Fotografija: Ivan Beljan/ Foto: Deni Marčinković
Ivan Beljan/ Foto: Deni Marčinković

Zbog izvlačenja 638.146 € iz Komunalija Čazma prijavljeni bivša šefica računovodstva i bivši direktor Beljan

Policija sumnja da su šefica računovodstva i tadašnji direktor od 1. siječnja 2015. do 14. studenoga 2022. godine zajedno odgovorni za počinjenje 23 kaznena djelaKrim-policija dovršila je istragu kojom je utvrđeno da su, iako ne navodi imena nego samo godišta, bivši direktor Ivan Beljan i šefica računovodstva čazmanskih Komunalija Ljiljana Husnik odgovorni za izvlačenje više od 638 tisuća eura iz tvrtke. 

U detaljnom priopćenju pojasnili su sustav po kojem se odvijala ova krađa i to punih sedam godina, od 1. siječnja 2015. do 14. studenog 2022. Zajedno su, kaže policija, počinili čak 23 kaznena djela zloupobare povjerenja u gospodarskom poslovanju. Pokušali smo doći do Ivana Beljana kako bi komentirao ovakav rasplet istrage, ali nam se nije javio.

Plaćala rate kredita

- Osnovano se sumnja da je 59-godišnjakinja u više navrata protupravno bez pravne osnove s računa poduzeća isplaćivala novčana sredstva na svoje privatne račune i u bankama plaćala rate kredita za sebe i članove svoje obitelji te da je u više navrata protupravno bez pravne osnove isplaćivala novčana sredstva na račune pravnih i fizičkih osoba plaćajući robu i usluge za sebe i članove svoje obitelji. Za 55-godišnjaka je utvrđena osnova sumnje da kao direktor poduzeća nije poslovanje vodio s pažnjom urednog i savjesnog gospodarstvenika jer nije vršio kontrolu rada 59-godišnjakinje - kažu u policiji. 

On je, nakon što je DORH upao u Komunalije, dao ostavku. 

Za 59-godišnjakinju, koja je inače financije Komunalija vodila čak 27 godina, utvrđena su još i kaznena djela krivotvorenja, jedno kazneno djelo zloporabe povjerenja, te jedno kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. 

Ona je, kažu u policiji, u tri navrata sačinila ugovore o cesijama u kojima je lažno navela da njen obrt ima nenaplaćena novčana potraživanja prema komunalnom poduzeću temeljem čega je robu i usluge za svoj obrt platila novčanim sredstvima komunalnog poduzeća. Osim toga, kao rukovoditelj računovodstva, tvrdi policija, nije trgovačke i poslovne knjige vodila potpuno i uredno jer je netočno knjižila podatke o plaćanjima, a dio dokumentacije o plaćanjima prikrila ili uništila.

Podizala novac za sebe

Ukupna materijala šteta nastala počinjenjem navedenih kaznenih djela iznosi 4.808.111,13 kuna ili 638.146,01 eura. 

Tijekom provođenja izvida i kriminalističkog istraživanja utvrđena je i osnovana sumnja da je 35-godišnjakinja, bivša zaposlenica komunalnog poduzeća, počinila kaznena djela pronevjere  i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Sumnja se da je ona kao zaposlenica komunalnog poduzeća, u razdoblju od 4. travnja do 24. listopada 2022. godine, vodila blagajničko poslovanje, te je u više navrata iz blagajne podignula novac radi gotovinskog plaćanja prema dobavljačima i  podignuta novčana sredstva protupravno zadržala za sebe pri čemu je u poslovnu dokumentaciju unosila  lažne podatke o isplatama iz blagajne.

Na takav način je 35-godišnjakinja pribavila sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 13.651,06 kn ili 1.811,81 eura, oštetivši za taj iznos komunalno poduzeće. Protiv nje slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!