Fotografija: Građani su na meti prepredenih prevaranata/Foto: Unsplash
Građani su na meti prepredenih prevaranata/Foto: Unsplash

Daruvarčanki se javio na oglas preko Njuškala pa joj pokrao novac s računa

Nakon što je dala podatke o banci i svom tekućem računu uskoro je dobila obavijest od svoje banke da je s njezinog tekućeg računa izvršena transakcija isplate u vrijednosti od nekoliko tisuća kunaDjevojka u dobi od 25 godina ostala je bez nekoliko tisuća kuna nakon što ju je prevarila policiji zasad još nepoznata osoba.

Djevojka je u petak došla u policijsku postaju Daruvar i podnijela kaznenu prijavu za kazneno djelo "Računalna prijevara" iz članka 271. Kaznenog zakona. 

Poslala mu podatke

- U prijavi je navela da je u srijedu 5. srpnja objavila oglas o prodaji artikla na internet oglasniku „Njuškalo“. Na oglas se putem „whats app“ aplikacije javila muška osoba i iskazala zainteresiranost za kupnju artikla. Zatražila je 25-godišnjakinju da joj artikl pošalje putem dostavne službe Hrvatske pošte, na što je 25-godišnjakinja pristala. Na svoj mobilni telefon zaprimila je link poveznicu s natpisom „Hrvatska pošta“ i vidljivim dogovorenim novčanim iznosom za uplatu te je morala upisati podatke o banci i broju tekućeg računa, što je i napravila - priopćili su iz PU bjelovarsko-bilogorske i dodali kako je nakon nekog vremena dobila obavijest od svoje banke da je s njezinog tekućeg računa izvršena transakcija isplate u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna. Nakon toga je shvatila da ju je nepoznata osoba prevarila.

Policija upozorava

Prijevare putem oglasnika „Njuškalo.hr“ počinjene su tako da je prodavač postavio oglas, a na oglas se javio prevarant i to putem aplikacije „WhatsApp“ s brojem iz strane države. Od prodavača bi tražio dostavu predmeta putem dostavne službe te „WhatsApp“ porukom bi slao link dostavne službe. Otvaranjem linka, od prodavača se traže osobni podaci: ime, prezime, broj bankovnog računa, serijski broj kartice, rok valjanosti kartice te troznamenkasti CVV kod. Upisivanjem tih podataka te verifikacijskoj koda, prodavaču umjesto primljene uplate za artikl koji prodaje, prevarant „skida“ novac s računa.

- Građani, nikada ne šaljite novac osobama koje ne poznajete te nikome nemojte davati detalje o svom bankovnom računu kao što su stanje računa, serijski broj kartice, broj računa, rok valjanosti kartice ili CVV broj - kažu u PU bjelovarsko-bilogorskoj.