Fotografija: Sjednica je održana u Domu kulture/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Sjednica je održana u Domu kulture/ Foto: Deni Marčinković

Verbalni rat na Županijskoj skupštini: 'pijanci', 'drogeraši', 'narikače'... (Rebalans je prošao)

Izvorni županijski Proračun smanjen za 40 milijuna kuna. Bajsu odbijeno izvješće o polugodišnjem izvršenju Proračuna te sliijedi proračunski nadzorBabe narikače, pijanci, drogeraši i drugi neprimjereni izrazi bili su u prvom planu treće sjednice  Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije, koja je prekinuta nakon nešto više od pet sati tijekom rasprave o prošlogodišnjem poslovanju Županijske uprave za ceste.

Naime, zbog epidemioloških uvjeta sjednica je održana u Domu kulture, a zbog pripreme večerašnje predstave Mikija Manojlovića, privremeno je obustavljena te će, prema riječima predsjednice Skupštine Ivane Jurković Pišćević , biti nastavljena u utorak u 10 sati.

Inače, na dnevnom redu bile su  točke poput rebalansa Proračuna, izvještaja o polugodišnjem izvršenju istog, smanjenje vijećničkih naknada te izvješća o prošlogodišnjim poslovanjima brojnih županijskih ustanova.

Današnju sjednicu svakako je obilježio i izostanak župana Marka Marušića, koji se prema riječima njegove zamjenice Marije Jungić , u to vrijeme nalazio na sastanku župana s predsjednikom Vlade RH.

Prisega novih vijećnika

Nakon aktualnog sata, o kojemu će više riječi biti u idućem tekstu, svečano su prisegnula dva nova vijećnika iz redova srpske nacionalne manjine, Obrad Komlenić i Vanja Ficner, čime je broj vijećnika povećan na 39.

Novi vijećnici Obrad Komlenić i Vanja Ficner/ Foto: Deni Marčinković
Novi vijećnici Obrad Komlenić i Vanja Ficner/ Foto: Deni Marčinković

Prva ozbiljnija rasprava vodila se oko Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna. Prema riječima v.d. pročelnice za financije Suzane Raguž Pehar gubitak u konsolidiranom Proračunu za prvih pola godine iznosi 153 milijuna kuna, a u najvećem dijelu odnosi na zdravstvene ustanove.

- Proračun bez proračunskih korisnika također je u prvih pola godine u minusu i to nešto više od četiri milijuna kuna, a kada se tome pridoda prineseni višak iz prošle godine, tada taj minus iznosi oko tri milijuna, istaknula je Raguž Pehar i dodala da je Proračun nerealno planiran te su iskazani prihodi napuhani, s ciljem uravnoteženja rashoda.

Promocija važnija od potpora

Vijećnik DHSS-a Ivan Beljan prozvao je bivšeg župana Damira Bajsa da je samo za informiranje u prvih pola godine potrošio 1,8 milijuna kuna, što je, prema njegovim riječima , prebačaj u iznosu od 145 posto, dok su bitne grane zapostavljene.

Ivan Beljan/ Foto: Deni Marčinković
Ivan Beljan/ Foto: Deni Marčinković

- Primjerice, za gospodarstvo je realizirano svega 13 posto planiranih prihod, a za poljoprivredu 10 posto,tvrdi Beljan.

Na sličnom tragu bio je i HDZ-ov Silvestar Štefović kazavši da izvršenje polugodišnjeg proračuna uistinu iznosi oko 50 posto, ali razlog tomu je nerazmjerno izvršenje po različitim stavkama.

- Za aktivnosti protokola župana u samo pola godine realizirano je oko 90 posto planiranih prihoda za cijelu godinu, dok za stočarska proizvodnja poticala sa svega dva posto od ukupno planiranih sredstava, poručio je Štefović.

Silvestar Štefović/ Foto: Deni Marčinković
Silvestar Štefović/ Foto: Deni Marčinković

Bivši župan i aktualni saborski zastupnik Damir Bajs branio se tvrdnjom da je taj izvještaj predao aktualni župan te da je on ujedno i odgovoran za sve tehničke stvari. Podsjetimo, Marko Marušić funkciju župana preuzeo je 4. lipnja ove godine.

Izvršenje Proračuna najveći šok

- Kao što je i pročelnica potvrdila, mi smo investirali stotine milijuna kuna u razne projekte. Postotak izvršenja iznosi 48 posto, točno onoliko koliko treba biti, poručio je Bajs.

U svom izlaganju zamjenica Jungić kazala je da je izvještaj u polugodišnjem izvršenju Proračuna ujedno i najveći šok koji su doživjeli od kako su preuzeli vlast.

- Saznavši za minus od 155 milijuna postavili smo si pitanje jesmo li mi izbore dobili ili zapravo izgubili. Rijetko koja županijska institucija nije zadužena i može plaćati svoje račune. Ustanove traže pozajmice i ne mogu realizirati započete projekte, a dodatan problem stvara nam i minus u cash pool-u koji iznosi još 29 milijuna kuna, između ostalog kazala je Jungić.

Marija Jungić/ Foto: Deni Marčinković
Marija Jungić/ Foto: Deni Marčinković

Nakon poduže rasprave, u koju su uključila i pozicija i opozicija, polugodišnji izvještaj izvršenja Proračuna je odbijen. Drugim riječima, institucije će sada morati provesti proračunski nadzor nad istim.

Rezanje troškova

Ništa manje zanimljivo nije bilo prilikom rasprave od donošenju prvog ovogodišnjeg rebalansa. Prema izvještaju v.d. pročelnice Raguž Pehar, stupanjem na dužnost novog župana uočeno je nezaustavljivo trošenje sredstava gdje su neke stavke bile probijene i za 8000 posto.

- Nakon detaljne analize planirani županijski Proračun iznosi je oko 211 milijuna kuna, a sada je smanjen za 42 milijuna, pored ostalog kazala je Raguž Pehar.

Suzana Raguž Pehar/ Foto: Deni Marčinković
Suzana Raguž Pehar/ Foto: Deni Marčinković

Najžešća rasprava vodila se oko razlike između županijskog Proračuna te konsolidiranog Proračuna, koji uključuje sve proračunske korisnike. Kako se moglo čuti na sjednici, Županija utjecaj ima jedino na vlastiti Proračun, odnosno na prvotno planiranih 211 milijuna.

Recimo i to da je konsolidirani Proračun u konačnici povećan te sada iznosi milijardu i 71 milijun kuna, ali kao što smo već rekli, u tu brojku ulaze prihodi i rashodi svih županijskih ustanova te se, prema riječima v.d. pročelnice, na te prihode ne može utjecati.

Prepolovljene vijećničke naknade

Odluka o smanjenu naknada županijskim vijećnicima, kao i predsjednici te potpredsjednicima Skupštine, jedna je od rijetkih točaka današnjeg dnevnog reda koja je jednoglasno prihvaćena. Međutim, niti ta točka nije prošla bez rasprava, a zaključak je da se treba ići i sa smanjenjem naknada na članove upravnih vijeća i nadzornih odbora ustanova kojima je Županija osnivač.

Inače, za održavanje jedne sjednice Županijske skupštine potrebno je izdvojiti 120 tisuća kuna, a nakon današnje odluka taj iznos je prepolovljen.

Za kraj dodajmo i to da je većina izvješća o poslovanju županijskih ustanova u prošloj godini odbijena, a kao što smo već rekli nastavak treće Županijske skupštine BBŽ zakazan je za utorak, 1. listopada.