Fotografija: Županijski vijećnici vratili su se praksi međusobnog prepucavanja/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Županijski vijećnici vratili su se praksi međusobnog prepucavanja/ Foto: Deni Marčinković

Linijski međugradski prijevoz još na čekanju, BBŽ bi zbog plina mogla završiti na sudu

Bili smo mudri pa smo prošlo ljeto potpisali smo ugovore za sve naše ustanove, po starim, normalnim, cijenama s Gradskom plinarom Zagreb. Međutim, oni sada žele raskinuti te ugovore, kaže MarušićIako je Aktualni sat posljednje radne sjednice Županijske skupštine održane u travnju ove godine protekao u iznenađujuće mirnom i uljuđenom tonu, o čemu više možete pročitati OVDJE, ta praksa nažalost bila je kratkog daha. Naime, na današnjem Aktualcu županijski vijećnici nastavili su s praksom dobacivanja, upadanja u riječ te kršenjem poslovnika u više navrata, odnosno načinom "rada" kojemu svjedočimo posljednjih godinu dana, od kako je prisegnuo aktualni saziv Skupštine BBŽ.

Da stvar bude gora upadice se najčešće nisu odnosile na temu postavljenih pitanja, bilo da su ona upućena od strane vladajućih ili oporbenih vijećnika, niti su bile usmjerene ka rješavanju potencijalnih problema, već se ponovno radilo o trzavicama na relaciji "vi" ste ovo, a "mi" smo i ono, i obratno. 

Bilo kako bilo, Aktualac je pitanje otvorila Dubravka Dragašević, koju je zanimalo planirali li Županijska uprava za ceste asfaltirati 11 kilometara ceste između Pašijana i Stare Plošćice, o kojoj se, smatra vijećnica, govori već 20 godina. 

Dubravka Dragašević/ Foto: Deni Marčinković
Dubravka Dragašević/ Foto: Deni Marčinković

- Nakon 50 godina počeli smo asfaltirati na tom području. Obnovili smo dva kilometra cesta, za što je izdvojeno 2,2 milijuna kuna i svakako planiramo nastaviti. Načelnik Marković itekako zna po kojem se principu do sada radilo asfaltiranje svi županijskih cesta, odnosno kako je ŽUC radio za vrijeme prošle vlasti, pored ostalog odgovorio je župan Marušić.

Smanjen duga ŽUC-a

ŽUC je bio tema i pitanja Drage Hodaka, koji je od župana tražio pojašnjenje kako je došlo do duga te tvrtke u iznosu od 29 milijuna kuna, na koji način je veći dio već saniran te zašto institucije nisu reagirale po tom pitanju.

- Odgovor institucija zanima i mene, ali u njihov rad nemam se namjeru miješati. Dug sada iznosi 10,6 milijuna kuna i to prema Cestama d.d., a planiramo ga sporazumno prebaciti na dugoročno zaduženje, naglasio je župan.

Slaven Đurđević izrazio je nezadovoljstvo kadrovskom shemom primarne zdravstvene zaštite na području županije, odnosno smatra da nema dovoljno liječnika po gradovima i općinama, na što mu je župan poručio da je taj problem prisutan u cijeloj državi te da je u BBŽ situacija trenutno na pozitivnoj nuli, odnosno da je jednak broj doktora otišao, odnosno došao.

Vijećnik Sabolović pohvalio je vraćanje stočarskog sajma, ali ga je zanimalo što je s razvojnim sporazumom Sjever, na što mu je odgovoreno da se hladnjača, koja je jedan dio projekta, ipak neće graditi jer nema dovoljno zainteresiranih proizvođača.

Nadalje, Boro Bašljan zainteresirao se za status dvorane u Hercegovcu, a resorna pročelnica poručila je da prema izračunima za dovršetak tog projekta treba pronaći još 10 milijuna kuna.

