Fotografija: Bjelovarski gradonačelnik Hrebak i župan Marušić uveličali su premijeru filma/Foto: Martina Čapo
Galerija
Bjelovarski gradonačelnik Hrebak i župan Marušić uveličali su premijeru filma/Foto: Martina Čapo

Prikazan dokumentarac o Edi Murtiću koji otkriva kako je stvarao svoje slike

"Cilj je bio zabilježiti postupak Murtićeva rada, kako nastaje slika onoga koji je proslavio hrvatsko slikarstvo diljem domovine i svijeta, kazao je BešlićBJELOVAR – Prigodom obilježavanja 100 godina rođenja Ede Murtića, počasnog građanina Grada Bjelovara, danas je u prostoru bjelovarskog Gradskog muzeja održana projekcija dokumentarnog filma u produkciji HRT-a pod nazivom "Edo Murtić 1921.-2005." autora Milana Bešlića.

Trajanje snimanja

- Jedan od glavnih motiva koji me potaknuo da pristupim dokumentarnom filmu jest da sam nastojao da danas, kada njega više ne bude, da imamo živu sliku živoga čovjeka kao dokument za naraštaje koji će doći, a on s njima neće moći odijeliti ovozemaljski život. Dakle, da u Hrvatskoj kulturi ostane kamerom zabilježeno postupak njegovoga rada, kako nastaje slika onoga koji je proslavio hrvatsko slikarstvo diljem domovine, ali i šire. Film dokumentira samu tehnologiju proizvodnje slike te njezin odjek kroz djelo koje se s vremenom množilo – kazao je autor Milan Bešlić o dokumentarnom filmu i dodao kako je film nastajao šest mjeseci, koliki je i standard.

Brojni uzvanici došli su na premijeru Dokumentarnog filma o Edu Murtiću/Foto: Martina Čapo
Brojni uzvanici došli su na premijeru Dokumentarnog filma o Edu Murtiću/Foto: Martina Čapo

Zadovoljstvo što je premijera filma izvedena upravo u Bjelovaru izrazio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Nove generacije

- Radi se o jednom od najvećih slikara Hrvatske. Nama je izuzetno drago  govoriti da je Edo Murtić rođen u Velikoj Pisanici te da je vezan i uz Grad Bjelovar. Od njegovog rođenja mi imamo niz događaja vezanih uz Edu Murtića, a njegova djela koja su bila izložena u najprestižnijim svjetskim muzejima ostaju kao trajni opus, te su inspiracija i nekim novim generacijama mladih umjetnika. Mi ćemo se i dalje ponositi činjenicom da je Edo Murtić jedan dio života proveo upravo ovdje – kazao je Hrebak. Na pozivu na projekciju zahvalio se i župan Marko Marušić.

Bjelovarski gradonačelnik Hrebak i župan Marušić uveličali su premijeru filma/Foto: Martina Čapo
Bjelovarski gradonačelnik Hrebak i župan Marušić uveličali su premijeru filma/Foto: Martina Čapo

- Sigurno je da Bjelovarsko-ilogorska županija ima mnoge pojedince koji su utkani u hrvatsku povijest, a Edo Murtić jedan je od njih. On je zapisan zlatnim slovima u našu povijest. Znamo da je on svjetski priznat umjetnik, a ovaj film je svakako dobar put da moje generacije, ali i sve koje dolaze da uče i prate sve ono što je Edo Murtić napravio tijekom svog života – zaključio je Marušić.

Zdravko Zima, savjetnik Predsjednika RH za kulturu, te književni kritičar kazao je kako je Edu Murtića viđao u njegovom stanu, u ateljeu, u privatnoj ljetnoj rezidenciji u Istri te kako je Murtić bio čovjek koji je slikao u svim mogućim prilikama.

Slikanje na salveti

- Edo Murtić nije bio čovjek koji se skrivao od posjetioca, nije tajio slikanje, on je slikao kao Mozart, s tolikom lakoćom. Vidio sam ga kako slika u restoranu na salveti. Murtić je izlagao svoja djela u Tokiju, Veneciji, Sao Paulu, ne znam gdje nije. Njegov život je uistinu, koliko god to zvučalo kao fraza, bio slikarstvo. Prvu izložbu imao je s 15 godina, u gimnaziji u Zagrebu 1935. godine. Bavio se grafikom, opremom knjiga, poznato nam je kako je jedan od ilustratora poznate mape Jama Ivana Gorana Kovačića. Radio je scenografije za kazališta, za opere, fresku za poštu u Rijeci…, čitav njegov život bi je slikarstvo – kazao je Zima izrazivši zadovoljstvo dokumentarnim filmom Milana Bešlića koji prokazuje rad Ede Murtića.

Autor filma o Edu Murtiću je Milan Bešlić/Foto: Martina Čapo
Autor filma o Edu Murtiću je Milan Bešlić/Foto: Martina Čapo

Tomislav Buntak, dekan zagrebačke Akademije likovne umjetnosti kazao je kako je ALU vezana uz Dane Ede Murtića.

Umjetnik koji mijenja svijet

- Edo Murtić je za naše studente izuzetno bitna osoba, on je predstavnik jedne novosti koja se dogodila prije 60-ak godina u vrijeme socijalističkog realizma. Pokazao je studentima kako se može biti hrabar i odvažan te je u onoj tadašnjoj sredini pokazao da likovni umjetnik može mijenjati društvo i otvoriti nove poglede u svijet. Njegovo djelo koje je bilo vezano za zapadne uzore slikarstva, slobode, demokratičnom i pluralističkom pogledu, sigurno je pridonijelo da se ideja o demokraciji i novoj državi na poseban način ostvari – kazao je Buntak. Na Murtića i njegovo djelo posebno je ponosan i dugogodišnji načelnik Velike Pisanice, Fredi Pali.

- Milan Bešlić je došao jednog dana kod nas u Veliku Pisanicu i iznio ideju da napravimo Dane Ede Murtića i evo, već punih 10 godina manifestacija se odvija, uz potporu Akademije likovnih umjetnosti. Studenti dolaze, rade određena djela, a ove godine smo imali i nekoliko izložbi. Planiramo i dalje nastaviti taj projekt, uz podršku Grada, BBŽ, Ministarstva te Milana Bešlića koji sve to zdušno i sa srcem vodi, kazao je Pali.