Fotografija: Ispred rodne kuće Ede Murtića u Velikoj Pisanici/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Ispred rodne kuće Ede Murtića u Velikoj Pisanici/ Foto: Deni Marčinković

U Velikoj Pisanici otvoreni 12. Dani Ede Murtića. Prvi put s međunarodnim karakterom

Lani se na čak sedam lokacija obilježila stota godišnica rođenja Ede Murtića. Sve se odvijalo pod pokroviteljstvo HAZU-a, a ove godine dobili smo i njihovu nagradu za ovaj projekt, kaže voditelj manifestacije Milan Bešlić



Polaganjem vijenca na slikarevoj rodnoj kući u Velikoj Pisanici započeli su 12. Dani Ede Murtića. Jedan od najvažnijih slikara 20. stoljeća rođen je na današnji dan prije 101 godinu, a otvorenju ovogodišnje manifestacije, pored ostalih, nazočili su njegova supruga Goranka Vrus Murtić te sinovi Ranko i Marko.

Na otvorenje su, pored ostalih, došli supruga Ede Murtića, Goranka Vrus Murtić te sinovi Ranko i Marko/ Foto: Deni Marčinković
Na otvorenje su, pored ostalih, došli supruga Ede Murtića, Goranka Vrus Murtić te sinovi Ranko i Marko/ Foto: Deni Marčinković

- Posebno mi je drago što zadnjih nekoliko godina obitelj našeg Ede redovito dolazi u Veliku Pisanicu. Iako ime našeg mjesta mnoge asocira na Uskrs, točno objašnjene imena zapravo nigdje nije zapisano. Riječ koja se najčešće spominje je "šaroliko", koja je možda povezana i s velikim slikarom, čija su djela vezana uz apstraktnu umjesnost i spomenutu šarolikost. Nadalje, ova manifestacija već je uvelike prepoznata, a vjerujem da ćemo je proširiti na još kvalitetniji, prepoznatljiviji i jači način, kazao je načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali.

Suradnja s HAZU-om

Voditelj i koordinator Dana Ede Murtića od samih početaka je Milan Bešlić, koji je prilikom svog obraćanja podsjetio da se prošle godine, na stotu obljetnicu rođenja velikog umjetnika, program obilježio na čak sedam lokacija.

Fredi Pali/ Foto: Deni Marčinković
Fredi Pali/ Foto: Deni Marčinković

- Sve se odvijalo pod pokroviteljstvo Hrvatske akademija znanost i umjetnosti, a ove godine dobili smo i njihovu nagradu za ovaj projekt. Ne samo da smo suradnju s HAZU-om nastavili, već je i širimo, a uskoro nas očekuje i potpisivanje ugovora vezanih za tu suradnju, pored ostalog kazao je Bešlić.

Djelatnici Gradskog muzeja Bjelovar ispred rodne kuće Ede Murtića/ Foto: Deni Marčinković
Djelatnici Gradskog muzeja Bjelovar ispred rodne kuće Ede Murtića/ Foto: Deni Marčinković

Ove godine na radionicama će sudjelovati i studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega, koja djeluje u sklopu Sveučilišta u Mostaru, čime manifestacija po prvi put dobiva međunarodni karakter. Čast da ove godine polože vijenac na slikarevu rodnu kuću pripala je dekanu Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Tomislavu Buntaku te voditelju Sveučilišne galerije u Mostaru Marinu Ivanoviću.

Veliki umjetnici iz malih sredina

- Veliki hrvatski umjetnici najvećim dijelom dolazili su iz malih sredina, poput Bukovca, Medovića, Meštrovića i naravno Ede Murtića. Ti ljudi stvarali su vlastite galaksije kojih mi želimo biti dio. Zahvaljujem se svima na pozivu i nadam se da će naš sljedeći susret biti na Sveučilištu u Mostaru, poručio je Ivanović.

Dekan Akademije likovne umjetnosti u svom govoru osvrnuo se na važnost razvijanja uređenih sposobnosti, odnosno talenta.

Tomislav Buntak i Marin Ivanović/ Foto: Deni Marčinković
Tomislav Buntak i Marin Ivanović/ Foto: Deni Marčinković

- Želimo dobiti studente iz svih mjesta, a upravo obilježavanjem ovakvih mjesta posvješćuje čitavom ovom kraju, da onaj tko ima urođenu sposobnost, ima otvoren prostor i može napredovati, uz uvjet da mu je pruženo kvalitetno obrazovanje. To je preduvjet za razvijanje. Upravo je Edo Murtić odličan primjer važnosti tog obrazovanja, zaključio je Tomislav Buntak. 

Što je sve pripremljeno za ovogodišnje Dane Ede Murtića, možete pročitati OVDJE.