Fotografija: Edo Murtić/Foto: Mladen Pobi/Arhiva Cropix
Galerija
Edo Murtić/Foto: Mladen Pobi/Arhiva Cropix

Velika Pisanica organizira Dane Ede Murtića: "To je bio slikar vulkanske snage i geste"

Edo Murtić prije 101. godinu rođen je upravo u ovom bilogorskom mjestu, a dvodnevno izdanje manifestacije započet će na njegov rođendan, 4. svibnja



Velika Pisanica i ove godine organizira Dane Ede Murtića, jednog od najvažnijih slikara 20. stoljeća. Naime, Edo Murtić prije 101. godinu rođen je upravo u ovom bilogorskom mjestu, a dvodnevno izdanje manifestacije započet će na njegov rođendan, 4. svibnja.

Ugledni predavači

- Manifestacija će u srijedu započeti polaganjem vijenaca na slikarevoj rodnoj kući u Velikoj Pisanici. Vijence će položiti Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Marin Ivanović, Voditelj Sveučilišne galerije u Mostaru, dok će o slikarevom životu i djelu govorit će Milan Bešlić, voditelj i koordinator Dana Ede Murtića, poručili su iz Općine Velika Pisanica.

Supruga Goranka Vrus - Murtić i predsjednik HAZU Velimir Neidhardt ispred rodne kuće velikog umjetnika/Foto: Martina Čapo
Supruga Goranka Vrus - Murtić i predsjednik HAZU Velimir Neidhardt ispred rodne kuće velikog umjetnika/Foto: Martina Čapo

Nakon svečanog otvorenje, pod mentorstvom akademika Zlatka Kesera i asistentice Gordane Bakić – Vlahov izv. prof. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, održat će se radionica studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Mostaru „Zavičajni i iskustveni prostor Ede Murtića“.

Brojna događanja

- Program se istog dana nastavlja u Sportsko rekreacijskom centru Kukavica, gdje će u 12 sati bit će prikazan dokumentarni film „Edo Murtić 1921. -2005.“, u produkciji HRT-a, autora Milana Bešlića, dodaju organizatori.

Drugog dana, 5. svibnja, u Galeriji Stari željeznički kolodvor u Velikoj Pisanici, s početkom u 14.00 sati bit će otvorena izložba crteža akademskog slikara i akademika Zlatka Kesera.

Rodna kuća Ede Murtića u Velikoj Pisanici/Foto: Martina Čapo
Rodna kuća Ede Murtića u Velikoj Pisanici/Foto: Martina Čapo

Kao što smo već rekli, Edo Murtić rođen je u Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine kao drugo dijete Vinka i Franciske. Proslavljeni je svjetski slikar, grafičar i scenograf. Završio je Obrtnu školu, kasnije Školu za primijenjenu umjetnost u Zagrebu. Studirao je (1940.-1941.) na Likovnoj akademiji u klasi Petra Dobrovića u Beogradu, i potom (1941.-1943.) na zagrebačkoj, kao student Ljube Babića. Murtić je prvu izložbu imao u Zagrebu 1935, a potom je održao još oko 150 samostalnih izložbi. 

Hrvatski Picasso

Nadalje, sudjelovao je na oko 300 skupnih izložbi, među kojima su gotovo sve najznačajnije svjetske izložbe: bijenala u Sao Paolu i Veneciji, Documenta u Kasselu.

Edo Murtić je jedan od samo nekoliko hrvatskih umjetnika koji su stekli svjetsko priznanje i čija se djela nalaze u zbirkama renomiranih muzeja i galerija u svijetu, od Tate Gallery do galerije Peggy Guggenheim i Davida Rockefellera. Zbog svega navedenog, nazvan hrvatskim Picassom, Murtić se lagodno kretao u svim likovnim medijima (grafika, kazališna scenografija, keramika, mozaik, tapiserija, slikanje neslikarskim i industrijskim materijalima poput emajla), prateći svjetske trendove bez epigonstva. Prozvan je “slikarom vulkanske snage i geste” koji je još za života postao “hodajuća institucija” čiji su rukopis mnogi kopirali, a uspješno posvajali samo rijetki.

Plakat ovogodišnjih Dana Ede Murtića/ Foto: Općina Velika Pisanica
Plakat ovogodišnjih Dana Ede Murtića/ Foto: Općina Velika Pisanica

Iako, naravno, nikad u potpunosti – eksplozivni duktus ili potez kista odaje slikarov rukopis i izraz je njegova i temperamenta i stila; faktura, pokret umjetnikove ruke koja drži kist – ostaje jedinstvena. Murtić je živio i radio u Americi, Kanadi, Zagrebu i Vrsaru. Umro je 02.01.2005., u 84 godini života.