Fotografija: Dario Hrebak, saborski zastupnik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara/Foto: Nikica Puhalo
Dario Hrebak, saborski zastupnik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara/Foto: Nikica Puhalo

"Veseli me da će nakon tri godine naša oporba glasati za proračun"

"Ovo je čudo što smo izveli ove godine. Uz svu pomoć koju smo pružili našim gospodarstvenicima zbog koronavirusa te svih otpisanih potraživanja, izvršeni proračun bit će oko 185 milijuna kuna, kaže gradonačelnik Bjelovara Dario HrebakŽelja nam je promišljeno djelovati i raditi, a ne biti striktno protiv svega. Danas je u većini slučajeva praksa da bilo koji amandman, bilo koja dobra ideja, koja dolazi s "protivničke" strane automatski bude odbijena. Mi se ne želimo povoditi za time i ono što smatramo da je dobro uvijek ćemo podržati, a s čime se ne slažemo to ćemo jasno reći, riječi su Željka Pavlekovića, vijećnika Nezavisne liste Damir Bajs, na naš upit o nesvakidašnjem potezu aktualne bjelovarske oporbe.

Kapitalni projekti

Naime, upravo su vijećnici te liste, sa svojim partnerom Hrvatskom narodnom strankom (HNS), dan uoči posljednje ovogodišnje sjednice Gradskog vijeća Grada Bjelovara poslali priopćenje u kojem navode da će dignuti ruke za proračun i rebalans proračuna. Kako kažu, najzanimljiviji i kapitalni projekti u 2021. godini su Terme Bjelovar, izgradnja nogometnog stadiona 1. i 2. faza, uređenje atletske staze, kupnja zemljišta za izgradnju 6. osnovne škole te uređenje Poslovne zone Jug.

Oporbeni vijećnici očekuju da će Grad iskoristiti ovu mogućnost da vladajući pred kraj ovog mandata počnu pripremati, provoditi i dovršavati projekcijom za 2021. godinu predviđene projekte, što od njih očekuju i svi naši građani zbog kojih smo i podržali ovaj proračun, ali i njegovu realizaciju po svim točkama, stoji u priopćenju. 

Iako na političkoj sceni nije uobičajena praksa da oporba podržava proračun, posebice ne dan prije same sjednice na kojoj se proračun izglasava, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak pozdravlja ovu odluku.

Europski novac

- Veseli me da će nakon tri godine naša oporba glasati za proračun. Također, drago mi je da su oporbeni vijećnici prepoznali da smo određene projekte, za koje i oni smatraju da su bitni, uvrstili u proračun. Smatram da je period u kojem nas očekuje pristizanje velike količine europskog novca, pravi trenutak za realizaciju svih onih projekata za koje smo ranije utvrdili da ih ne možemo realizirati - istaknuo je gradonačelnik Hrebak. 

Prošle godine izvršeni proračun Grada Bjelovara iznosio je oko 190 milijuna kuna, što je najveći iznos u povijesti grada. Prema Hrebakovim riječima, ove godine taj bit će svega pet milijuna kuna manje.

- Ovo je čudo što smo izveli ove godine. Uz svu pomoć koju smo pružili našim gospodarstvenicima zbog cijele situacije oko korona virusa te svih otpisanih potraživanja, izvršeni proračun bit će oko 185 milijuna kuna. Želim napomenuti da su prošlogodišnji izvorni prihodi iznosili oko 111 milijuna kuna, a gotovo nevjerojatno zvuči podatak da će ove godine to biti svega četiri milijuna manje - naglasio je gradonačelnik Hrebak i dodao da se ukidanje prireza gotovo ne osjeti, s obzirom na to da je u prošloj godini od prireza uprihodovano oko 9 milijuna kuna, a ove godine svega dva milijuna. 

Dobar stav oporbe

Odluka oporbe iznenadila je i predsjednika Gradskog vijeća Antu Topalovića koji također podržava ovaj potez.

- Ovakav stav puno je bolji od prošlogodišnjih praksi, kada je oporba znala biti protiv proračuna, ali bez drugačijih prijedloga. Često smo mogli čuti njihove pritužbe u smislu mogli ste drugačije, mogli ste ovako ili onako, a da pritom nisu napravili amandman. Njihova podrška neće ništa bitno promijeniti, s obzirom na to da je proračun dogovoren između kolacijskih partnera, ali u svakom slučaju je dobro došla i drago mi je da podržavaju naše projekte - zaključio je Ante Topalović