Fotografija: Najavljen je 17. DOKUart/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Najavljen je 17. DOKUart/ Foto: Deni Marčinković

DOKUart donosi devet filmova iz Nizozemske, Norveške, Švicarske, Austrije, Češke i Hrvatske

Festival i ove godine nudi najbolje od europske i svjetske dokumentaristike, čiji preslik marljivo priprema selektorica Rada Šešić, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak



Sve je spremno za 17. po redu Međunarodni festival dokumentarnog filma DOKUart, koji se od 1. do 7. listopada održava u Bjelovar. Kako se moglo čuti na današnjoj konferenciji za medije, festival se napokon vraća u svoj tradicionalni termin, a sve projekcije održat će se u Kulturnom i multimedijskom centru.

Veliki značaj festivala

- DOKUart je važan za naš grad i razvoj kulture, a svake godine iznova razveseljava brojne Bjelovarčane. Festival i ove godine nudi najbolje od europske i svjetske dokumentaristike, čiji preslik marljivo priprema selektorica Rada Šešić. Neki od tih filmova u Bjelovaru imaju i hrvatsku premijeru, a ove godine imamo čak tri takva filma. Unatoč svemu tome, nažalost imam osjećaj da se DOKUart u širim medijskim krugovima malo potiskuje, a po kvaliteti i sadržaju ovaj festival zaslužuje biti u samom vrhu, između ostalog poručio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

U sedam festivalskih dana prikazat će se devet filmova iz Švicarske, Austrije, Norveške, Češke i Nizozemske. Prema riječima selektorice Rede Šešić, svake večeri festival će imati goste, a većina njih stiže iz inozemstva.

Sjajni hrvatski filmovi

- Drago mi je da su autori našli vremena te da će doći u naš grad. Imamo dva izuzetna hrvatska filma, a s jednim od njih, "Tvornice radnicima" i otvaramo festival. Riječ je o filmu koji odlično režiran, a film je nastajao nekoliko godina. Film gledatelja podsjeća da se zamisli sam nad sobom i da shvatio koliko je važno biti sudionik u društvo, odnosno biti proaktivan. Nadalje, istaknula bi i film "Veće od traume", koji je također nastajao par godina i otvara brojna pitanja, naglasila je Rada Šešić.

Dodala je i to da je zajednički nazivnik svih ovogodišnjih filmova intimnost.

Program festivala/ Foto: DOKUArt
Program festivala/ Foto: DOKUArt

- Većina filmova je intimistički napravljena, odnosno tiču se individue unutar obitelji, a jednako tako svaki film se dotiče društva, objasnila je selektorica festivala.

Osim glavnog programa, odnosno projekcija, festival će imati i dodatne sadržaje. Prema riječima Dražena Kranjeca, u KMC će biti živo i tijekom dana.

Program za školarce

- Imamo cjelodnevne programe za školarce. Naime, osnovnoškolci će gledati filmove s Revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, dok je za srednjoškolce pripremljen film Shabu, koji im je blizak po temi. također, gimnazijalci će moći uživati u dva zanimljiva predavanja filmske kritičarke Višnja Pentić i filmologinje Ane Đordić, poručio je Kranjec dodavši da DOKUart ove godine gostuje u Rovišću i Kapeli.

Što se tiče ulaznica, cijena je ostala ista, dakle 20 kuna. Festivalska ulaznica iznosi 140 kuna, uz koju se na poklon dobije majica. Prodaja ulaznica počinje u četvrtak, 29. rujna u KMC-u od 10 do 17 sati te sat vremena prije projekcije filma.