Boro Bašljan/ Foto: Deni Marčinković
Boro Bašljan/ Foto: Deni Marčinković

- Kompletan troškovnik bit će gotov ovog tjedna, što je preduvjet za pokretanje postupka javne nabave, naglasila je Prugovečki Klepac.

Problemi s međugradskim prijevozom

Što će biti s većinom autobusnih linija međugradskog prijevoza, koje su ukinute zadnjeg dana škole, bilo je pitanje Aide Sučić, a na istom tragu bio je i Damir Bajs

- Sastanak u Ministarstvu prometa po ovom pitanju održan je jučer. Koliko mi je poznato samo dvije županije potpisale su ugovor o javnoj usluzi, a sredstva je dobila samo jedna od njih, Zagrebačka županija. Oprezni smo oko tog ugovora, jer se detalji još uvijek usklađuju s Ministarstvom. Provest ćemo temeljitu analizu svih mogućnosti sklapanja javne usluge po najpovoljnijim uvjetima, odnosno ovaj problem u fazi je rješavanja, istaknuo je Marušić. 

Na sličnom tragu bio je i vijećnik Goran Romek, kojeg je zanimalo tko će snositi posljedice podizanja cijena prijevoza školaraca, na što mu je pročelnica Prugovečki Klepac poručila da su ta povećanja povezana s povećanjem cijene goriva.

- Čazmatrans je već u dva navrata dizao cijene. Prije četiri godine BBŽ sklopila je okvirni sporazum s ovom tvrtkom, koji ističe u kolovozu, a sada smo u fazi pregovora. Ono što je sigurno je da će se decentralizirana sredstva za tu stavku morati podizati, kao i županijska izdvajanja, pored ostalog poručila je Klepac Prugovečki.

Sandra Drašković upitala je koji je stav županije oko prijenosa osnivačkih prava nad osnovnim škola, budući da isti nije vidljiv u materijalima, a odgovor je bio da će se o toj temi raspravljati pod redovnom točkom. 

Predstavnik umirovljenika Marijan Žiher zatražio je veća sredstva za tu skupinu građana, na što mu je župan poručio da bi vrlo rado to učinio, međutim zbog loše provođenih energetskih obnova, kao i lošeg planiranja izgradnje Glazbene škole, sredstva naprosto nema.

Bojanu Hribljan zanimalo je zašto nisu objavljeni javni pozivi za udruge, a taj odgovor bit će joj dostavljen pismenim putem. 

Na sud zbog plina

Kakva je situacija s ugovorima za plin županijskih ustanova, zanimalo je Slavka Došena.

- Bili smo mudri pa smo prošlo ljeto potpisali smo ugovore za sve naše ustanove, po starim, normalnim, cijenama s Gradskom plinarom Zagreb. Prošlog tjedna imao sam sastanak s direktorom Gradske plinare, koji mi je kazao da generiraju gubitke zbog cijele situacije te da žele raskinuti ugovor s našim ustanovama. Nama to ne odgovara i izgleda da ćemo završiti na sudu. Ostaje nam opcija da aktiviramo jamstvo od milijun kuna, a potom i postupak javne nabave. Međutim, bit ćemo spremni i naše ustanove neće biti bez plina, pojasnio je župan. 

Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Ivan Beljan izrazio je nezadovoljstvo odredbama novog Zakona o cestama, kojim se, kaže, uvodi novi porez. Župan Marušić kratko je poručio da se oko toga može polemizirati, ali da to nije pitanje za Skupštinu te da ŽUC mora poštivati zakone. 

Hoće li do kraja mandata ove županijske vlasti opremiti nova zgrada Opće bolnice Bjelovar, bilo je pitanje Ines Šarić.

- Vi ste zadnja osoba koja bi nešto trebala govoriti po ovom pitanju, jer ste dizali ruke za sve projekte koji su županiju doveli do ruba bankrota. Trebat će nam puno više vremena nego što smo mislili da ispravimo sve to. Što se tiče otvorenje nove bolnice, evo otvorit ćemo je u četvrtak, ironično je poručio Marušić.