Fotografija: Foto: Vlado Kos/CROPIX (ilustracija)
Foto: Vlado Kos/CROPIX (ilustracija)

Čovjek iz okolice Daruvara "kupio" kombajn iz Njemačke. Ostao i bez novca i bez kombajna

Nakon uplate više desetaka tisuća eura za kupnju kombajna, 59-godišnjak više ne može stupiti u kontakt s prodavateljem, odnosno prevarantomMuškarac od 59 godina iz okolice Daruvara nova je žrtva internetske prijevare teške nekoliko desetaka tisuća eura.

Naime, kako je izvijestila PU bjelovarsko-bilogorska, 59-godišnjak je jučer došao u Policijsku postaju Daruvar i podnio kaznenu prijavu protiv za sada nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela prijevare.

U svojoj prijavi je naveo da je 14. studenog na jednoj internetskoj stranici vidio oglas za kombajn iz Njemačke i odlučio ga kupiti. Stupio je u kontakt s tom osobom na području Njemačke i na neviđeno na račun prodavatelja, odnosno prevaranta, uplatio nekoliko desetaka tisuća eura. Naravno, nakon uplate više nije mogao stupiti s njim u kontakt tako da je ostao i bez novca i bez kombajna. Policija provodi istragu s ciljem pronalaska prevaranta.

Ne nasjedajte na prijevare

Iz policije podsjećaju kako je internet postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Prijevare u kojima glavnu ulogu igraju davno preminuli rođak ili nigerijski princ nisu više jedini trikovi zanata. Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže za otkriti.  Od pretvaranja da su voditelj vaše organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu, online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele - vaš novac i/ili bankovne podatke. 

Najučinkovitija obrana od ove vrste prijevara je obrazovanje potencijalnih žrtava – a to može biti svatko od nas na internetu. Podizanje svijesti u društvu kako identificirati takve prijevarne tehnike učinit će korisnike i njihove financije sigurnijima.

Sedam najčešćih online prijevare

Stoga proučite sedam najčešće korištenih financijskih online prijevara i kako ih izbjeći:

* CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.

* Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun. 

* Krađe identiteta

- Vishing - Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.

- Phishing - Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih,  financijskih ili sigurnosnih podataka.

- Smishing - Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

* Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.

* Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

* Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.

* Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.