od onih predstava za najmlađe- vrtićance, preko onih za osnovnoškolce, pa sve do onih za srednjoškolce. Da zabava bude potpuna, na trgu će nas zabavljati klaunovi, žongleri, štulari, gutači vatre i ulični zabavljači, kažu organizatori.

Program festivala/ Foto: POU Daruvar
Program festivala/ Foto: POU Daruvar

Što se ulaznica tiče, naplaćuju se sve predstave u kinodvorani i to po cijeni od 3 eura, dok su predstave na otvorenom besplatne.

Pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture RH, Grad Daruvar, Turistička zajednica BBŽ-a, Turistička zajednica Daruvar- Papuk, dok je sponzor Općina Sirač.

U nastavku pogledajte popis svih predstave te sve potrebne informacije o predstavama.

1. Vuk i sedmi kozlić (6+) - KD I. B. Mažuranić Slavonski Brod

(Ponedjeljak, 18. 9. 2023., 10 sati u kinodvorani)

Klasičnu bajku „Vuk i sedam kozlića“ u ova recesijsko inflacijska vremena smanjili smo na Vuka i jednog Kozlića, u skladu s nametnutim nam mjerama štednje. Komedija je smještena u prostor sudnice, čime se automatski žanr promijenio u tragikomediju, a pred Sutkinju je stavljena vječna dilema između Krivca i Žrtve. No, kako je to u našem krivosuđu uobičajeno, stvari se nikada ne odvijaju onako kako smo zamislili. U ovoj predstavi odlučili smo se zaigrati s motivom „kazališta u kazalištu“ pa tako oba naslovna lika imaju priliku iznijeti svoju verziju priče a našu dragu dječju publiku podsjećamo kako se ne može nekažnjeno lagati i izmišljati pa čak ni pod okriljem mašte. Kombinacijom klasične glume i predmetnog lutkarstva, kazališna družina IBM predstavlja vam sudski slučaj i skandal proljeća… ovaj, stoljeća. Tko je kriv? Vi odlučite!

Adaptacija: Kristina Kegljen (prema Braći Grimm)

Režija: Mario Kovač

Glazba: Andrija Rudić

Scena, lutke i kostimi: Valentina Srnojević

Tehničko vodstvo i oblikovatelj svjetla: Ivan Barišić

Igraju: Matej Safundžić, Valentina Srnojević, Darija Vlajnić

2. Rusalka (13+) - Mala scena

(Ponedjeljak, 18. 9. 2023., 12 sati u kinodvorani)

U slavenskoj mitologiji Rusalka je vodena vila koja živi u jezeru ili rijeci. Mitska bića uvijek su bila inspiracija za legende, bajke, ali i umjetnička djela, pa je tako nastala legenda o Rusalki koja se zaljubila u princa i odlučila dati svoj glas kako bi dobila noge i postala čovjekom. Ova priča dobila je niz inačica, od opere Rusalka pa sve do poznatog crtića "Mala sirena".

No ova priča, koja se na prvu čini tipičnom pričom o ljubavi i žrtvi, zapravo ispod površine krije nešto dublje.Ona govori o tome š to smo sve spremni u mladosti učiniti kako bismo ganjali svoje snove i jes u li ti snovi zaista vrijedni ganjanja? Je li potrebna žrtva? I jesu li ti snovi zaista ono što mislimo da jesu?

Upravo je to ono što je inspiriralo Ivicu Šimića na još jednu, novu kazališnu avanturu. Koristeći dijelove iz opere "Rusalka" Antonina Dvoraka i ispreplićući ju s dramskim izrazom, stvara se jedna nova priča. Priča o mladoj opernoj pjevačici koja je spremna dati sve, prihvatiti svačiji savjet samo kako bi započela svoju karijeru. Koja sanja velike snove i vjeruje da će biti - najveća. I susreće se s "Ježibabom".

