Fotografija: Večeras je na programu film Veće od traume/Foto: DOKUart
Galerija
Večeras je na programu film Veće od traume/Foto: DOKUart

Večeras ne propustite pogledati u bjelovarskom KMC-u nagrađivani hrvatski film "Veće od traume"

Riječ je o emotivnoj je, potresnoj i dirljivoj dokumentarnoj drami koja prati doživljaje triju žena silovanih u Domovinskom ratu, kao i proces njihovog osnaživanja kroz iznošenje potresnih životnih priča



Četvrte večeri 17. DOKUarta u utorak je prikazan norveški film "Dobra djevojka" (Good Girl). Prikazivanje u Bjelovaru bila je i hrvatska premijera filma redateljice Solveig Melkeraaen koja se publici obratila videoporukom pošto zbog obveza nije uspjela stići ovdje. No, zato je gošća festivala bila poznata hrvatska glumica, odnedavno scenaristica i redateljica Lana Barić koja se u svojim filmovima također bavila sličnim temama. Pokazao se film "Dobra djevojka" kao feel-good film o depresiji, ma koliko to čudno zvučalo, a Melkeraaen je u filmu pratila vlastitu borbu s teškom kliničkom depresijom te je snimila dokumentarac o svom iskustvu i kako je pokušala pobijediti tu bolest.

Norveški veleposlanik u gostima

Projekciju filma podržalo je Norveško veleposlanstvo u Hrvatskoj, a u Bjelovar je stigao i norveški veleposlanik Haakon Blankenborg koji se obratio publici.

Film Dobra djevojka predstavila je hrvatska glumica Lana Barić/Foto: DOKUart
Film Dobra djevojka predstavila je hrvatska glumica Lana Barić/Foto: DOKUart

Petog dana festivala odnosno večeras u 20 sati u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru je na programu jedan nagrađivani hrvatski film. "Veće od traume" emotivna je, potresna i dirljiva dokumentarna drama koja je nastajala više od tri godine i koja prati stanja i doživljaje triju žena silovanih u Domovinskom ratu, kao i proces njihovog osnaživanja kroz iznošenje potresnih životnih priča. Film u Bjelovar stižu predstaviti redateljica Vedrana Pribačić te njena koscenaristica Mirta Puhlovski, a "Veće od traume" prethodno je osvojio nagradu publike na ZagrebDoxu te nagradu za ljudska prava na Sarajevo film festivalu.

Projekcije filmove za učenike

U utorak poslijepodne u predvorju KMC-a održano je i predavanje "Hibridni klasici hrvatskog filma" Višnje Pentić Vukašinović na kojem su sudjelovali učenici Gimnazije Bjelovar, a od ponedjeljka pa do petka u prijepodnevnom terminu u kino dvorani su na rasporedu projekcije filmove za učenike bjelovarskih osnovnih i srednjih škola.

Ulaznice za projekcije mogu se kupiti u vremenu od 10 do 12 i potom od 19 sati na blagajni Kulturnog i multimedijskog centra po cijeni od 20 kuna. Pokrovitelji festivala i ove su godine Grad Bjelovar i Hrvatski audiovizualni centar.