Fotografija: DOKUart završava večeras filmom Shabu/Foto: DOKUart
Galerija
DOKUart završava večeras filmom Shabu/Foto: DOKUart

Ovogodišnji bjelovarski DOKUart večeras zatvara nizozomski dokumenatrac "Shabu"

Sutra DOKUart putuje u Rovišće i Kapelu gdje će se u tamošnjem Kulturnom centru i Domu kulture prikazati film koji je i otvorio 17. DOKUart, "Tvornice radnicima"



BJELOVAR - Večeras završava 17. izdanje DOKUart-a, festivala dokumentarnog filma koji i ove godine u Bjelovar doveo ono najbolje od recentne domaće i europske dokumentaristike.

Program u 20 sati u Kulturnom i multimedijskom centru zatvara nizozemski dokumentarac «Shabu» redateljice Shamire Raphaele. Izabran je ovaj film nedavno za najbolji nizozemski dokumentarac godine, a prije toga je osvajao nagrade i na festivalu IDFA u Amsterdamu te u Berlinu. Film je to koji nježno govori o odnosu tinejdžera i njegove bake, o odgovornosti mladog čovjeka, o njegovoj glazbenoj sklonosti kao i potrebi da bude voljen. Ovo je ujedno i hrvatska premijera filma čije je prikazivanje ostvareno u suradnji s dugogodišnjim partnerom festivala, Nizozemskim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

Zbrajanje ocjena

Nakon «Shabua», za vrijeme kad će se zbrajati ocjene koje je publika dodijelila filmovima i odlučivati koji će film ponijeti nagradu publike, u suradnji sa Zagreb filmom predstavit će se hrvatski klasik. I to film «Charter let broj...» Krste Papića iz 1975. godine. Osim nagrade publike, najbolji film i ove godine bira žiri mladih sastavljen od učenika iz Gimnazije Bjelovar, a u bjelovarskoj gimnaziji jučer odnosno u četvrtak predavanje «Analiza kratkometražnog filma» održala je doktorica filmologije Ana Đordić.

Film Bratstvo sinoć je predstavio režiser Francesco Montagner/Foto: DOKUart
Film Bratstvo sinoć je predstavio režiser Francesco Montagner/Foto: DOKUart

U četvrtak, pretposljednjeg dana festivala prikazan je češki dokumentarac «Bratstvo» koje je talijanski autor s praškom adresom Francesco Montagner snimio u Bosni i Hercegovini. Sam redatelj je bjelovarskoj publici predstavio film koji je snimao četiri godine te otkrio kako je uopće saznao za priču o tri brata čiji otac odlazi u zatvor zbog sudjelovanja u ratu u Siriji te se tri dječaka koji se bave stočarstvom ostaju brinuti sami za sebe. Projekcija filma «Bratstvo» ostvarena je u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Hrvatskoj, a publici se obratio zamjenik veleposlanika, Slavomir Goga.

Sutra je DOKUart u gostima

Tijekom cijelog tjedna filmove su u dnevnom terminu u KMC-u gledali i učenici bjelovarskih osnovnih i srednjih škola, a sutra, u subotu, 8. listopada DOKUart putuje u goste. Kao i prošle godine, DOKUart gostuje u Rovišću i Kapeli gdje će se u 20 sati u tamošnjem Kulturnom centru i Domu kulture prikazati film koji je i otvorio 17. DOKUart, «Tvornice radnicima» Srđana Kovačevića. Projekcije u Rovišću i Kapeli su besplatne pa tako svi oni koji su propustili ovaj nagrađivani hrvatski film u Bjelovaru, mogu to ispraviti sutra navečer.

Pokrovitelji festivala i ove su godine Grad Bjelovar i Hrvatski audiovizualni centar.