Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je Natječaj za financiranje projekata u 2021. godini/Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Galerija
Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je Natječaj za financiranje projekata u 2021. godini/Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Za potpore poljoprivrednicima na području gdje žive nacionalne manjine 20 milijuna kuna

Ovo godine je iznos 20 milijuna kuna, a isto toliko se očekuje kroz nekoliko tjedana za projekte razvoja lokalne infrastrukture pri Ministarstvu regionalnog razvoja, rekao je Vladimir BilekMinistarstvo poljoprivrede raspisalo je Natječaj za financiranje projekata u 2021. godini prema Programu za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina, vrijedan 20 milijuna kuna. Prijave se podnose od 3. svibnja pa sve do 3. lipnja.

Najviše 60.000 kuna

- Prijavu na Natječaj može podnijeti SOPG/OPG upisan u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine od 500 do 4.999 eura standardnog ekonomskog rezultata (SO), a sjedište SOPG-a/OPG-a mora biti na području jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti (potpomognute skupine jedinica lokalne samouprave) i s udjelom većim od pet posto pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom stanovništvu prema Popisu stanovništva iz 2011. godine, pri čemu će najviši iznos dodijeljenih sredstava po korisniku biti 60 tisuća kuna - objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Pomoć malim OPG-ima

Ovim Programom koji se provodi četvrtu godinu za redom Ministarstvo poljoprivrede pomaže malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama, piše Ministarstvo poljoprivrede, u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivi razvoj, uključenje članova gospodarstva u rad na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i ostvarivanje prihoda dovoljnog za kvalitetan život i ostanak na ruralnom području kako bi doprinijeli smanjenju nezaposlenosti na ruralnim područjima i ekonomskom osnaživanju nacionalnih manjina. Ukupno je tijekom protekle tri godine provedbe Programa isplaćeno 46,6 milijuna kuna za 740 korisnika.

Saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek/Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek/Foto: Goran Mehkek/CROPIX

- Na ove mjere su se do sada javljali mnogi poljoprivrednici u Hrvatskoj pa tako i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i na širem daruvarskom području. Nekoliko desetaka poljoprivrednika je već iskoristilo ove mjere u proteklim godinama. Drago mi je da je na prijedlog Kluba zastupnika nacionalnih manjina, a i u skladu s Operativnim programom za nacionalne manjine, natječaj vrlo tražen i pomaže mladim i manjim poljoprivrednicima da se razviju te nakon toga mogu koristiti daljnje mjere ruralnog razvoja kako bi postali snažniji i konkurentniji na tržištu. Kada smo pripremali u Klubu program za iduće četverogodišnje razdoblje u pregovorima s Vladom RH uspjeli smo podići udio sredstava tako da je prvi put ove godine iznos 20 milijuna kuna, a isto toliko se očekuje kroz nekoliko tjedana za raspisivanje natječaja pri Ministarstvu regionalnog razvoja za projekte razvoja lokalne infrastrukture - rekao je Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu.