Fotografija: Dvije male gledateljice na otvorenoj probi koja je bila namijenjena samo njima, odnosno njihovim vršnjacima do 18 mjeseci starosti/Foto: Snježana Berak
Galerija
Dvije male gledateljice na otvorenoj probi koja je bila namijenjena samo njima, odnosno njihovim vršnjacima do 18 mjeseci starosti/Foto: Snježana Berak

Bjelovarska SHOOMA i Kazalište Mala Scena pripremaju inovativnu kazališnu premijeru za bebe

Želimo da roditelji i bebe uživaju u trenutku, da vide svoje dijete u opuštenoj atmosferi i da nisu ničim drugim zaokupljeni, kaže Irma Unušić
BJELOVAR – Govori li vam nešto naziv Ninabu? Riječ je o sasvim inovativnom i potpuno drugačijem projektu namijenjenom našim najmlađima – bebama od tri mjeseca pa sve do 18 mjeseci starosti i naravno njihovim pratnjama. Dakle roditeljima, bakama, djedovima, ostalim članovima obitelji, dadiljama… Projekt je osmislila Bjelovarčanka Irma Unušić, a zapravo je riječ o predstavama za bebe u koprodukciji Umjetničke organizacije SHOOMA i Kazališta Mala Scena.

Otvorene probe

Ovih su dana u bjelovarskom Domu kulture održane dvije otvorene probe, odnosno prve izvedbe u obliku proba. U pozivu koji smo i mi dobili pisalo je: „Ako je beba budna, dođite. Ako beba spava, dođite. Ako beba plače, dođite. Ako je beba gladna, dođite. Ovo je predstava koja sve to može podržati, koja njeguje i stvara siguran prostor za bebe i sve odrasle. Dođite zajedno s nama stvarati novi podržavajući okoliš za sve nas“.

<p>Ekipa Ninabu projekta, Irma Unušić (skroz lijevo)/Foto: Snježana Berak</p>

Ekipa Ninabu projekta, Irma Unušić (skroz lijevo)/Foto: Snježana Berak

Kako je sve to izgledalo, te je li vladao pravi kaos budući da je na jednom mjestu bio popriličan broj malih beba, ispričala nam je autorica hvalevrijednog projekta, Irma Unušić odavši nam još neke detalje o samom projektu.

Poticanje senzorike 

-Riječ je o inovativnom, kazališnom projektu koji uključuje i plesne pokrete, neverbalno kazalište, operno pjevanje te još neke zanimljive intervencije na sceni što se tiče materijala. Predstava potiče senzoriku kod beba, miris, vid, sluh, opip, dakle holistički pristup kazalištu – istaknula je Irma Unušić koja vodi Umjetničku organizaciju SHOOMA. Inače, uz njih, u ovaj projekt je uključeno zagrebačko Kazalište Mala Scena.

<p>Projekt Ninabu osmislila je Irma Unušić, a provodi ga uz pomoć zagrebačkog Kazališta Mala Scena/Foto: Irma Unušić</p>

Projekt Ninabu osmislila je Irma Unušić, a provodi ga uz pomoć zagrebačkog Kazališta Mala Scena/Foto: Irma Unušić

-Bjelovarsku premijeru, za koju smo imali ovog ponedjeljka probe, zakazali smo za 30. listopad. No, prije toga ćemo imati premijeru u Varaždinu i u Zagrebu. Predstavu uz mene kao plesnu umjetnicu vodi još operna i kazališna umjetnica Buga Marija Šimić, a bebe i njihova pratnja su nam publika – pojašnjava Unušić i dodaje kako su svi oni u publici zajedno s izvođačicama dio predstave.

Uživanje u trenutku

-Probe u Bjelovaru su bile fantastične i sada smo skroz sigurne da će i premijera biti jednako tako uspješna i stoga joj se jako veselimo. Na predstavi može biti maksimalno 15 beba jer predstava zahtjeva posebnu pažnju izvođača i smirenost, koncentraciju. Ovim projektom se želi zapravo postići da roditelji i bebe uživaju u datom trenutku, da roditelji vide svoje dijete u opuštenoj atmosferi i da nisu ničim drugim zaokupljeni već tim svojim djetetom.

<p>Detalj s pozornice bjelovarskog Doma kulture/Foto: Irma Unušić</p>

Detalj s pozornice bjelovarskog Doma kulture/Foto: Irma Unušić

Zato smo rekli svima „maknite mobitele, gledajte u svoju bebu, uživajte s njom, držite ju u krilu i uživajte zajedno u tom trenutku“, zaključila je Irma dodavši kako nam to svima u užurbanoj svakodnevici kojoj smo izloženi treba.

Poticajni ambijent

Dodajmo, Ninabu je multisenzorna participativna predstava za bebe od 3 do 18 mjeseci i njihove odrasle pratnje. To je posebno osmišljen prostor i izvedba koji pozivaju publiku da uroni, otkriva, uživa, gleda, osjeća i igra se u multisenzornom i sigurnom okruženju, koji žele biti intimni kolaž pokreta, plesa, glasa, pjevanja, glazbe, mirisa, interaktivne igre, taktilnih i vizualnih objekata. Bebe i njihova pratnja pozvani su u obilje mašte, stvaranja, iznenađenja, uživanja, poticajnog ambijenta u ovoj nepredvidivoj igri dva suprotna elementa "nina" i "bu-a". Gdje je nina, tu je bu, a gdje je bu, tamo je nina.

<p>Na otvorenim probama u Bjelovaru vladala je fantastična atmosfera/Foto: Irma Unušić</p>

Na otvorenim probama u Bjelovaru vladala je fantastična atmosfera/Foto: Irma Unušić

Ninabu je zamišljena mala šuma (života) u kojoj će svatko stvoriti vlastitu viziju iz osobnog tjelesnog iskustva, što može biti i puno više od same šume.

<p>Projekt objedinjuje razne tehnike kroz koje se želi povezati djecu i roditelje/Foto: Irma Unušić</p>

Projekt objedinjuje razne tehnike kroz koje se želi povezati djecu i roditelje/Foto: Irma Unušić