Fotografija: Završen je 17. DOKUart/ Foto: DOKUart
Galerija
Završen je 17. DOKUart/ Foto: DOKUart

Film "Dida" dobitnik nagrade publike, Snježana Tribuson postala "Počasni DOKUartovac"

Drugo i treće mjesto pripalo je hrvatskim filmovima "Veće od traume" i "Tvornice radnicima" dok se žiri mladih odlučio svoju nagradu dodijeliti kratkom filmu "Babajanja" Ante Zlatka StoliceFilm «Dida» Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić osvojio je nagradu publike 17. DOKUarta. Drugo i treće mjesto pripalo je hrvatskim filmovima "Veće od traume" i "Tvornice radnicima" dok se žiri mladih odlučio svoju nagradu dodijeliti kratkom filmu "Babajanja" Ante Zlatka Stolice. Posljednje, sedme večeri DOKUarta u petak je u Kulturnom i multimedijskom centru prikazan nizozemski dokumentarac "Shabu" redateljice Shamire Raphaele.

Publika je tjedan dana mogla uživati u vrhunskim dokumentarcima/ Foto: DOKUart
Publika je tjedan dana mogla uživati u vrhunskim dokumentarcima/ Foto: DOKUart

Izabran je ovaj film nedavno za najbolji nizozemski dokumentarac godine, a prije toga je osvajao nagrade i na festivalu IDFA u Amsterdamu te u Berlinu. Film je to koji nježno govori o odnosu tinejdžera i njegove bake, o odgovornosti mladog čovjeka, o njegovoj glazbenoj sklonosti kao i potrebi da bude voljen. Bila je to ujedno i hrvatska premijera filma čije je prikazivanje ostvareno u suradnji s dugogodišnjim partnerom festivala, Nizozemskim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

Hrvatski klasici na YouTubeu

U Bjelovar je stigao i Nebojša Slijepčević, poznati hrvatski dokumentarist čiji su filmovi "Gangster te voli" i "Srbenka" prikazani na ranijim izdanjima DOKUarta. Ovaj puta je Slijepčević u Bjelovar stigao u nešto drukčijoj ulozi predstavivši projekt YouTube kanala Zagreb filma na kojem se mogu pogledati klasici hrvatskog filma te je u kinu prikazan dokumentarac Krste Papića "Charter let broj..." iz 1975. godine. Osim Slijepčevića, u Bjelovar je u petak stigao i redatelj iz Rijeke David Lušičić čiji dokumentarac "Mlungu – bijeli kralj" upravo kreće u kino distribuciju, kako bi predstavio svoj film u nastajanju "Via Roma".

Tijekom 17. izdanja festivala dokumentarnog filma DOKUart u KMC-u je u sedam dana prikazano ukupno devet filmova od čega tri hrvatske premijere. Publika je uz hrvatske filmove, mogla pogledati i dokumentarce iz Švicarske, Austrije, Norveške, Češke i Nizozemske, a festival su ove godine podržala veleposlanstva Nizozemske, Češke, Švicarske i Norveške te Austrijski kulturni forum. Osim u večernjem terminu, filmovi su se gledali i tijekom dana te su organizirane projekcije za učenike svih bjelovarskih osnovnih i srednjih škola.

Snježana Tribuson dobila je nagradu Počasni Dokuartovac/ Foto: DOKUart
Snježana Tribuson dobila je nagradu Počasni Dokuartovac/ Foto: DOKUart

DOKUart je ove godine imao i snažan edukativan karakter te su predavanja za srednjoškolce održale Višnja Pentić Vukašinović te Ana Đordić. Nagrada "Počasni DOKUartovac" dodijeljena je poznatoj hrvatskoj redateljici i scenaristici Snježani Tribuson, Bjelovarčanki koja je od početka podržavala festival dokumentarnog filma.

DOKUart u gostima

I ove su godine mnogi autori stigli u Bjelovar kako bi predstavili svoje filmove i nakon projekcija razgovarali s publikom te odgovarali na njihova pitanja, a večeras, u subotu, 8. listopada DOKUart putuje u goste. Kao i prošle godine, DOKUart gostuje u Rovišću i Kapeli gdje će se u 20 sati u tamošnjem Kulturnom centru i Domu kulture prikazati film koji je i otvorio 17. DOKUart, "Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića. Projekcije u Rovišću i Kapeli su besplatne pa tako svi oni koji su propustili ovaj nagrađivani hrvatski film u Bjelovaru, mogu to ispraviti sutra navečer. Pokrovitelji festivala i ove su godine Grad Bjelovar i Hrvatski audiovizualni centar.