Fotografija: Župan Marušić poručio je da će država pomoći u saniranju šteta/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Župan Marušić poručio je da će država pomoći u saniranju šteta/ Foto: Deni Marčinković

Župan Marušić: "U Čazmi svi imaju struju i vodu, a u sanaciji štete pomoći će država"

U ovom trenutku sve ekipe su i dalje na terenu, a do danas je izvršeno više od 350 intervencija. Također, škola u Čazmi sutra će početi normalno raditi, poručio je MarušićSituacija u Čazmi, ali i ostalim mjestima koja je u četvrtak zahvatilo razorno nevrijeme se stabilizirala, moglo se čuti nakon današnjeg sastanka Službi civilne zaštite. 

- U ovom trenutku sve ekipe su i dalje na terenu, a do danas je izvršeno više od 350 intervencija. Struju i vodu imaju svi, a i škola će sutra početi normalno raditi. Samo jedna obitelj trebala je privremeni smještaj jer je njihova kuća u izrazito lošem stanju. Zahvaljujem se svima na pravodobnim i koordiniranim reakcijama i polako se vraćamo u koliko-toliko normalno stanje, poručio je župan Marušić, dodavši da je pravo čudo što osim dvije osobe koje su zadobile tjelesne povrede, nitko više nije stradao. 

Velike štete i u poljoprivredi

Podsjetimo, na jednu je djevojčicu palo stablo, dok je jedan muškarac pao s krovom prilikom saniranja šteta. Prema Marušićevim riječima, djevojčica je oporavlja u Vinogradskoj bolnici, dok je muškarac na liječenju u OB Bjelovar.

Župan Marušić dodao je i to da sada slijedi velika potreba za građevinskim materijalom, točnije za gredama, daskama i crjepovima. 

- Pozivam sve koju mogu da se odazovu i pomognu. Također, velika materijalna šteta nastala je na poljoprivrednim zemljištima, usjevima i šumama, a sutra će teren obići i ministrica poljoprivrede. Na zahtjev gradova i općina koje su pretrpjele štetu idući tjedan proglasit ćemo prirodnu nepogodu. Imamo punu podršku Vlade i svi resursi stavljeni su na raspolaganje. Građani mogu računati na pomoć države, zaključio je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

Intervencije vatrogasaca

Glavni županijski vatrogasni zapovjednik Josip Heger poručio je da šteta nastala na području gradova Čazme, Grubišnog Polja i Garešnice te u općinama Veliki Grđevac, Velika Trnovitica, Ivanska, Đulovac, Štefanje i Berek. 

- Samo u Čazmi do danas je odrađeno 180 intervencija, u Grubišnom Polju 92, Veliki Grđevac 37, Berek 8, Ivanska 17, Velika Trnovitica 4, Đulovac 9, Štefanje 1 i Garešnica 5 intervencija. Vatrogasnim snagama pomogla su komunalna poduzeća, ljudi s vlastitim kamionima i bagerima, Civilna zaštita, HGSS, Crveni križ, djelatnici Elektre te policija, koja je u prvim trenutcima javljala lokacije koje su prioritetne. Također, zahvaljujem se svim građanima koji su samostalno dali veliki doprinos, poručio je Heger.

Sastanak Službi civilne zaštite/ Foto: BBŽ
Sastanak Službi civilne zaštite/ Foto: BBŽ

Dodao je i to da su stambeni objekti bili prioritet te su svi odrađeni i uređeni.

Centar 112 primio je preko 400 poziva

- Riječ je isključivo o sanaciji da kiša ne ulazi u te objekte, a kasnije kad dođe bolji period pristupit će se sanaciji s građevinskim materijalom, jer su štete doista velike, kazao je Heger.

Voditelj Službe civilne zaštite Bjelovar Željko Vukoja istaknuo je da je Ravnateljstvo civilne zaštite u svega nekoliko sati od prve dojave u BBŽ dostavilo tri kamiona opreme potrebne za sanaciju.

- Riječ je 16 tisuća kvadrata folije, 1600 kvadrata cerade, 10 agregata snage pet kilovata, dva agregata od 33 kilovata postavljena u vodocrpilište i Dom zdravlja u Čazmi. Županijski centar 112 od 15. do 18. rujna zaprimio je 425 namjenska poziva, koji zahtijevaju angažman žurnih službi. Također, 50 poziva je zbog preopterećenosti centra preusmjereno prema centru 112 Varaždin, zaključio je Željko Vukoja.

Havarija u Bereku

Dodajmo i to da je direktor Komunalije Čazma Ivan Beljan poslao priopćenje u kojem, pored ostalog, ističe da je u Bereku nastala havarija u dvije precrpne stanice. 

- Po prvim procjenama šteta je oko 1,2 milijuna kuna o čemu smo informirali Hrvatske vode koje su neprekidno i bile u kontaktu sa nama. Naše veće štete uočene su na krovištu mrtvačnice u Čazmi i sortirnice u zoni Ekonomije, a prve procjene šteta su oko 600 tisuća kuna, pored ostalog poručio je Beljan.