Fotografija: Scena iz filma "Tvornice radnicima"/Foto: DOKUart
Galerija
Scena iz filma "Tvornice radnicima"/Foto: DOKUart

Filmom "Tvornice radnicima" otvoren 17. DOKUart. Večeras su na repertoaru još dva sjajna filma

Na ovogodišnjem DOKUartu bjelovarska publika imat će priliku pogledati devet filmova, od kojih čak tri hrvatske premijere



Projekcijom filma "Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića u prepunoj kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru u subotu navečer otvoren je 17. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.

Međunarodni karakter

Uz scenarista i redatelja Srđana Kovačevića, film o tvornici ITAS u Ivancu koju su još 2005. godine "okupirali" radnici i preuzeli njeno upravljanje postavši jedini uspješni primjer takvog načina upravljanja u postsocijalističkoj Europi, film je predstavio glavni protagonist odnosno direktor tvornice Drago Varga.

Foto: DOKUart
Foto: DOKUart

Festival dokumentarnog filma koji i ove godine ima međunarodni karakter otvorio je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, a već 17. po redu DOKUart traje sve do petka, 7. listopada. Ukupno će na 17. DOKUartu bjelovarska publika imati priliku pogledati devet filmova, od kojih čak tri hrvatske premijere. U Bjelovar stižu tako filmovi iz Švicarske, Austrije, Norveške, Češke i Nizozemske, a prikazat će se i neki recentni naslovi iz svijeta domaće dokumentaristike.

Novi kut gledanja

- Dokumentarni film potiče na razmišljanje, inicira debate u društvu, postavlja pitanja bez ambicije da nam daje gotove odgovore. Čak i onda kada se bave nekom aktualnom ili poznatom temom, dokumentarci otvaraju neki novi kut gledanja – istaknula je na otvorenju selektorica festivala Rada Šešić, a večeras od 20 sati publika će imati priliku pogledati dva filma.

Scena iz filma "Dida"/Foto: DOKUart
Scena iz filma "Dida"/Foto: DOKUart

"Babajanja" Antuna Zlatka Stolice je kratki i vrlo maštovit, pomalo komičan film o odrastanju, a potom slijedi cjelovečernji film "Dida" bračnog para Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić. Projekciju ovog filma podržalo je Švicarsko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj, a radnja "Dide" odvija se u Srbiji i Švicarskoj te je to film koji postavlja važna pitanja i autorski je uobličen uz puno razigranosti i nešto tipičnog balkanskog humora.

Program festivala/ Foto: DOKUArt
Program festivala/ Foto: DOKUArt

Ulaznice za projekcije mogu se kupiti u vremenu od 10 do 12 i potom od 19 sati na blagajni Kulturnog i multimedijskog centra po cijeni od 20 kuna. Pokrovitelji festivala i ove su godine Grad Bjelovar i Hrvatski audiovizualni centar.