Fotografija: Nesretna žena ostala je bez pozamašne svote novca/
Foto: Josko Ponos/CROPIX (Ilustracija)
Nesretna žena ostala je bez pozamašne svote novca/ Foto: Josko Ponos/CROPIX (Ilustracija)

Žena iz Daruvara nova žrtva Internet trgovine, ostala bez nekoliko tisuća kuna

Nepoznati počinitelj putem lažnog profila na jednoj je društvenoj mreži kontaktirao 56-godišnjakinju da mu pošalje slike paysafe bonova radi povoljne kupovine, što je ona i učinila. Profil je potom izbrisan, kažu iz policijePrijevare prilikom trgovine na Internetu gotovo da postaju svakodnevica. Najnovija žrtva lažnih trgovaca ovog puta bila je 56-godišnjakinja. Neslužbeno doznajemo da je riječ o ženi iz Daruvara, a bjelovarska policija izvijestila je da je nesretnica novac uplaćivala putem paysafe bonova.

- U utorak 4. siječnja nepoznati je počinitelj putem lažnog profila na jednoj društvenoj mreži kontaktirao 56-godišnjakinju da mu pošalje slike paysafe bonova radi povoljne kupovine, što je ona i učinila. Nakon uplate, 56-godišnjakinja je pokušala kontaktirati navedenu osobu, međutim u tom naumu nije uspjela jer je u međuvremenu taj profil izbrisan, poručili su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Šteta nekoliko tisuća kuna

Dodali su i to da se 56-godišnjakinja smatra prevarenom za nekoliko tisuća kuna te je upoznata o načinu pokretanja kaznenog progona za kazneno djelo „Prijevara“ iz članka 236. Kaznenog zakona.

Podsjetimo, prije nekoliko dana iste "sreće" bio je 34-godišnjak, koji je u tri navrata uplaćivao novac za traktor kojeg nikada nije dobio, o čemu više možete pročitati OVDJE

Sukladno tome, policija ponovno poziva na dodatan oprez prilikom ovakvog načina trgovine. 

Dodatan oprez

- Internet je postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže za otkriti, kažu iz policije.

Najučinkovitija obrana od ove vrste prijevara je obrazovanje potencijalnih žrtava – a to može biti svatko od nas na internetu. 

Stoga u nastavku bjelovarska policija donosi inforamcije o najčešće korištenim financijskim online prijevarama te savjete kako ih izbjeći:

- CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.

- Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun. 

Krađe identiteta

- Vishing - Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.

- Phishing - Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih,  financijskih ili sigurnosnih podataka.

- Smishing - Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

Romantične prijevare

- Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.

- Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

- Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.

Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.