Fotografija: Zlatko Salaj, v.d. direktor Bjelovarskog sajma/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Zlatko Salaj, v.d. direktor Bjelovarskog sajma/ Foto: Deni Marčinković

Zlatko Salaj: "Jesenski sajam bit će najveća manifestacija u državi". Otvara ga Plenković

Unatoč pripremama od svega dva mjeseca te činjenici da gotovo sedam mjeseci prije toga Sajam praktički nije ni radio, kao i nemogućnost korištenja zatvorenih prostora, uspjeli smo ostvariti sve zadane ciljeve, tvrdi Salaj
28. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam otvorit će predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potvrdio nam je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

- Danas smo dobili i službenu potvrdu iz Vlade da će na Jesenski sajam doći premijer Plenković, što me uistinu posebno veseli. To je još jedan u nizu dokaza da imamo potporu državne vlasti, kratko je poručio župan Marušić.

<p>Jesenski sajam održat će se od 3. do 5. rujna/ Foto: Deni Marčinković</p>

Jesenski sajam održat će se od 3. do 5. rujna/ Foto: Deni Marčinković

Na sajamskom prostoru u Gudovcu u tijeku su posljednje pripreme za dugo iščekivanu manifestaciju. Prvi strojevi već su na svojim pozicijama, postavljaju se šatori i pagode, a sve bi trebalo biti spremno do 3. rujna, kada je zakazano svečano otvorenje.

Zadovoljni odazivom izlagača

Prema riječima v.d. direktora Zlatka Salaja, odazivom izlagača u potpunosti su zadovoljni. 

- Unatoč pripremama od svega dva mjeseca te činjenici da gotovo sedam mjeseci prije toga Sajam praktički nije ni radio, kao i nemogućnost korištenja zatvorenih prostora zbog epidemiološke situacije, uspjeli smo ispuniti sva naša očekivanja koja smo si postavili kada smo započeli organizaciju, zadovoljno je kazao prvi čovjek Bjelovarskog sajma.

<p>Prvi strojevi već su stigli/ Foto: Deni Marčinković</p>

Prvi strojevi već su stigli/ Foto: Deni Marčinković

Dodao je i to da je vanjski prostor maksimalno iskorišten te je veliki dio izlagača, koji je prijašnjih godina boravio u zatvorenom dijelu, ipak pristao izlagati pod pagodama ili izložbenom šatoru veličine 1000 kvadratnih metara. 

Svakodnevni problemi

Međutim, problemi su prisutni gotovo svakodnevno, a Salaj, koji ima prijašnjeg iskustva u pripremi i vođenju Sajma, tvrdi da ne pamti kada su bili u tolikom obimu. 

- Primjerice, dobar dio predstavnika stranih tvrtki, koji su zauzimali veliki dio izložbenog prostora, sajam nije planirao te naprosto nemaju dovoljnu količinu robe, a ima i onih koji u svojim proračunima nisu planirali manifestaciju. Također, događa nam se da nakon prijave, određeni izlagači ipak odustanu zbog povećanja broja oboljelih, što je slučaj zadnjih nekoliko dana, prepričava Salaj.

<p>Pripreme su u završnoj fazi/ Foto: Deni Marčinković</p>

Pripreme su u završnoj fazi/ Foto: Deni Marčinković

Nadalje, spomenuta sedmomjesečna pauza također je ostavila traga. Kako ističe direktor, teren u Gudovcu bio u jako lošem i neurednom stanju.

- Prije dva mjeseca trava je bila visoka gotovo dva metra, imali smo problema sa strujom, vodom, popucalim cijevima, što nam je izazvalo dodatne troškove. Ako se Sajam slučajno ne održi, naći ćemo se u ogromnim problemima, ističe Salaj, dodavši da se ipak nada da taj scenarij nećemo gledati. 

Punktovi za cijepjenje

Vrijedi spomenuti i da će ponovno biti održana Državna stočarska izložba, kao i revije ocjenjivanja, a sve će se održavati na otvorenom. U slučaju lošeg vremena, tu je i Aukcijska dvorana, ali u njoj po trenutnim mjerama može biti prisutno svega sto ljudi.

Ranije smo već pisali da će ulazak na sajam biti moguć isključivo s COVID potvrdama ili negativnim testom, a organizirano je i besplatno testiranje, o čemu više možete pročitati ovdje. Dodajmo i to da će u subotu i nedjelju biti postavljeni i punktovi za cijepljenje protiv korona virusa.

<p>Izlagat će se u pagodama/ Foto: Deni Marčinković</p>

Izlagat će se u pagodama/ Foto: Deni Marčinković

Što se pak tiče ugostitelja, oni će moći raditi kao i do sada te neće podlijegati nikakvim dodatnim mjerama. Organizatori Jesenskog sajma pobrinuli su se i za kulturno-umjetnički program te će svakog dana nastupati nekoliko KUD-ova iz naše županije.

- Kao i do sada, bit će to najveća sajamska manifestacija u državi. Doduše, sajmova već dugo nema, međutim i da se sad sve otvori, ovakve priče zasigurno nema niti će je biti u Hrvatskoj, odlučno tvrdi direktor Bjelovarskog sajma.

Dva prilaza Sajmu

Također, dodao je i to da su cijene izložbenog prostora ostale iste, a veliki dio izlagača svoje akontacije je već uplatio za Proljetni sajam koji se nije održao. Posebno ga veseli veliki, kaže, veliki broj novih izlagača, a dodaje i to da ima dosta njih koji u Gudovac dolaze iz drugih zemalja.

<p>Izložbeni šator bit će veličine 1000 kvadrata/ Foto: Deni Marčinković</p>

Izložbeni šator bit će veličine 1000 kvadrata/ Foto: Deni Marčinković

Velika prometne probleme neće stvarati niti Aglomeracija, zbog koje je zatvorena cesta u Gudovcu iz smjera Farkaševac. Naime, do Sajma će s moći doći s dvije strane i to preko Velikih Sredica te kroz Stare Plavnice, a jedino neće biti moguć prolazak direktno iz smjera Farkaševca, već će se promet preusmjeriti preko Klokočevca na jedan od dva spomenuta pravca.

Nedostaje oprema i strojevi 

Za kraj spomenimo i to da v.d. direktor tvrdi da nije imao vremena detaljno proučiti kompletnu financijsku situaciju na Sajmu, upravo zbog organizacije Jesenskog sajma. 

- Nakon završetka manifestacije napravit ćemo detaljnu inventuru. Moram priznati da su nam hale poprilično prazne i nedostaje dosta opreme i strojeva. Moramo provjeriti s knjigovodstvom što je od toga prodano, a sve što neće imati pisani trag, a ne nalazi se na stanju, prijavit ćemo, zaključio je v.d. direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj.

<p>Unatoč Aglomeraciji do Sajma će se moći iz dva smjera/ Foto: Deni Marčinković</p>

Unatoč Aglomeraciji do Sajma će se moći iz dva smjera/ Foto: Deni Marčinković

Kao što smo već rekli, 28. međunarodni jesenski bjelovarski sajma održat će se o 3. do 5. rujna, a cijene ulaznica za djecu od 7 do 15 godina, kao i umirovljenike te grupe od minimalno 20 posjetitelja stajat će 20 kuna, dok će za odrasle ona iznositi 30 kuna. Sva tri dana Sajam će biti otvoren od 9 do 18 sati, a za sve posjetitelje osiguran je i besplatan parking.