Glazba: Antonin Dvorak na libreto Jaroslava Kvapila

Redatelj i dramaturg: Ivica Šimić

Kostimi i scenografija: Ivica Šimić i Buga Marija Šimić

Oblikovanje svjetla: Domagoj Klasić

Likovno oblikovanje: Duška Radečić Petrić

Fotograf izvedbe: Antea Šoštarić

Produkcija: Buga Marija Šimić

Igraju: Buga Marija Šimić i Mirela Brekalo

3. Mi o vuku (3+) - B GLAD Produkcija

(Utorak, 19. 9. 2023., 11 sati u kinodvorani)

Je li zli vuk zaista pojeo bakicu, tri praščića i sedam kozlića? Ili je Crvenkapica malo previše pod utjecajem Facebooka, Instagrama i televizije? Što je u stvari prava istina u svim pričama o vuku doznat će se kad se Crvenkapica i Vuk napokon sretnu licem u lice! I to uz obilje smijeha, zaraznih glazbenih brojeva i poučnih trenutaka.

Mjuzikl za djecu „Mi o vuku“ na potpuno nov i kreativan način pristupa poznatim bajkama, koje stavlja u suvremene okvire u kojima su i djeca i odrasli bombardirani kojekakvim informacijama s reklama i društvenih mreža. Trendovi suvremenih tehnologija danas ukazuju na jednu važnu stvar koju nerijetko ignoriraju i odrasli i djeca, a to je – kritičko razmišljanje.

Autor: Igor Weidlich

Glazba: Bojan Jambrošić

Režija: Robert Bošković

Koreografija: Manuela Svorcan

Kostimi: Bitemystyle By Zoran Aragović

Dizajn: Kristina Gudac

Igraju: Manuela Svorcan & Bojan Jambrošić

Glas Bake: Kostadinka Velkovska

Produkcija: B Glad Produkcija

4. Vremenaste igre (3+) - Mali teatar

(Srijeda, 20. 9. 2023., 10 sati u kinodvorani)

Od čega su napravljeni oblaci? Kako nastaje kiša? Kako se možemo igrati s vjetrom? U ovoj nezaboravnoj edukativnoj avanturi Tata Slikovnica odgovara na brojna pitanja koja muče Tetu Tenu/Tetu NeMirnu. Ona bi željela doprijeti do oblaka i igrati se s njima. Što je sve potrebno da bi se to ostvarilo, doznajte u čarobnoj meteorološkoj predstavi po slikovnicama Zorana Vakule. Jednako kao što oblaci mijenjaju oblike, kao što vjetar nosi promjenu, a voda se pretvara iz jednog oblika u drugi, u predstavi istražujemo mogućnosti transformacije scenskih elemenata. Ovo je već treća predstava u suradnji Tate Slikovnice i Zorana Vakule, time se stvara jedinstven kazališni serijal za djecu u Hrvatskoj, nezaobilazan u promicanju SVIJESTI O OKOLIŠU i povezanosti ČOVJEKA S PRIRODOM.

Objedinjujući dramsku, literarnu i glazbenu umjetnost, predstave Tate Slikovnice potiču djecu na čitanje, razvoj mašte i kreativnosti, te pomažu socioemocionalni razvoj i razvoj komunikacijskih vještina.

Režija: Igor Baksa

Scenografija/kostimografija: Autorski Tim Predstave

Glazba: Sebastian Doe

Igraju: Tata Slikovnica, Mirna Ostrošić/Tena Pataky

5. Kamenje (10+) - Mala scena

(Srijeda, 20. 9. 2023., 12 sati u kinodvorani)

Kamenje je doživjelo mnoga uprizorenja i postiglo velik uspjeh u cijelome svijetu zahvaljujući aktualnoj temi, zanimljivoj i napetoj priči koja koristi sve elemente, pa čak i stereotipe filmskih kriminalističkih potraga, te društvenoj angažiranosti, modernosti koncepta u kojem se odražava suvremeno gledanje na ulogu kazališta za djecu i mlade, ali i zbog iznimno vješto oblikovanih karaktera koji pružaju fantastične mogućnosti za glumačku igru.

Temeljena na vrhunskoj glumačkoj igri, osvjetljavajući problem koji se događa i u nas, tretiranjem problema s razumijevanjem i simpatijom za mlade, predstava je postala pravi mladenački kazališni hit!

