Fotografija: Odabir imena prinove uvijek je teška odluka/ Foto: Freepik
Odabir imena prinove uvijek je teška odluka/ Foto: Freepik

Čekate djevojčicu, a još uvijek niste odlučili kako će se zvati? Evo 10 zanimljivih kratkih imena

Kratko ili dugo ime, moderno ili tradicionalno, strano ili domaće? Puno je pitanja, a odgovor se najčešće nudi u stotinama potencijalnih imena za prinovu“Za koje ime ste se odlučili?” možda je jedno od najčešćih pitanja koje parovi čuju nakon što svima obznane radosnu vijest, piše Mamin kutak.

Kratko ili dugo ime, moderno ili tradicionalno, strano ili domaće? Puno je pitanja, a odgovor se najčešće nudi u stotinama potencijalnih imena za prinovu.

Ukoliko čekate djevojčicu, možda će vam ovaj popis zanimljivih kratkih ženskih imena za djecu pomoći u odabiru. Donosimo vam naših 10 favorita!

Ana - ime starohebrejskog porijekla od riječi Hannah tj. Hanna od korijena h-n-n, što znači milost ili zahvalnost. Kasnije je riječ prešla u latinski jezik gdje se izgovara Anna. Značenje imena Ana je milosrđe, blagost, svjetlost i dobrota. Smatra se da će djeca koja nose ovo ime biti lijepa, pametna, časna i poštena.

Dea - žensko ime latinskog porijekla čije je značenje Božica. Prema drugom tumačenju ime je skraćena verzija imena Andrea.

Ela - žensko ime njemačkog porijekla. Smatra se da je ime Ela skraćenica imena Elizabeta pa prema tome dijele isto značenje - bog je savršen.

Ema - žensko ime njemačkog porijekla nastalo od imena Emma koje je pak skraćenica od riječi Emengard i Emenhild. Staronjemačka riječ "irmin" ima značenje velik, sveobuhvatan. Prema drugom tumačenju značenje imena je velika, moćna, božanstvena.

Eva - biblijsko ime hebrejskog porijekla. Ime nastalo od hebrejske riječi Hawwa što znači živo biće. Eva je ime prve žene u Bibliji.

Ida - ime nordijskog porijekla čije značenje dolazi od njemačkog imena Ida. Ime Ida nastalo je od staronordijske riječi id koja znači rad.

Ira - žensko ime hebrejskog porijekla koje dolazi od hebrejske riječi Ira što znači pozorna, oprezna i budna.

Noa - može biti muško ili žensko ime. Hebrejskog je porijekla. Dolazi od imena Noah što znači mir.

Rea - ime grčkoga porijekla čije značenje dolazi od grčke riječi Rhea što znači ona koja teče.

Una - ime latinskog porijekla nastalo od latinske riječi una što znači jedna ili jedina. Prema drugom tumačenju ime Una nastalo je prema imenu rijeke Une, piše Mamin kutak.