Fotografija: Bjelovar ima dugu kazališnu tradiciju, a naročito se puno radi s najmlađima/Foto: Martina Čapo
Galerija
Bjelovar ima dugu kazališnu tradiciju, a naročito se puno radi s najmlađima/Foto: Martina Čapo

KLAP KLAP: "Želimo da prvašići već početkom školovanja postanu dio kazališnog svijeta"

S obzirom da je Bjelovar kazališni grad s dugogodišnjom tradicijom Bjelovarskog kazališta, ne čudi da je program osmišljen baš u Bjelovaru



BJELOVAR - Teatar to go, u suradnji s Gradom Bjelovarom, pripremio je poseban kazališni program za bjelovarske prvašiće u Domu kulture pod nazivom KLAP KLAP. Riječ je o prvom kazališnom programu za prvašiće iz svih osnovnih škola u Bjelovaru, koji će se održati 18. i 19. listopada 2021., u Domu kulture, pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara.

Kazališni bonton

Program uključuje uvod u kazališni bonton, predstavu „Botaničari“ te razgovor s glumcima. Za svaku školu realizirat će se pojedinačna izvedba, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Cilj je programa, na samom početku školovanja, djeci ukazati na sve dobrobiti kazališta i pozvati ih da budu dio kazališnog svijeta. S obzirom da je Bjelovar kazališni grad s dugogodišnjom tradicijom Bjelovarskog kazališta, prepoznatljivom dramskom pedagogijom, kazališnim festivalima i izvrsnim dramskim djelatnicima, ne čudi da je program osmišljen baš u Bjelovaru. Program je organiziran u suradnji s Gradom Bjelovarom i bjelovarskim osnovnim školama.

Plakat sa svim važnim detaljima o prvom kazališnom programu KLAP KLAP/Foto: Teatar to go
Plakat sa svim važnim detaljima o prvom kazališnom programu KLAP KLAP/Foto: Teatar to go

Kazališni bonton vode dramske pedagoginje Suzana Turković (dipl. učiteljica savjetnica) i Nikolina Marinić (prof. savjetnica), uz učenike III. osnovne škole Bjelovar iz 3. c razreda. U predstavi „Botaničari“ glume Ivan Pokupić i Goran Smoljanović, a razgovor s glumcima moderira Ana Šimić.

Komična avantura

Radnja predstave „Botaničari“ počinje pronalaskom mjesta za sadnju biljke imena Maximus Botanicus, koja ima iznimne mogućnosti filtriranja zraka. Međutim, naizgled jednostavan proces sadnje biljke, uslijed nepredviđenih okolnosti i posebne pripreme, pretvara se u komičnu avanturu.

Klinci u Bjelovarskom kazalištu na jednoj od redovitih proba/Foto: Martina Čapo
Klinci u Bjelovarskom kazalištu na jednoj od redovitih proba/Foto: Martina Čapo

Sve aktivnosti se međusobno nadopunjuju te jamče stvaranje zajedničkih uspomena uz kazalište. Povodom provedbe programa, Teatar to go poziva kazališnu (ne)publiku da s njima podijeli svoje prvo sjećanje na neko kazališno iskustvo. Uspomenu je moguće podijeliti putem formulara (https://bit.ly/3BuWZ14) koji se nalazi na službenoj Web stranici Teatra to go (www.teatartogo.hr ) ili slanjem mail-a na teatar.to.go@gmail.com. Odgovori će biti objavljeni na stranici kazališta u rubrici „Glas publike“.