Fotografija: Svečanim rezanjem vrpce, novi vrtić i službeno je otvoren/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Svečanim rezanjem vrpce, novi vrtić i službeno je otvoren/ Foto: Deni Marčinković

Ministrica Vučković podijelila potpore vrijedne 4,000.000 kn, otvoren i novi vrtić u V. Trojstvu

Gotovo 2,7 milijuna kuna dobilo je Ribnjačarstvo Končanica, oko milijun kuna podijeli su Ribnjak 1961, Ribnjak Štefanje i Poljodar tim, a gotovo pola milijuna kuna pripalo je PP Orahovici-ribnjaci NartaMinistrica poljoprivrede Marija Vučković boravila je danas u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a u radni posjet nije došla praznih ruku. Naime, u velikoj županijskoj vijećnici podijelila je potpore vrijede nešto više od četiri milijuna kuna, za štete nastale od raznih vrsta ptica i ostalih životinja na šaranskim ribnjacima.

Ministrica Vučković, župan Marušić, dožupanica Jungić i dobitnici potpora/ Foto: Deni Marčinković
Ministrica Vučković, župan Marušić, dožupanica Jungić i dobitnici potpora/ Foto: Deni Marčinković

Točnije, gotovo 2,7 milijuna kuna u tu svrhu dobilo je Ribnjačarstvo Končanica, oko milijun kuna podijeli su Ribnjak 1961, Ribnjak Štefanje i Poljodar tim, dok je gotovo pola milijuna kuna pripalo PP Orahovici-ribnjaci Narta. 

- Riječ je o prvoj notificiranoj državnoj potpori za sektor ribarstva, nastaloj zbog činjenice da naši uzgajivači, odnosno ribnjaci trpe znatne štete.  Ribnjaci za koje dodjeljujemo potpore u pravilo se nalaza na području Natura 2000 te su preuzeli ulogu močvarnih staništa. Također, posebnu važnost imaju i u doprinošenju zelenoj arhitekturi i očuvanju bioraznolikosti okoliša, poručila je ministrica Vučković.

Marija Vučković/ Foto: Deni Marčinković
Marija Vučković/ Foto: Deni Marčinković

Također, dodala je i to da je kroz spomenutu mjeru u posljednje tri godine isplaćeno više od 67 milijuna kuna, a ove godine planira se ispatiti dodatnih 19 milijuna. Nadalje, osvrnula se i na ruralni razvoj u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, za koji je, prema njenim riječima, osigurano više od milijardu kuna, od kojih je nešto više od 800 milijuna već isplaćeno. Zahvalnost na dolasku, ministrici je iskazao i župan Marko Marušić.

Najava bolje suradnje

- Ovo je prvi posjet ministrice od kako smo preuzeli vlast. Mi smo poljoprivredna županija, stoga smo osim spomenutih potpora, razgovarali i o drugim temama, a jedna od njih bila je i Bjelovarski sajam. Veseli me bolja suradnja s resornim ministarstvom, od koje će najveću korist imati naši poljoprivrednici, istaknuo je Marušić.

U ime dobitnika potpora obratio se član Uprave PP Orahovica-ribnjaci Narta Vlado Čondić Galinić.

Vlado Čondić Galinić, obratio se u ime dobitnika potpora/ Foto: Deni Marčinković
Vlado Čondić Galinić, obratio se u ime dobitnika potpora/ Foto: Deni Marčinković

- Prije svega zahvaljujem se Ministarstvu na ovoj potpori. Bitno je da se ovo prepoznalo kao jedan od ključnih problema u uzgoju slatkovodne ribe. Nije nikakva novost kada kažem da jedan kormoran dnevno pojede pola kilograma ribe, a on nije jedina ptica koja nam stvara štetu. Negativni faktoru u našem poslu također su i sigurnost vode te divlja riba, tako da se proizvodnja odvija u doista složenim uvjetima, kazao je Čindić Galinić.

Službeno otvoren vrtiću u Velikom Trojstvu

Nakon uručenja potpora ministrica Vučković u pratnji župana i njegove zamjenice uputila se u Veliko Trojstvo, gdje svečanim rezanjem vrpce i službeno otvoren novi dječji vrtić. 

Podsjetimo, vrtić je izgrađen u sklopu projekta ”Rekonstrukcija i dogradnja Osnovne škole s dodatnim učionicama, dječjim vrtićem i jaslicama, kuhinjom i pratećim sadržajima” vrijednim 14 milijuna kuna. Polovicu tog iznosa, osigurano je iz sredstava Europske unije, kroz natječaj Ruralnog razvoja putem Ministarstva poljoprivrede. 

Ministrica Vučković počasna građanka 

Općinsko vijeće stoga je svoju zahvalnost iskazalo tako što je ministrici poljoprivrede dodijelilo povelju kojom je postala počasna građanka Općine Veliko Trojstvo.

Prilikom otvorenja mališani su priredili prigodan program/ Foto: Deni Marčinković
Prilikom otvorenja mališani su priredili prigodan program/ Foto: Deni Marčinković

- Kao prvo, zahvaljujem se na ovom priznanju. Međutim, teško mi je o tome govoriti, jer ne mislim da je ono vezano isključivo za posao i dužnost koju nastojim obavljati savjesno. Ono što jedino mogu reći je da ću nastojati i dalje svoj posao obavljati savjesno te prije svega jačati naše poljoprivrednike, kao i hrvatski lanac opskrbe hranom. Želja mi je da u bilo kojoj životnoj situaciji ili ulozi, uvijek ostanemo prijatelji, kazala je ministrica nakon dodjele priznanja.

Ministrica Vučković, počasna građanka Općine Veliko Trojstvo/ Foto: Deni Marčinković
Ministrica Vučković, počasna građanka Općine Veliko Trojstvo/ Foto: Deni Marčinković

Također, tom prilikom najavila je i daljnju kontinuiranu pomoć Bjelovarskom sajmu, za koji su, kako kaže, sredstva u proračunu predviđena. Međutim, pored novca, istaknula je da je bitno svake godine promatrati Bjelovarski sajam i raditi na njegovom osnaživanju i ojačanju prepoznatljivosti.