Prijevod: Maja Oršić Magdić

Redatelj: Ivica Šimić

Scenografkinja: Dinka Jeričević

Kostimografkinja: Hana Letica

Oblikovanje svjetla: Željka Fabijanić Šaravanja

Glazba: Ivanka Mazurkijević i Stanislav Kovačić

Producentica: Vitomira Lončar

Pomoćnica producentice: Marijana Martelock

Igraju: Marko Hergešić i Filip Lozić/Petar Atanasoski

6. 2 praščića (10+) - Tvornica lutaka

(Četvrtak, 21. 9. 2023., 10 i 12 sati u kinodvorani)

Najnovija je to predstava Kazališta Tvornica lutaka Zagreb.

Autorski tim: Petra Radin i Mario Movač

Glume: Mario Kovač i Petra Radin

Lutke, kostimi i scena: Dunja Niemčić

Glazba: Matej Meštrović

Pokret i koreografija: Branko Banković

Producent: Saša Tadi

7. Igra se nastavlja (6+) - Kazalište prijatelj

(Petak, 22. 9. 2023., 10 sati u kinodvorani)

Grigor Vitez je začetnik moderne hrvatske dječje poezije. Kazalište Prijatelj će predstavom „Igra se nastavlja“ pokušati pokazati i dokazati da u ovo vrijeme kada se poezija sve manje i čita i piše Vitezovo djelo još uvijek može djeci biti zanimljivo i privlačno kao i svaka druga dječja igra.

Poezija ne pripada prošlosti i u vrijeme računalnih igrica još uvijek se može uspješno boriti za dječju naklonost. Koliko je pak ona važna u odgoju i obrazovanju djeteta i nije potrebno posebno objašnjavati. Poezija je igra, ali i igrajuća spoznaja. Znanje, racionalno i emocionalno, koje kroz nju dobijamo ostaje u nama cijeli život, lakše u nas „ulazi“ a teže se zaboravlja.

U tom smislu predstava „Igra se nastavlja“ biti će važan doprinos i „osvježivač“ predškolskog i školskog približavanja poezije djeci. Također u predstavi se ističe važnost same IGRE za razvoj i odrastanje djeteta.

Izvedba: Kazalište Prijatelj

Tekst: Grigor Vitez

Glume: Anja Đurinović/Selma Mehić, Jan Novosel, Hrvoje Zalar

Scenografija: Martin Zalar

Dramatizacija i režija: Hrvoje Zalar

8. Delirij u dvoje (14+) - Umjetnička organizacija i kazališna skupina “Lovro & Nina”

(Petak, 22. 9. 2023., 12:30 sati u kinodvorani)

Kazališna družina ‘Lovro&Nina‘ donosi predstavu prema djelu Eugenea Ionescoa. Glume Ana Pogorelić i Luka Šatara.

Predstava prati ženu i muškarca koji raspravljaju o kornjači i pužu dok vani bijesni rat. Kako se rasprava razvija, osobna priča ovoga para se rekonstruira. U predstavi igraju Ana Pogorelić i Luka Šatara, a za produkciju i organizaciju pobrinula se Kazališna družina "Lovro&Nina".

9. Šašavo šalabajzanje - Klaun Ludek

(Petak, 22. 9. 2023., 18 sati na glavnom gradskom trgu)

Ulični zabavljač, lakrdijaš, trubadur, poeta, bufon, luda, saltimbanco.., žongler svime i svačime, a ponajviše vatrenim rekvizitima.. Srednjovijekovna ulična predstava obogaćena interakcijom, žongliranjem, ekquilibrizmom, glazbom..., kako je to bilo nekoć na vašarima i dvorovima srednjega vijeka.

Izvodi: Zoran Vukić

10. Priče, pjesme, šale za velike i male (3+) - Šareni svijet

(Subota, 23. 9. 2023., 10 sati na glavnom gradskom trgu)

Djecu će kroz predstavu zabavljati konjić, kravica i papagaj te ih kroz vesele pjesmice podsjetiti što je piramida zdrave hrane i da to nisu samo jabuke, kruške i banane. Ponovit će svi skupa koliko je važno hraniti se pravilno i zdravo, kako bi svako dijete naraslo veliko i zdravo.

Produkcija: Ivica Kolmar

Glazba i tekst: Ivica Kolmar i Viktor Kolmar

Igraju: Ivica Kolmar i Viktor Kolmar

11. Žongler, štular

(Subota, 23. 9. 2023., 11 sati na glavnom gradskom trgu).

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku