Fotografija: Kišomjerna postaja/Foto: DHMZ (ilustracija)
Kišomjerna postaja/Foto: DHMZ (ilustracija)

BIZARNA KRAĐA Iz Ždralova nestala kišomjerna postaja Državnog hidrometeorološkog zavoda

Kišomjerna postaja nalazila se u vrtu iza obiteljske kuće 81-godišnjakinje koja ima ugovor s DHMZ-om o očitanju oborinaPoliciji zasad nepoznati lopov ukrao je u razdoblju od 1. do 5. listopada u Ulici kneza Višeslava u Ždralovima kišomjernu postaju u vlasništvu Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Kišomjerna postaja nalazila se u vrtu iza obiteljske kuće 81-godišnjakinje koja ima ugovor s DHMZ-om o očitanju oborina.

Nastala šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, a policija intenzivno traga za lopovom i ukradenim uređajem.

Mjere količinu oborina

Kišomjerne postaje su meteorološke postaje na kojima motritelji – amateri obavljaju mjerenje količine oborine (npr. kiše, zrna tuče, magle, snijega…) i visine snježnog pokrivača. Motritelj će uz mjerenje količine oborine odrediti i zapisati u kojem se obliku oborina javila (kiša, snijeg, tuča, solika, …), kojim intenzitetom (slaba, umjerena, jaka) i koliko je oborina trajala (vrijeme prve pojave do potpunog prestanka).

Za mjerenje količine oborine služi osnovni instrument, Hellmannov kišomjer s menzurom, prikazan na slici 1. Uz tekuće oborine (npr. kiša, rosa...), kišomjerom se mjeri i kruta oborina (snijeg, tuča, ledena zrna i slično) na način da se cijeli kišomjer unese u zatvorenu prostoriju u kojoj će se kruta oborina otopiti i potom izmjeriti menzurom. Svakako, na njegovo se mjesto postavlja drugi (rezervni).

Svi podaci zapisuju se u mjesečni kišomjerni izvještaj koji se istekom mjeseca dostavlja u DHMZ gdje se podaci obrađuju, kontroliraju i arhiviraju.