Fotografija: O knjizi su uz autora Milana Bešlića, govorili i Milan Pavlović, Dario Hrebak, Saša Lukić, Fredi Pali i Vladimir Strugar/Foto: MojPortal
Galerija
O knjizi su uz autora Milana Bešlića, govorili i Milan Pavlović, Dario Hrebak, Saša Lukić, Fredi Pali i Vladimir Strugar/Foto: MojPortal

Autor knjige Dani Ede Murtića: "Velikopisanička manifestacija promiče crtanje koje je obožavao"

Gdje god je Murtić bio, on je crtao. U deset godina skupili smo stotine njegovih crteža. Murtićeva manifestacija se širi, svake godine imamo sve veći interes studenata, ponosan je Bešlić



BJELOVAR - U bjelovarskom Gradskom muzeju jučer je održana promocija knjige Milana Bešlića pod nazivom “Dani Ede Murtića 2011.-2021.” Milan Bešlić ujedno je i voditelj i koordinator manifestacije “Dani Ede Murtića“.

O knjizi su, uz autora Milana Bešlića, govorili Milan Pavlović, ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar, Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, Saša Lukić, dožupan Bjelovarsko-bilogorske županije, Fredi Pali, načelnik Općine Velika Pisanica i akademik Vladimir Strugar, ravnatelj Zavoda za znanstveno istraživački i umjetnički rad  HAZU u Bjelovaru.

Promovirao rodni kraj u svijetu

Gradonačelnik Dario Hrebak zahvalio se Milanu Bešliću što je napisao vrijednu knjigu koja govori o svjetski poznatom umjetniku.

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

- Ova knjiga je definitivno sjećanje na velikog hrvatskog umjetnika koji je bio priznat u svjetskim okvirima. Nama je čast i ponos što je Edo Murtić iz Velike Pisanice. Grad Bjelovar mu se želi odužiti te ga trajno upisati i zaštititi, kazao je Hrebak i dodao kako je ponosan što je Edo Murtić za života jasno isticao otkud potječe promovirajući tako bjelovarski kraj i rodnu grudu.

Autor knjige Milan Bešlić kazao je kako je riječ o djelu koje je dokument manifestacije Dani Ede Murtića.

- U knjizi je sve jasno dokumentirano o kulturnoj manifestaciji. Kada je ona započela, u kojem kontekstu, koji su ljudi bili nazočni... Kroz minulo desetljeće manifestacija je zaživjela na kulturnoj karti Hrvatske pa je samim time promicala i rodno mjesto Ede Murtića, Veliku Pisanicu. Kroz sve te godine manifestacija je vitalna prvenstveno zahvaljujući načelniku Frediju Paiju i njegovoj pročelnici Zlati Berkeš. Zahvaljujem se prije svega njima.

Prijateljstvo s Murtićem

Važno je napomenuti da se mi ne bavimo izlaganjem Murtićevih djela i slika, već se bavimo tezom da je Murtić bio crtač i da je kao vrsni crtač ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj likovnoj umjetnosti. Ovaj naš projekt ima cilj da se uz pomoć Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu profilira manifestacija kao medij promicanja crteža, napominje Bešlić koji se s Murtićem za života sprijateljio. 

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

- Gdje god je Murtić bio, on je crtao. U deset godina mi smo skupili stotine njegovih crteža. Uspjeh je i što se Murtićeva manifestacija širi i što svake godine imamo sve veći interes studenata koji žele doći. Oni udahnu krajolik i razvijaju svoj crtež u Zagrebu i tako danima, ponosan je Bešlić.

- Život pulsira kroz Veliku Pisanicu, mladost iz godine u godinu dolazi, crtež kao medij se obnavlja i preobražava  mladim naraštajima, a nose ime onoga koga svi jako poštujemo - Ede Murtića, ističe Bešlić.

Potpora Općine

A sa svime vezanom uz Edu Murtića ponosan je i načelnik Velike Pisanice, Fredi Pali.

- Ovu smo priču započeli još prije 10-ak godina. Uz financijske okvire, svih ovih godina realizirali smo Dane Ede Murtića. Mi kao općina stojimo iza tog projekta i hvala svima koji su nam pomagali. Milan je ispričao kronologiju i naznačio nove planove u kojima se nadam da ćemo uspjeti, kazao je Fredi Pali. 

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

Inače, Murtić je jedan od najvažnijih slikara 20. stoljeća te su ugled i percepcija njegovih djela u svijetu grandiozni. O njegovom slikarstvu pisali su autoriteti iz povijesti umjetnosti i likovne kritike u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Španjolskoj, SAD-u i Rusiji.

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal