Fotografija: Foto: Tomislav Krišto/CROPIX (ilustracija)
Foto: Tomislav Krišto/CROPIX (ilustracija)

Tri puta uplatio novac za traktor kojeg na kraju nije dobio

Prvu uplatu je uplatio na ime kapare odnosno akontacije za traktor, potom za transport i naposljetku za gorivo. Budući da traktor nije dobio 34-godišnjak se smatra prevarenim, izvijestili su iz bjelovarske policijeKoliko nezahvalna može biti kupovina preko interneta na svojoj koži najbolje je osjetio 34-godišnjak, koji je u želji na kupi traktor, naposljetku shvatio da je prevaren.

Kako javljaju iz bjelovarske policije, kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 39-godišnjak s još jednom zasad nepoznatom ženskom osobom počinio kazneno djelo prijevare tako što su objavili lažni oglas za prodaju traktora.

Uplaćivao novac na kiosku

- Na oglas se putem jedne mobilne aplikacije javio oštećeni 34-godišnjak koji je putem bar koda na kiosku uplatio nekoliko tisuća kuna u tri navrata. Prvu uplatu je uplatio na ime kapare odnosno akontacije za traktor, potom za transport i naposljetku za gorivo. Budući da traktor nije dobio 34-godišnjak se smatra prevarenim, izvijestili su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Kako neslužbeno doznajemo, oštećeni 34-godišnjak je s područja zagrebačke županije, dok je 39-godišnji prevarant s područja Grubišnog Polja i otprije je poznat policiji.

Policija upozorava - budimo oprezni

Zbog čestih prevara prilikom kupnje preko interneta, policija još jednom apelira na dodatan oprez. 

- Budući da se na pojedinim internetskim stranicama učestalo objavljuju oglasi, čiji je cilj prijevara kupaca, upozoravamo građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na povoljne i primamljive oglase o prodaji i/ili nabavci različitih predmeta, vozila ili životinja, poručuju iz policije.

Dodaju i to da počinitelji prijevara u pravilu su pristupačni i uvjerljiv, a uglavnom se sva komunikacija odvija elektronski ili mobitelom.

Nerazmjerna cijena budi sumnju

- Ovim putem upozoravamo građane da povećaju oprez prilikom internetske kupovine, posebno ako kupuju skuplje stvari od osobe koja ne živi u njihovoj blizini i ne ostavlja mogućnost osobnog preuzimanja kupljene robe. Nerazmjerna cijena nekog predmeta u odnosu na onu tržišnu, kupcima bi svakako trebala biti jasno upozorenje da bi se moglo raditi o prijevari, kažu iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Budući da je riječ o prijevari, građani mogu takve slučajeve prijaviti policiji koja će poduzeti mjere da se počinitelj otkrije i ovisno o nastaloj šteti prema njemu pokrenuti odgovarajući postupak.