Fotografija: Ždralovčanka kojoj su ukrali kišomjernu stanicu: "41 godinu mjerim oborine, neće me sada obeshrabriti lopovi"Foto: Martina Čapo
Galerija
Ždralovčanka kojoj su ukrali kišomjernu stanicu: "41 godinu mjerim oborine, neće me sada obeshrabriti lopovi"Foto: Martina Čapo

Baki (81) ukrali kišomjernu postaju: "Mjerim oborine 41 godinu, lopovi me neće obeshrabriti"

"Dokle god ću moći hodati, redovito ću mjeriti padaline i temperaturu te uredno voditi evidenciju. Osim što zaradim za „špeceraj“, imam razlog da ujutro ustanem i izađem iz kuće"- Bez brige, neće me obeshrabriti ova, u najmanju ruku, neobična krađa. Ja ću sve dokle god ću moći hodati, redovito mjeriti kišne padaline i temperaturu te uredno voditi evidenciju o tome. Osim što mjesečno na taj način zaradim iznos dovoljan za „špeceraj“, imam razlog da ujutro ustanem i izađem iz kuće - ovim riječima je 81-godišnja Ždralovčanka jasno dala do znanja što misli o krađi kišomjerne postaje koja je iz njezinog dvorišta nestala tijekom proteklog tjedna. 

Budući da živi u maloj sredini, ne želi postati predmet priča, pa nas je zamolila da joj ne objavljujemo ime i prezime. Ionako je, kaže nam, dovoljno tužna zbog svega što ju je snašlo. 

Ugovor s DHMZ-om

Podsjetimo, policiji još uvijek nepoznati lopov ukrao je u razdoblju od 1. do 5. listopada u Ulici kneza Višeslava u Ždralovima kišomjernu postaju u vlasništvu Državnog hidrometeorološkog zavoda. Kišomjerna postaja nalazila se u vrtu iza obiteljske kuće 81-godišnjakinje koja ima ugovor s DHMZ-om o očitanju oborina. Kako su potvrdili u PU bjelovarsko – bilogorskoj, nastala šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna. Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Inače, kišomjerne postaje su meteorološke postaje na kojima motritelji – amateri obavljaju mjerenje količine oborine (npr. kiše, zrna tuče, magle, snijega…) i visine snježnog pokrivača. Motritelj će uz mjerenje količine oborine odrediti i zapisati u kojem se obliku oborina javila (kiša, snijeg, tuča, solika, …), kojim intenzitetom (slaba, umjerena, jaka) i koliko je oborina trajala (vrijeme prve pojave do potpunog prestanka).

Za mjerenje količine oborine služi osnovni instrument, Hellmannov kišomjer s menzurom. Uz tekuće oborine (npr. kiša, rosa...), kišomjerom se mjeri i kruta oborina (snijeg, tuča, ledena zrna i slično) na način da se cijeli kišomjer unese u zatvorenu prostoriju u kojoj će se kruta oborina otopiti i potom izmjeriti menzurom. Svakako, na njegovo se mjesto postavlja drugi (rezervni). Svi podaci zapisuju se u mjesečni kišomjerni izvještaj koji se istekom mjeseca dostavlja u DHMZ gdje se podaci obrađuju, kontroliraju i arhiviraju.

41 godinu mjeri oborine

Sve to punih 41 godinu radi Ždralovčanka koja još uvijek ne može vjerovati da je netko ukrao „tri metalna lončića“ iz njezinog vrta.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- Davne 1980. godine preko Poljoprivredne zadruge, u kojoj je moj pokojni suprug radio, imala sam cijelu hidrometeorološku stanicu u svojem vrtu. Sklopila sam ugovor s njima i redovito sam pratila temperaturu, padaline i sve što je trebalo. Znači, svakoga dana u 7 ujutro i poslijepodne u 14 sati bilježila sam podatke, vodila evidenciju i na kraju mjeseca slala detaljni izvještaj. Oni su mi dali markice i kuverte, tako da nisam imala nikakvog troška, a osim toga dobivala sam lijepu naknadu za svoj rad. Zadnjih godina ta je naknada manja, a ja više ne mjerim sve podatke već samo oborine. Unatoč tome, tih 300-injak kuna koje dobijem mjesečno meni je dovoljno za „špeceraj“. No, možda važnije od svega je što imam razlog za ustajanje iz kreveta i za izlazak iz kuće, priča nam ova vedra Ždralovčanka kojoj u početku nije bilo lako savladati sve zadatke.

- Mjesec dana sam se mučila dok nisam pohvatala kako točno moram mjeriti oborine. Drugačiji je princip za rosu, maglu, snijeg, kišu… Valja reći i kako cijelu godinu pratim oborine po zimskom satu, a na godišnjem odmoru nisam nikada bila. Ako sam koji dan morala otići negdje, onda mi je susjed uskočio i odradio mjerenje umjesto mene. U svakom slučaju, nikada mi nije palo na pamet odustati. Zašto bi to učinila? Za mene je naknada koju dobivam veliki novac, iskrena je vremešna gospođa koju redovito posjećuju i zaposlenici Državnog meteorološkog zavoda kako bi se uvjerili u njezin precizan i točan rad, odnosno mjerenja.

Uznemirena i šokirana krađom

Naoko lak i jednoličan posao, prije 10-ak dana prekinula je krađa kišomjerne stanice iz dvorišta, što je našu sugovornicu poprilično uznemirilo, ali više od toga možda šokiralo.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

-Moji su psi preko noći zatvoreni tako da nisam ništa čula. Budući da nije padala kiša, nisam niti trebala ići u provjeru, no eto, otišla sam poprskati stazu u vrtu i gotovo pala u nesvijest vidjevši da moje kišomjerne stanice nema. Pa 41 godinu je tu, i nitko ju nije dirao. Sve su uzeli. I menzuru koja je bila nova. Ostala je samo željezna konstrukcija, a vjerujem da bi i nju ukrali da nije zabetonirana u zemlju, još uvijek šokirana priča nam naša sugovornica.

Dodala je kako je istoga trena nazvala DHMZ i prema njihovom savjetu policiju te je potom izvadila iz kuće zamjensku posudu i postavila ju na mjesto ukradene kako bi mogla nastaviti svoj posao dok joj iz Državnog hidrometeorološkog zavoda nisu poslali novu kišomjernu stanicu.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Nova kišomjerna stanica, kako nam je odala naša sugovornica, košta oko tri tisuće kuna. No, lopov ju zasigurno za toliko ne može prodati. Točnije, kome bi ju i zašto prodao, pita se Ždralovčanka.

Krađa rajčica

-Baš sam jučer dobila novu, no neću ju postavljati. Baš da vidim hoće li sada i ovu ukrasti, kaže nam naša sugovornica koja se i ranije susrela s manjim krađama u svojem dvorištu i vrtu.

Kaže nam tako da je ove godine jedva imala rajčice za salatu, a posadila je 80-ak biljaka.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

-Prve rajčice koje su sazrijele, bile su ubrane. Preko noći rajčica bi jednostavno nestala. Nisam mogla vjerovati. Jasno je da netko ovuda hoda preko noći, no ne mogu nikoga sumnjičiti. Ne znam je li netko to učinio od zezancije, šale, da mi napakosti ili je razlog neki sasvim deseti, priča nam naša sugovornica koja živi sa sinom.

Unatoč svemu što joj se dogodilo, nema namjeru posustati. Nada se jedino da neće više biti potrebe da policija šeta njezinim dvorištem, kao i da će se počinitelj ili počinitelji ove drske krađe pronaći.