Fotografija: Mladić iz Bjelovara šokirao se kada je vidio da tenisice nisu nalik onima koje je on naručio. Čak ni broj nije odgovarao/Foto: Damir Krajac/CROPIX (Ilustracija)
Mladić iz Bjelovara šokirao se kada je vidio da tenisice nisu nalik onima koje je on naručio. Čak ni broj nije odgovarao/Foto: Damir Krajac/CROPIX (Ilustracija)

Mladić iz okolice Bjelovara na društvenoj mreži naručio tenisice, a dobio "mačka u vreći"

Putem dostavne službe na adresi prebivališta zaprimio je naručeni paket, a nakon što ga je otvorio utvrdio da je su mu poslane tenisice druge robne marke i različitog konfekcijskog brojaBjelovarska policija zabilježila je novi slučaj prijevare vezane za trgovinu na Internetu. Nova žrtva lažnih trgovaca ovog puta bio je 29-godišnjak, za kojeg neslužbeno doznajemo da je sa šireg bjelovarskog područja.

Dobio krive tenisice

- U srijedu 5. siječnja, 29-godišnjak je prijavio da je 1. siječnja putem jedne društvene mreže naručio tenisice za novčani iznos od nekoliko stotina kuna. U prijepodnevima satima 5. siječnja putem dostavne službe na adresi prebivališta zaprimio je naručeni paket, a nakon što ga je otvorio utvrdio da je su mu poslane tenisice druge robne marke i različitog konfekcijskog broja, izvijestili su iz PU bjelovarsko bilogorske. 

Dodaju i to da je 29-godišnjak upoznat o načinu pokretanja kaznenog progona za kazneno djelo „Prijevara“ iz članka 236. Kaznenog zakona.

Ovog tjedna već smo pisali o ženi iz Daruvara, koja je na sličan način ostala "kratka" za nekoliko tisuća kuna, o čemu više možete pročitati OVDJE

Sukladno tome, policija ponovno poziva na dodatan oprez prilikom ovakvog načina trgovine. 

Dodatan oprez

- Internet je postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže za otkriti, kažu iz policije.

Najučinkovitija obrana od ove vrste prijevara je obrazovanje potencijalnih žrtava – a to može biti svatko od nas na internetu. 

Stoga u nastavku bjelovarska policija donosi informacije o najčešće korištenim financijskim online prijevarama te savjete kako ih izbjeći:

- CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.

- Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun. 

Krađe identiteta

- Vishing - Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.

- Phishing - Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih,  financijskih ili sigurnosnih podataka.

- Smishing - Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

Romantične prijevare

- Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.

- Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

- Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.

Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.