Fotografija: O važnosti rada Ede Murtića kao i o njemu kao iznimnom čovjeku govorio je akademik Neidhardt/Foto: Martina Čapo
Galerija
O važnosti rada Ede Murtića kao i o njemu kao iznimnom čovjeku govorio je akademik Neidhardt/Foto: Martina Čapo

Izložbom crteža studenata počelo obilježavanje 100 godina od rođenja slikara Ede Murtića

Vijenac na rodnoj kući Ede Murtića položili su Goranka Vrus – Murtić, akademska slikarica i supruga Ede Murtića te Velimir Neidhart, predsjednik HAZUVELIKA PISANICA - Otvorenjem Izložbe crteža studenata Akademije likovnih umjetnosti, sudionika u projektu Zavičajni i iskustveni prostor Ede Murtića, započelo je obilježavanje 100 godina od rođenja Ede Murtića. Izložba je otvorena u prostoru zgrade Općine Velika Pisanica, a tom svečanom događanju nazočili su mnogi uglednici.

Otvorenju Izložbe crteža odazvali su se brojni gosti i mediji/Foto: Martina Čapo
Otvorenju Izložbe crteža odazvali su se brojni gosti i mediji/Foto: Martina Čapo

Obilježavanje je nastavljeno polaganjem vijenca na slikarevoj rodnoj kući, a taj čin pripao je Goranki Vrus – Murtić, akademskoj slikarici i supruzi Ede Murtića te Velimiru Neidhardta, predsjedniku HAZU.

Medij crteža

Valja napomenuti kako se kulturna manifestacija Dani Ede Murtića odvija već 11. godinu zaredom u rodnoj mjestu slikara, Velikoj Pisanici, ali i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobro je znano kako je Murtić jedan od najvažnijih slikara 20. stoljeća te da je ugled recepcija njegova djela i u svijetu velika. O njegovom slikarstvu pisali su autoriteti iz povijesti umjetnosti i likovne kritike u Italiji, Francuskoj, njemačkoj, Sloveniji, Španjolskoj, SAD-u i Rusiji.

Milan Bešlić koordinator je Dana Ede Murtića/Foto: Martina Čapo
Milan Bešlić koordinator je Dana Ede Murtića/Foto: Martina Čapo

Prigodnim katalogom koji je u pripremi prikazat će se dosadašnja djelatnost manifestacije Dani Ede Murtića čiji je pravi smisao razvijati kreativni pristup mediju crteža i aktualizirati sam crtež jer je i sam slikar bio veliki crtač. Ova kulturna manifestacija zaživjela je kroz suradnju ALU i Općine Velika Pisanica stvarajući projekt koji je prepoznat u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti jer je oblikovao novu percepciju Velike Pisanice kao značajne destinacije na hrvatskoj kulturnoj karti i afirmirao novi pristup medija crteža.

Promotor u svijetu

-Ponosni smo na Dane Ede Murtića, slavimo 100 godina od njegovog rođenja. Ova manifestacija traje nekoliko dana i obilježava se osim kod nas u Velikoj Pisanici još i u Bjelovaru i u Zagrebu. Zahvaljujem svima na podršci, naročito obitelji Murtić, Goranki i sinovima, kao i predsjedniku HAZU Velimiru Neidhartu koji je od početka podržavao ovaj projekt te Milanu Bešliću koji je alfa i omega ove kulturne manifestacije – kazao je Fredi Pali, načelnik Općine Velike Pisanice.

Uoči polaganja vijenca/Foto: Martina Čapo
Uoči polaganja vijenca/Foto: Martina Čapo

Milan Bešlić, voditelj i koordinator Dana Ede Murtića nije puno govorio o samom Edu Murtiću jer smatra da to javnost već jako dobro zna.

-To je stvar lektire, on Hrvatsku promovira u cijelome svijetu. No, ovdje sada je riječ o nečemu drugome. Edo Mutić koji je ovdje rođen, a nije često dolazio tu, nastojali smo napraviti na kulturnoj karti Hrvatske jednu adresu koja će biti prepoznatljiva i nositi njegovo ime – kazao je Bešlić pojasnivši kako je cilj da se medij crteža u otvorenoj radionici napravi skica, dok će se ona završiti u instituciji u Zagrebu. U minulih deset godina, napomenuo je Bešlić, broj studenata uključenih u manifestaciju, se povećava te ih je već sada više od 120.

Na rodnoj slikarevoj kući vijenac su položili Goranka Vrus - Murtić i predsjednik HAZU Velimir Neidhardt/Foto: Martina Čapo
Na rodnoj slikarevoj kući vijenac su položili Goranka Vrus - Murtić i predsjednik HAZU Velimir Neidhardt/Foto: Martina Čapo

Slavljenje rada

-Cilj nam je obilježiti ono što je Murtić bio. On je bio homo faber. Radnik koji je bio sretan da je u 6 ujutro u svom ateljeu. A ovo je radionica koja slavi rad – zaključio je Bešlić.

Prije samog otvorenja Izložbe crteža, predsjednik HAZU, Velimir Neidhardt je kazao da mu je čast što je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti kao najveća znanstvena i umjetnička ustanova u Hrvatskoj pokrovitelj ove iznimne manifestacije.

Rodna kuća Ede Murtića u Velikoj Pisanici/Foto: Martina Čapo
Rodna kuća Ede Murtića u Velikoj Pisanici/Foto: Martina Čapo

-Riječ je o akademiku, iznimnom čovjeku koji je stvorio jedan slikarski svijet nezabilježen na ovim prostorima. Čast mi je bila što je bio naš član. Iz njega je izbijao život, na samo rukom na slikama, nego iz njega kao osobe i po tome smo ga cijenili. Bio je fantastičan čovjek – kazao je Neidhardt dodavši kako nam Murtić ostavlja jedan od najmarkantnijih opusa 20. stoljeća.

-Na ovaj način otvaramo ovu svečanost i Dane u kojima se sjećamo velikog Ede Murtića. Narod koji ne cijeni svoju kulturu i koji ne veliča svoje velikane, koji nema za cilj da se dokazuje kulturom u svijetu nema opstanka. Ovo je jedan memento, tako treba raditi. Bez kulture nema progresije, bez nje ne možemo procvjetati – zaključio je akademik Neidhardt.

Ova manifestacija promiče Veliku Pisanicu kao kulturnu destinaciju/Foto: Martina Čapo
Ova manifestacija promiče Veliku Pisanicu kao kulturnu destinaciju/Foto: Martina Čapo