Fotografija: Bjelovarski sajam Gudovac je dosad bio najveća gospodarska manifestacija u državi i jedan od najvećih poljoprivrednih sajmova u regiji/Foto: Željko Puhovski/CROPIX
Galerija
Bjelovarski sajam Gudovac je dosad bio najveća gospodarska manifestacija u državi i jedan od najvećih poljoprivrednih sajmova u regiji/Foto: Željko Puhovski/CROPIX

Otkazan Proljetni međunarodni bjelovarski sajam, slijedi Skupština u novom sazivu

"U priloženim materijalima vidljiv je dug u 3,2 milijuna kuna koji me iznenadio, jer do sada nismo imali naznake o tome. Obrazloženje ću tražiti na Skupštini", kazao je HrebakIako se 23. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam trebao održati u terminu od 11. do 13. lipnja, na službenim stranicama Bjelovarskog sajma danas je objavljeno da se to ipak neće dogoditi, a tu informaciju nam je potvrdio i direktor Davorin Posavac. 

Davorin Posavac/ Foto: BBŽ
Davorin Posavac/ Foto: BBŽ

- Kroz Udrugu hrvatskih sajmova pokrenuli smo inicijativu da se dozvoli održavanje sajmova na otvorenom. Nakon što je Stožer civilne zaštite tu odluku donio, odnosno popustio mjere od 28. svibnja, odmah smo se pismom namjere obratili našim izlagačima s ciljem da iskažu želju sudjelovanja na Sajmu, i to u roku od tjedan dana. Danas je taj rok istekao i nažalost većina naših izlagača izrazila je spremnost za izlaganjem, ali nemaju robu. Riječ je o tvrtkama koje prodaju poljoprivrednu mehanizaciju, a koju zbog situacije nisu naručivali i ne mogu izložiti ono što bi htjeli, objasnio nam je direktor Bjelovarskog sajma.

Pripreme za Jesenski sajam

Prema njegovim riječima, problem imaju i proizvođači sjemena, kojima je sezona uvelike prošla i stoga nisu zainteresirani. 

- Moram reći da je Sajam u potpunosti spreman i da su naše površine u dobrom stanju, međutim u dogovoru s izlagačima odlučili smo da se Proljetni sajam ipak ne održi, već da se kvalitetno pripremimo za Jesenski, jer izlagači u ovom trenutku naprosto nisu spremni, poručio je Posavac.

Skupština društva

Održavanje 23. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma nije jedino pitanje vezano za Bjelovarski sajam koje se ovih dana provlači kroz medije. 

Naime, direktor Posavac  jučer je članovima društva uputio poziv za Skupštinu društva, na kojoj bi se trebali donijeti odluke oko prihvaćanja Izvješća o poslovanju društva za 2020. godinu, upotrebi ostvarene dobiti-pokrivanje gubitka iz 2020 godine, utvrđivanju godišnjih financijskih izvješća, davanju razrješnice Upravi društva za vođenje poslova u 2020. godini, namjeni doznačenih sredstava tijekom 2021. godine te prihvaćanja Godišnjeg programa rada Bjelovarskog sajma za 2021. godinu.

Poziv za Skupštinu društva/Foto: MojPortal.hr
Poziv za Skupštinu društva/Foto: MojPortal.hr

Kao što je poznato Bjelovarski sajam u vlasništvu je Bjelovarsko-bilogorske županije (60 posto) i Grada Bjelovara (40 posto), stoga Skupštinu društva čine samo dva člana i to čelnici Županije i Grada.

Bez podrške grada

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak u više navrata posljednjih dvije godine javno je komunicirao da direktor Posavac nema njegovu podršku, jer smatra da se za Bjelovarski sajam vežu afere te se njime loše upravlja dobro. Zbog tih navoda Posavac je čak i tužio Hrebaka za klevetu, međutim tužba je odbačena jer Posavac nije tražio skidanje imuniteta kojeg bjelovarski gradonačelnik imao kao saborski zastupnik. 

Dario Hrebak javno je komuicirao da direktor Bjelovarskog sajma nema njegovu podršku/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak javno je komuicirao da direktor Bjelovarskog sajma nema njegovu podršku/ Foto: Deni Marčinković

Potvrdu izostanka te podrške dobili smo i prije točno godinu dana, kada je održana Skupština društva na kojoj su se donosile odluke vezane za rad Društva u 2019. godini. Naime,sve odluke su prihvaćene, ali od strane samo jednog člana, točnije bivšeg župana Damira Bajsa. S obzirom na omjer u vlasničkoj strukturi Sajma taj glas dovoljan je za pravovaljanost tih odluka. 

Minus od tri mijuna kuna

Recimo i to da u prijašnjim godinama to nije bio slučaj te su se odluke vezane za rad Bjelovarskog sajma donosile jednoglasno, što su nam potvrdili i Hrebak i Posavac.

Kako će se odviti situacija ove godine tek ostaje za vidjeti. Naime, u lokalnim medijima pojavile su se informacije da je Sajam u protekloj godini napravio gubitak u iznosu nešto većem od tri milijuna kuna, pa smo stoga za komentar situacije upitali oba aktera. 

- U priloženim materijalima koje sam dobio vidljiv je dug u 3,2 milijuna kuna koji me iznenadio, jer do sada nismo imali naznake o tome. Međutim obrazloženje ću tražiti od direktora na Skupštini. Također, sjest ću s novim županom kada preuzme funkciju, jer je županija većinski vlasnik te ćemo se dogovoriti o funkcioniranju Bjelovarskoj sajma, kao i organizaciji same Skupštine, poručio je gradonačelnik Hrebak. 

Neupitna likvidnost

Direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac kazao je da je Sajam i dalje likvidno poduzeće koje izvršava svoje obveze.

Direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac/ Foto: BBŽ
Direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac/ Foto: BBŽ

- Prošlu godinu smo završili s gubitkom, ali on se pokriva iz naše akumulirane zadržane dobiti, a ne novcem poreznih obveznika. Od nikoga nismo dobili niti jednu kunu, niti za plaće niti za druge troškove. Zbog korone prošle godine nismo mogli raditi, ali ponavljam i dalje smo likvidni te ne tražimo nikakve kredite da bi pokrili stvoreni manjak, kazao je Posavac.

Novi župan

Iako još uvijek službeno nije sjeo u fotelju župana za komentar smo upitali i novoizabranog čelnika Bjelovarsko-bilogorske županije Marka Marušića.

- Kao što znate primopredaja još uvijek nije izvršena. Također, ja nisam dobio nikakav poziv niti imam uvid u bilo kakve dokumente. O održavanju Skupštine saznao sam jedino putem medija i to je sve što znam, kratko je komentirao Marko Marušić, dodavši da bi se službena primopredaja najvjerojatnije trebala održati u petak te da svakako ima u planu oko Bjelovarskog sajma razgovarati i s gradonačelnikom Hrebakom. 

Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Kao što smo rekli, nije tajna da Posavac nema Hrebakovu podršku, ali jednako tako nije tajna da ju je imao od sad već bivšeg župana Damira Bajsa. Kako će se cjelokupna situacija nakon smjene čelnika županije odviti tek nam ostaje za vidjeti. Za kraj recimo i to da je tu situaciju prokomentirao i sam direktor rekavši da je članovima Skupštine poslao sve relevantne izvještaje te da će provoditi i poštivati sve njihove odluke.