Fotografija: zatvor, rešetke
zatvor, rešetke

ZATVOR Autom usmrtio pješaka pa pobjegao s mjesta nesreće

Na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanu od tri godine i osam mjeseci nepravomoćnoVELIKO TROJSTVO – Na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanu od tri godine i osam mjeseci nepravomoćno je na Županijskom sudu u Bjelovaru osuđen Ivica I. (26) koji je u lipnju 2018. godine u Velikom Trojstvu skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo tada 56-godišnji Mirko Melvan. Nakon što je teretnim automobilom naletio na pješaka, osuđeni je pobjegao s mjesta nesreće, a nesretni 56-godišnjak od zadobivenih ozljeda preminuo je četiri dana kasnije u Općoj bolnici Bjelovar.

Ova tragedija dogodila se 2. lipnja 2018. godine oko 22.50 sati u Velikom Trojstvu, kada je 26-godišnjak upravljao teretnim automobilom marke Mazda zagrebačkih registracija Ulicom Mišulinovac iz pravca Šandrovca u pravcu Velikog Trojstva.

Fatalne ozljede

26-godišnjak je vozio iako mu je presudom Prekršajnog suda u Bjelovaru na snazi bila zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije. Vozeći je propustio pažljivo osmatrati kolnik ispred sebe kako bi na vrijeme uočio ostale sudionike u prometu i obratio potrebnu pozornost i oprez na pješake koji se kreću kolnikom. Svjestan da takvom vožnjom može ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu i pristajući na to, u nastavku vožnje, dolaskom do kućnog broja 16, nije pravovremeno uočio pješaka koji se, gurajući sa svoje desne strane bicikl, kretao uz desni rub kolnika u istom pravcu.

Zbog toga je prednjom desnom stranom vozila i desnim vanjskim bočnim ogledalom udario u tijelo pješaka. Nakon toga, iako je vidio da je, nakon udarca vozilom pješak Mirko Melvan nabačen na njegovo vozilo i nakon toga pao na tlo, napustio mjesto događaja ne zaustavljajući se i ne pruživši pomoć unesrećenom pješaku, koji je tom prilikom zadobio ozljede nagnječenja pluća, prijelom kroz drugi zglobni nastavak, bazu poprečnog nastavka te kroz pedikl sedmog vratnog kralješka, prijelom rebara desno i nagnječenje mozga s krvarenjem unutar tvrde moždane ovojnice od kojih ozljeda je 6. lipnja 2018. u Općoj bolnici Bjelovar preminuo.

Pet godina zabrane

Zbog toga što je kao sudionik u cestovnom prometu kršenjem propisa o sigurnosti prometa na cestama izazvao opasnost za život ljudi pa zbog toga prouzročio smrt jedne osobe i nije pružio pomoć osobi u opasnosti koju je sam prouzročio, iako je to mogao učiniti bez veće opasnosti za sebe ili drugoga, počinio je 26-godišnjak kaznena djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu i kazneno djelo nepružanja pomoći. Zbog prometne nesreće sa smrtnom posljedicom 26-godišnjaku je izrečeno tri i pol godine zatvora, a zbog nepružanja pomoći šest mjeseci zatvora te mu je na kraju izrečena jedinstvena kazna zatvora od tri godine i osam mjeseci zatvora. U kaznu mu je uračunato 37 dana koliko je proveo u istražnom zatvoru u lipnju i srpnju 2018. godine, a izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija u trajanju od pet godina.